monobank нараховує незаконні відсотки зниклому безвісти військовослужбовцю та ігнорує закон!
14.09.2025 року (коли брат уже понад місяць безперервно перебував на військовій службі) на його ім'я в АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (monobank) було відкрито картку з кредитним лімітом 2 500.00 грн. Договір № 26207360294837.
Станом на травень 2026 року банк вимагає повернути за цією карткою 18 653.50 грн! Понад 16 000 грн — це незаконно нараховані банком відсотки, комісії та штрафи за період його служби.
На мою офіційну заяву-заперечення та надані документи про службу брата банк надіслав шаблонну відписку про те, що «суму боргу зафіксовано коректно», а документи не нададуть через «банківську таємницю». Банк повністю ігнорує імперативну норму ч. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», яка категорично забороняє нарахування відсотків та штрафів військовим.
Офіційну скаргу до Національного банку України (НБУ) разом із копією безпідставної відмови банку та витягом з УБКІ вже відправлено, перевірка регулятора буде запущена.
Вимагаю від керівництва monobank негайно втрутитися в ситуацію, припинити свавілля щодо родини захисника України, провести повний перерахунок заборгованості, повністю списати незаконні 16 153.50 грн відсотків та оновити дані в УБКІ, залишивши до сплати виключно фактично використане тіло кредиту в межах ліміту!
Банк діє в рамках законодавства та має дотримуватись банківської таємниці.
За вашим запитом буде надана офіційна відповідь, просимо очікувати на зворотний зв'язок.