Претензія

До керівництва АТ «УНІВЕРСАЛ БАНК» (monobank).

Моє звернення стосується вирішення питання неповернення мені коштів за товар, від якого я відмовився, і можливої ролі Банку в цьому.

15.01.2026 мною було здійснено покупку товару в інтернет-магазині swipe.ua (надалі — Продавець). Дану покупку було оформлено на виплат (кредит зі ставкою 0.000001, «оплата частинами» в Монобанк, банк-ліцензіат АТ «Універсал Банк») на 3 платежі, сумарно 59740 грн 00 коп із внесенням першого внеску 19913 грн 33 коп о 13:30 15 січня 2026 р. Водночас, у найближчі години після покупки та сплати першого внеску в мене виникли непередбачувані обставини, через які я вимушений був скасувати покупку, про що я негайно повідомив Продавця о 19:31 15 січня 2026 через месенджер «Viber», а також повторив своє повідомлення вранці наступного дня (о 10:37 16 січня 2026 р.). Продавець відповів негайно (10:37 16-го січня 2026 р.) та погодився повернути кошти, оскільки товар ще навіть не було відправлено. Він також надав скріншот квитанції про повернення коштів. Водночас, протягом 3-х днів гроші не було повернено, через що 20-го січня о 15:21 я звернувся до служби підтримки «Монобанку» через месенджер «Telegram». Банк запросив у мене скріншоти переписки з Продавцем і взяв питання в роботу. Після відсутності результатів ще протягом 3-х робочих днів я повторно звернувся до представників Банку через месенджер «Telegram», і ще раз 2-го лютого о 14:40 телефоном. В обох випадках мені було сказано чекати, а також повідомлено про затримки з боку Продавця. Водночас, у другому випадку (02.02.2026) в телефонному режимі Ваші співробітники повідомили мені, що Банк нібито намагався зі мною зв’язатися телефоном вранці цього ж дня (що не відповідає дійсності) та е-мейлом (що також не відповідає дійсності: листи від Банку відсутні навіть у теці «Спам»). 15.02.2026 о 09:32 з мене було стягнуто другий платіж 19913 грн 33 коп за зазначений вище товар. Після висловлення мною претензії Банку через службу підтримки в месенджері «Telegram» мені було повідомлено, що повернення коштів залежить від Продавця. Я звернувся до Продавця 18.02.2026 о 14:13 і отримав від нього повідомлення, що на наступний день (тобто, 19-го лютого) буде виконано повернення коштів. Водночас, фактично повернення не відбулося, про що я повідомив Продавця 20.02.2026 об 11:12. У відповідь Продавець відзначив, що з його боку нібито було надіслано заявку на повернення коштів і перевірено її правильність, а також припустив, що затримка може бути з боку Банку. 27.02.2026 я повторно звернувся до служби підтримки «Монобанк» із приводу даного питання й отримав від них відповідь, що з боку Продавця було невірно виконано повернення коштів із самого початку, через що ці кошти не надійшли на коректний рахунок, і що повернення коштів здійснює саме Продавець, а не Банк. 04.03.2026 я ще раз звернувся до Продавця з приводу даної проблеми та отримав відповідь, що він розбирається з цим питанням. Зрештою, 15.03.2026 із мене було стягнуто третій платіж на суму 19913 грн 34 коп. Сумарно з мене за період з 15.01.2026 по 15.03.2026 було стягнуто 59740 грн 00 коп. Станом на сьогодні (23.03.2026) зі мною не зв’язувався ані Продавець, ані Банк.

Я вимагаю від Банку негайного вжиття заходів із вирішення даного питання й усунення всіх можливих затримок із його боку, які могли б перешкоджати поверненню коштів. У свою чергу, на Продавця 22.03.2026 мною було подано скаргу з даного питання до Держпродспоживслужби.
Нам дуже прикро, що сталась така ситуація
На жаль, продавець зробив некоректне повернення, тому послугу не було скасовано і кошти не повернулись
Наразі працюємо з партнером над цим питанням
Тримаємо на контролі та зв'яжемось з вами, після вирішення

Андрій Коченко
Андрій Коченко
23 березня 2026, 13:44
Дармоїди в підтримці monobank нічого не вирішать, вони лише професійно тягнуть час і кидають шаблонні фрази. Тільки через регулятора вони починають ворушитися, бо на клієнтів їм начхати
ntonk
ntonk
23 березня 2026, 16:16
Monobank, Ви пишете мені, що тримаєте питання на контролі та зв’яжетеся зі мною після вирішення, вже більше двох місяців. Ви також стверджували, що намагалися зі мною зв’язатися телефоном та е-мейлом 02.02.2026, що не відповідає дійсності. А також пообіцяли підвищити пріорітетність вирішення мого питання під час телефонного дзвінка 02.02.2026. Ваш партнер повідомляв, що вже двічі робив повернення, і я надсилав Вам відповідні скріншоти. У будь-якому випадку, я подав на нього скаргу до Держпродспоживслужби і сьогодні (23.03.2026) повторно йому писав. Я вимагаю прискорення дій із Вашого боку. У разі відсутності зрушень по цьому питанню протягом 3-х робочих днів відзавтра (до 26.03.2026 включно) я подаватиму скаргу на Вас до НБУ.
fotograf chunt
fotograf chunt
23 березня 2026, 21:09
Это шаблонные фразы оператора которые он обязан скидывать. Да только подавать в контролирующие органы они этого очень боятся и будут стараться максимально отговаривать не делать этого и ждать месяцами и скидывать новую дату из будущего
SergeyNina
SergeyNina
24 березня 2026, 6:05
Скорее всего придется ждать до двух недель.