Монобанк маскує відсотки під «комісію», щоб ігнорувати законні пільги для військових
Банк виставив мені переплату у розмірі 32 769,07 грн (а це понад 45% від суми покупки!). Коли я звернувся з вимогою скасувати ці нарахування на підставі мого статусу, підтримка відмовила. Їхній аргумент: це не «відсотки» (вони за договором склали смішні 0,00001%), а щомісячна «комісія за надання фінансового інструменту» у розмірі 1,9%.
Але ж у своєму власному Паспорті споживчого кредиту банк чорним по білому пише, що реальна річна процентна ставка (APR) становить 47,08%! Тобто банк свідомо маскує гігантські відсотки під словом «комісія», щоб юридично ухилятися від виконання закону про пільги для військовослужбовців під час воєнного стану.
Це абсолютно непрозорі умови та введення споживача в оману. Офіційну досудову претензію до банку та скаргу до НБУ вже направлено. Якщо банк не зробить перерахунок і не скасує ці приховані відсотки добровільно, питання буде вирішуватися в суді, де практика у подібних справах вже давно на боці військових.
Дуже розчарований таким ставленням до захисників. Не рекомендую зв’язуватися з їхніми «розстрочками», якщо не хочете потім доводити свої законні права через суд.
Дійсно, по розстрочці фактично відсотки не нараховуються — ставка там символічна 0,00001%.
Комісія 1,9% — це не відсотки за кредит, а оплата за саму послугу розстрочки. Вона була передбачена умовами договору, з якими можна було ознайомитися до оформлення (у паспорті кредиту, тарифах та умовах).
Розуміємо, що це може сприйматися як додаткове навантаження, і шкода, що це вас засмутило.