Блокування коштів на сплату за ОВДП
- 29 листопада 2023, 21:37
До походження коштів питань немає - є офіційні доходи на значно більші суми.
Відповідь банку на запити: «чекайте, ми вивчаємо договір. конкретних строків немає.»
Поспілкувавшись з колегами, виявив щонайменше 3 подібних випадки у знайомих на суми платежів в 500+ тис грн. саме за ОВДП, коли банк без пояснення причин затримував платіж на строки 30+ днів.
Дуже дивна історія, коли люди, заробивши офіційно кошти, сплативши з них податки, не можуть спрямувати їх на фінансування державного бюджету механізмом облігацій внутрішньої позики через банальну жадібність банкірів.
- SergeyNina
- 29 листопада 2023, 22:39
Монобанк ставит вас в очередь. Дойдёт очередь — дадут добро. Или ваш отзыв ускорит финмониторинг что вполне вероятно
- 30 листопада 2023, 9:10
Насправді це прибутковий бізнес. Ставка за депо сертифікатами в НБУ зараз 20%, потримали мільйон місяць часу — заробили 17 тис на пустому місці, прикриваючись законодавством по фін мону. А таких блокованих операцій «до вияснення», скоріш за все, тисячі.
Тут ж питання в тому, що на мені як діючому клієнті вони заробляли і заробили б в рази більше, якщо я залишився лояльним (залишки, комісійка і т.д.). Я вже не кажу про те, що конкретно цей платіж спрямований на фінансування держ бюджету. Тому рішення дивне.
- 30 листопада 2023, 10:28
Тобто треба для обраних відмінити фінмон?
На фоні 7 мільйонів тримачів карток, тих калік, що потрапили під фінмон — доля відсотка.
- 30 листопада 2023, 11:08
Я би сказав навпаки, по великим платежам фін мон має бути посилений, це очевидно, бо ризик легалізації є вищим.
Питання не в цьому, а в адекватності підходу — скільки потрібно часу на вивчення одного договору (по абсолютно стандартній для проф учасника ринку цп операції)?
В інших банках не зустрічав зупинення більше, ніж на пару годин, максимум — доба.
- 30 листопада 2023, 11:12
А коли це було?
Під час війни НБУ посилив вимоги до фінмону
Банкам не хочеться платити шести-семизначні штрафи, тому неквапливо перевіряють клієнтів.
Те що угода участника ринку ЦП є стандартною не буде виправданням для НБУ.
Під час війни НБУ посилив вимоги до фінмону
Те що угода участника ринку ЦП є стандартною не буде виправданням для НБУ.
- 30 листопада 2023, 11:18
Платіж виставлений 09.11.23, не проведений станом на сьогодні.
Щодо посилення фінмону — не зовсім так, навпаки НБУ 11.03.2022р. прийняв Постанову № 47, якою по факту скасував додаткову перевірку операцій з придбання військових облігацій (я вчиняв саме таку).
- 30 листопада 2023, 11:20
Так перевіряють не купівлю, а надходження.
Постанова 47 була б доречною, якщо б ви мали наприклад депозит, а при спробі купити папери, вас відправили на перевірку.
Я розумію, що хочеться знайти докази протиправних дій банку, але у питанні фінмону прийдеться або тупо чекати, або сподіватись що після відгуку операцію посунуть вище в стеку, або хтось візьме та перевірить в ручному режимі
- 30 листопада 2023, 11:30
Так представник фін моніторингу відписав мені, що у них немає питань до походження коштів (перевірялись при зарахуванні за місяць до того), перевіряється лише видаткова операція щодо платежу за ОВДП.
47 Постанова як раз і каже, що при придбанні військових облігацій банк не має здійснювати заходи із перевірки джерел походження коштів. Щоправда, там мова йде про платежі на користь укр банків, тому в моєму випадку вона дійсно не зовсім доречна.
- 30 листопада 2023, 19:41
Шановні моно, якщо ви розумієте, що ситуація неприємна, давайте шукати з неї вихід?
Я, чесно кажучи, був впевнений що має місце «ексцес виконавця» і винесення проблеми в паблік допоможе вам його вирішити. Але після вашої відповіді виходить, що це системна політика банку. Сумно. Ви перетворюєтесь в Приват 10 років назад, на жаль.
- 3 грудня 2023, 17:05
- Корисний коментар
Update. Кошти розблокували через хвилин 20 після коменту вище. Добре, що публічність діє, дякую сайту і працівнику банку, який це моніторить.
Маю надію, комусь мій досвід стане в пригоді.
Але маю і негативний досвід, опишу його, можливо, комусь стане в нагоді.
09.11.23р. я здійснив платіж майже на 1 млн. грн. за облігації внутрішньої державної позики зі своєї карти. Операція була заблокована фін моном монобанку, який надіслав запит надати їм договір, що я одразу і зробив. З тією дати платіж не проведений.
Продавець за угодою — проф учасник ринку ЦП, входить в топ 3 на Заході України.
Брокер — найбільший в Західній Україні торгівець цінними паперами
Таких операці
Дійсно, на даний момент колеги перевіряють надану вам інформацію
Щойно буде нова інформація для вас, одразу надамо зворотний зв'язок