Бездіяльність банку у захисті рахунку
Обставини ситуації:
Розірвання ділових відносин із Монобанком відбулося після того, як третя особа незаконно заволоділа моїм телефоном та скористалася додатком Монобанку без моєї згоди. Після викрадення телефону були здійснені шахрайські операції — на рахунок була зарахована велика сума коштів, яка згодом була переведена на інші рахунки, що належать невідомим мені особам у різних банках, включаючи Монобанк (Інформація була передана та проігнорована).
Я своєчасно не отримала жодного повідомлення від банку про ці підозрілі операції, і мій рахунок не був заблокований належним чином. Наступного ранку я отримала повідомлення про розірвання ділових відносин без жодних попередніх попереджень або можливості зворотного зв’язку.
Які закони на мою думку були порушені?
1. Закон України «Про захист прав споживачів» (ст. 4) — споживач має право на захист від недобросовісної діяльності постачальників фінансових послуг, включаючи шахрайство, а також на отримання повної інформації про всі операції на рахунку. Монобанк не забезпечив захист моїх прав і не надав належної інформації.
2. Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (ст. 32) — банк зобов’язаний захищати клієнтські рахунки від несанкціонованого доступу та вчасно блокувати підозрілі операції. Монобанк не вжив необхідних заходів для захисту моїх коштів.
3. Закон України «Про банки і банківську діяльність» (ст. 60) — клієнт має право на отримання обґрунтованих пояснень у разі розірвання договору або блокування рахунку. Я не отримала жодних пояснень від банку, що є прямим порушенням цього закону.
Також негатив викликаний ще тим що після розриву відносин лист про розірвання пішов на інші банки які також відмовили в обслуговуванні.
Однак, інформація, що описана у відгуку, не повною мірою описує все що та чому відбулося.
На жаль, повідомити всі ці дані можливості немає, щоб сформувати повне розуміння того, що сталося. У такій ситуації ми порушимо банківську таємницю, що є неприпустимим.
Безпека коштів це пріоритет у банку, тому для входу в застосунок з потрібно пройти декілька етапів, ввести дані які знає лише клієнт.
Вірно введені дані, дозволяють банку вважати, що вхід та операції здійснює клієнт.
Також хочемо зазначити, що були комунікації від банку стосовно цієї ситуації, а також повідомлення про причину припинення відносин. Додатково ми передали ваші звернення до служби підтримки на перевірку якості проведення діалогу та вживемо відповідних заходів.
Якщо банк змінить рішення у майбутньому – ми вам обов'язково повідомимо.