Я є діючим військовослужбовцем ЗСУ (служба за контрактом з липня 2024 року). Оформив у Монобанку послугу «Розстрочка на картку» на суму 71 862 грн на 24 місяці. Здавалося б, згідно з п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців…» мені як військовому не повинні нараховуватися відсотки за користування кредитом. По кредитній картці банк дійсно призупинив нарахування відсотків, але з розстрочкою почалося найцікавіше.
Банк виставив мені переплату у розмірі 32 769,07 грн (а це понад 45% від суми покупки!). Коли я звернувся з вимогою скасувати ці нарахування на підставі мого статусу, підтримка відмовила. Їхній аргумент: це не «відсотки» (вони за договором склали смішні 0,00001%), а щомісячна «комісія за надання фінансового інструменту» у розмірі 1,9%.
Але ж у своєму власному Паспорті споживчого кредиту банк чорним по білому пише, що реальна річна процентна ставка (APR) становить 47,08%! Тобто банк свідомо маскує гігантські відсотки під словом «комісія», щоб юридично ухилятися від виконання закону про пільги для військовослужбовців під час воєнного стану.
Це абсолютно непрозорі умови та введення споживача в оману. Офіційну досудову претензію до банку та скаргу до НБУ вже направлено. Якщо банк не зробить перерахунок і не скасує ці приховані відсотки добровільно, питання буде вирішуватися в суді, де практика у подібних справах вже давно на боці військових.
Дуже розчарований таким ставленням до захисників. Не рекомендую зв’язуватися з їхніми «розстрочками», якщо не хочете потім доводити свої законні права через суд.
monobank
Дякуємо вам за службу та захист України 🙏🇺🇦

Дійсно, по розстрочці фактично відсотки не нараховуються — ставка там символічна 0,00001%.

Комісія 1,9% — це не відсотки за кредит, а оплата за саму послугу розстрочки. Вона була передбачена умовами договору, з якими можна було ознайомитися до оформлення (у паспорті кредиту, тарифах та умовах).

Розуміємо, що це може сприйматися як додаткове навантаження, і шкода, що це вас засмутило.

8 травня 2026, 15:02
До чого тут реальна річна ставка? Це не відсотки, це орієнтова вартість кредиту перерахована у відсотки, а могли б просто вказати суму в гривнях.

Це абсолютно непрозорі умови та введення споживача в оману.

Все чітко і прозоро виписано у умовах. Так зазначено про комісію, про це тебе ще повідовляють при оформлені розстрочки. Не вийшло зловживати статусом в/с — таке життя.

До слова ця комісія існувала задовго до 22 року і до закону про пільги.
Asmoday666
Asmoday666
8 травня 2026, 15:18
Щось таке і очікував у коментарях від «захисників» банку.
«Зловживати статусом в/с» — це потужно сказано. Обов’язково передам хлопцям, що наші законні права, гарантовані державою за захист країни, — це просто хитрий план, щоб обікрасти кришталево чесний банк. А щодо твоєї фінансової грамотності: почитай рішення Верховного Суду щодо того, чим є «щомісячна комісія» за споживчими кредитами і як вона формує реальну процентну ставку. Коли банк ховає 47% річних під словом «комісія» — це і є введення в оману.
Далі ти не цікавий.
krv77
krv77
11 травня 2026, 5:18
«наші законні права, гарантовані державою за захист країни» — взяти кредит на два роки без доплат?
Цiкаво…
8 травня 2026, 16:11
Как тебе вообще её дали? Мне доступна только оплата частями
8 травня 2026, 16:37
Ему дали когда он был по сути на гражданке, а потом он стал военным окончательно, ну или как всегда на момент оформления он числился безработным ну или со старым местом работы.

Правда единственное что с такими судами он получит черную метку на кредитную историю и даже жалкие 5к ему уже никогда не дадут…
stariy07
stariy07
8 травня 2026, 17:26
8 травня 2026, 16:37

Іксперт, звідки така вперненість подробиць коли брався кредит і в якому статусі, адже з липня 2024 пройшло 18 місяців?
Та й твоя позиція равлика, що здатен тільки ховатися у мушлю зрозуміла — терпіти та ні в якому разі не сперечатись з банками !
8 травня 2026, 17:45
Нет я просто не клоун, в отличие от некоторых. И понимаю где можно нарушить ну или получить некоторые плюшки. это по первому вопросу.

по второму: ты взял кредит на 2 года а сейчас только 18 пошел, вообще ничего не смущает я смотрю. чтобы бы было предположение что кредит ты взял до контракта з зсу
8 травня 2026, 17:49
Мені доступна розстрочка, кредитний ліміт, та навіть «до завтра» — недавно перехопив на пару днів коли терміново було треба грошей і не було бажання витягувати їх з інших каналів.

Мабуть тому що я не лізу в бутилку і не розмахую воєнніком, а продовжую користуватись рахунком як адекватний клієнт якому потрібні кредитні інструменти.
8 травня 2026, 19:24
А зп получаешь на тот же банк в котором лимит? Мне после первой зп его сразу срезали. Да и с другой стороны не тыловым он *** не нужен. 100к не так уж и легко потратить
8 травня 2026, 19:42
Так, я вибрав Моно для отримання зарплати. Були звісно побоювання що побачивши звідки йдуть виплати банк обнулить мені ліміті на все. Але принаймі поки що все йде нормально, а сьогодні ще й збільшив ліміт на оплату частинами для покупок в Мономаркеті: акція загальна, а не лише для мене, але сума ліміта вражає, я за такі гроші вживане авто підбираю щоб тут перевозити речі та доїжджати до цивілізації. Не хизуюсь, боже збав, здивований тим що банк не бачить в мені потенційного любителя дармових грошей.
9 травня 2026, 9:29
Нет, не обнулит если клиент не будет тыкать убд или военным билетом.
Все зависит от места службы и банк видит это по зачислениям.
У меня есть военнослужащие с кредитными лимитами в 250к и выше. Есть по 50−75к.
К сожалению они алкоголики и трезвыми их видно редко и часто сидят неделями в вытрезвителе но у них высокое звание и им 55+ и банк им даёт огромный кредитный лимит потому что это центр Украины и здесь нет военных целей и умереть можно только от алкоголизма.
9 травня 2026, 14:58
Хех, в мене можна вмерти не лише від алкоголю, але все одно подяка банку за довіру до діда 50+ що сидить в цих краях.
9 травня 2026, 10:05
Не всім пощастило проплатити за посаду в тилу, деякі по 3 місяці у сзч сиділи поки змогли занести гроші кому потрібно щоб повернутися у тил бухати, тощо одразу на 0 кинули після учебки
9 травня 2026, 15:08
Не всім пощастило проплатити за посаду в тилу

В тебе грошей не вистачило? Тижайтішник, не сором нас своїм скигленням.

деякі по 3 місяці у сзч сиділи поки змогли занести гроші кому потрібно щоб повернутися у тил бухати

от бачиш, твої колеги змогли, а ти що, всі гроші пробухав ще до того, на гражданці?

тощо одразу на 0 кинули після учебки

пхах, зразковий поглинач кацап пропаганди. Після БЗВП ніхто небе на 0 не кине. Хоча … сенс такого give nuke a переконувати. Вір у що хочеш.
9 травня 2026, 16:41
Поглинач кацап пропаганди

це знайомий мого друга я на відміну від тебе не хаваю тупо таку ж саму українську пропаганду. Шкода що тебе в скелю не записали та не перевели
9 травня 2026, 16:46
це знайомий мого друга

Муж сестри кума сусіда батьків на дачі

Шкода що тебе в скелю не записали

А туди мобілізованих і не записують. До слова моя вч має в назві штурмова, але і тут мобілізованих на нуль не кидають.

А от тебе в скелю було б добре відправити. 😁 Але спочатку треба витягти тебе з під бабціної спідниці. Хто там в тебе віртуальні друзі?
9 травня 2026, 21:47
Ахаха, хорошая шутка. Из своего опыта: бзвп, 5 дней обучения на танковом полигоне и на «2 недели на 3 позицию», а по факту 5 км до границы, и 150метров до пидоров и на 3 недели ранило. Направление конечно относительно спокойное было, но для установки титана на всё бедро хватило
10 травня 2026, 4:23
5 дней обучения на танковом полигоне

Зі мною ось зараз зима-весна ʼ26 БЗВП проходили люди які вже чотири роки, тобто з лютого 22, воюють. Тобто вони взагалі без «учебки» потрапили на нуль. І після учебки скоріш за все теж мають великий шанс потрапити кудись близько.

А так в людини ще буде адаптація, скоріш за все ще буде, як кажуть навіть російськомовні, ФАХ. і лише потім і лише для тих хто прям піхота-піхота, а не щось інше чого навалом — можливо буде шанс портрапити «на позицію».

То що ти порівнюєш свої пʼять днів з часів коли ми готувались до шашликів і сучасну реальність. Нагадаю що БЗВП збільшили і тепер це 51 день. Все одно мало, але перед цим істеричні кричали що на нуль кидають прям з військомату.
10 травня 2026, 4:41
Колись в нас і автомати з вантажівок роздавали просто «по паспорту». Піди зараз спробуй десь отримати 😁
8 травня 2026, 19:30
Лучше было не делать этого.
Если вы военный (тыловые части, части обеспечения) и вам нужен кредитный лимит просто ведите себя как обычный клиент и все будет нормально.
Военнослужащие имеют кредитные лимиты по 50к если все аккуратно и правильно сделано с документами и служба не на нуле.
Ещё лучше не уведомлять банк что вы военный вообще.

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Монобанк маскує відсотки під «комісію», щоб ігнорувати законні пільги для військових