Маю кредитну картку Monobank з лімітом 10 000 грн. Банк схвалив мені розстрочку, яка автоматично вивела баланс у мінус 20 000 грн. Відразу після цього банк запровадив «штрафні» відсотки за оверліміт (6.2% на місяць), про що повідомив лише коротким пуш-повідомленням без конкретики.
За пів року банк списав з мене понад 4600 грн лише за перевищення ліміту, яке сам же і санкціонував. Це створило нескінченну боргову яму. Після реєстрації скарги № 8391777 банк проявив «лояльність»: повернув 253 грн (менше 6% від вкраденого) і в ту ж саму хвилину зменшив мій кредитний ліміт на ці ж 253 грн. Тобто фактично допомоги — нуль, просто технічне перекладання грошей.
У чаті підтримки мені відверто рекомендували «не звертатися до НБУ». Вважаю такі дії банку недобросовісними, а умови — несправедливими згідно зі ст. 18 Закону «Про захист прав споживачів». Вимагаю повного перерахунку комісій за весь період!
Розуміємо, що ситуація неприємна 😔
Перевищення суми ліміту виникає, коли витрачаєте більше кредитного ліміту. За це нараховуємо відсотки щодня від найбільшої суми перевищення за день.
Ставка залежить від суми:
• 3,1% — якщо на кінець місяця перевищення до 1000 грн і ви вчасно платите мінімальний платіж
• 6,2% — якщо більше 1000 грн або пропустили мінімальний платіж.
Рекомендуємо поповнювати картку вчасно для покриття платежів за розстрочкою. Якщо кошти не вносити у повному обсязі — списання регулярних платежів буде проходити за рахунок кредитного ліміту або у мінус і таким чином утвориться перевищення суми ліміту.

Чебупицца Амиица
Чебупицца Амиица
28 квітня 2026, 16:44
Людина взяла розстрочку (тобто коштів на самій картці стало більше) і це якимось дивом зробило мінус на карті! Отакої… А, можливо, ви просто платіж вчасно не внесли тому і виник мінус на картці?
Данііл Кекавець
Данііл Кекавець
28 квітня 2026, 17:26
«Ваша відповідь не вирішує проблему, а лише підтверджує наявність системної пастки для клієнтів. Ви визнаєте, що нараховуєте 6.2% за оверліміт, який самі ж санкціонували через продукт „Розстрочка“. Це пряме порушення принципу добросовісності. Повернення 250 грн при списаних 4600 грн — це не „лояльність“, а спроба відкупитися від серйозної проблеми. Одночасне зменшення ліміту на суму повернення свідчить про те, що банк фактично не повернув кошти у користування клієнту. Питання Н Е вирішене. Справа вже зареєстрована в НБУ під номером 1548/34−21. Чекаю на повний перерахунок комісій, а не на формальні відписки».
Недорого Отзывы
Недорого Отзывы
29 квітня 2026, 17:45
Спорим что первый платеж (если речь про оплату частями0) в момент покупки нужно вносить, а его скорее всего не было
Oleksii Ch
Oleksii Ch
29 квітня 2026, 19:33
Да, схоже на т. е.
Скоріше за все, перший платіж був більшим за залишок ліміту на кредитці, а звідси і миттєвий технічний овердрафт.
Звісно, такі кейси можна було вирішити програмно — перевіряти залишок з урахуванням ліміту та відмовляти в видачі розстрочки. Але з іншого боку, доросла людина не слідкує за залишками і не просто бере в борг, а бере навіть не маючи грошей на перший внесок.

Я сьогодні на своїй турецькій кредитці погасив $2300 сумарно за квітень — витрати на відпустку в USD, 4 розстрочки, поточні витрати в лірах. Все очікувано, ніколи ніяких аномалій, бо вмію трошки дивитись наперед та розраховую фінансові можливості.

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Кредитна пастка Monobank: списали 4600 грн штрафів і «повернули» 253 грн, одразу зрізавши ліміт.