Приховане скорочення пільгового періоду при переході на Iron — мінус 13 000 грн
Виявилось, що при переході пільговий період тихо скоротився з 2 місяців до 1. Ця інформація була побіжно зазначена серед десятків інших параметрів. Жодного окремого попередження. Жодного виділення. Жодного «УВАГА: ваш пільговий період скорочується вдвічі».
Результат: у лютому 2026 мені списали 12 910 грн процентів. Я весь січень не підозрював, бо:
— додаток НЕ показує на головному екрані що нараховуються проценти
— екран виглядає однаково — що з пільгою, що без
— push-повідомлення — єдиний канал «інформування», який легко пропустити
Окремо про шантаж кредитною історією. Банк фактично ставить перед вибором: або плати вигадані проценти, або ми зіпсуємо тобі кредитну історію. Роками будуєш бездоганну репутацію позичальника — і банк використовує це як важіль тиску, щоб ти мовчки заплатив за їхні маніпуляції. Це не партнерські відносини — це вимагання.
Звернувся в підтримку — відмовили повертати гроші. Оператор IRON попросив «не звертатися до НБУ та соцмереж» (що саме по собі показово). Банк визнав проблему інтерфейсу — «зафіксували ідею щодо поліпшення» — але гроші повертати відмовився.
Найцікавіше: працівник банку в переписці прямо написав, що деякі функції не розробляються, тому що це невигідно банку. Тобто відсутність індикації процентів на головному екрані — не баг, а фіча. Банку вигідно щоб ви не бачили що проценти капають.
Подав скаргу в НБУ та письмову претензію. Заради 300 доларів процентів банк готовий втратити клієнта з ідеальною кредитною історією, який приносить ~100$/міс комісій. Бізнес-логіка зрозуміла тільки якщо таких клієнтів як я — тисячі, і це системна практика заробітку на прихованих процентах.
Будьте уважні при переході на Iron/VIP тариф — вам тихо погіршать умови під виглядом покращення.
Хочемо пояснити: під час переходу на IRON умови відображаються в застосунку на кількох етапах — зокрема тривалість пільгового періоду (1 місяць), процентна ставка та інші особливості картки. Підтверджуючи оформлення, клієнт погоджується з цими умовами.
Пільговий період за IRON становить 1 місяць і діє з моменту першого використання кредитного ліміту. Якщо заборгованість не погашена повністю до його завершення — відсотки нараховуються згідно з тарифом.
Ми також надсилали нагадування в застосунку про завершення пільгового періоду та дату погашення
Відсотки нараховані правильно за умовами продукту, тому повернути їх не можемо💛