Банк не намагається зрозуміти важку ситуацію, та не йде на зустріч

Проблема вирішена
Icefloes 28 лютого 2023, 19:23
З 2021 року мав кредитну картку Монобанку з кредитним лімітом 10000 грн. Також мав ще більші кредитні ліміти в декількох інших банках, завжди вчасно сплачував необхідні суми. За декілька місяців до повномасштабного вторгнення збільшив кредитний ліміт Монобанку до 40000 грн та використав ці кошти.

Я працював в інтернеті, але після 24 лютого робота була втрачена оскільки моє місто Херсон було окуповане в перші дні, а під час окупації інтернету не було взагалі, або був дуже поганої якості. Тож я не мав доходу та не мав змоги продовжувати сплачувати борг. Потім я виїхав за кордон, де також не мав доходу, а отримував лише соціальну допомогу від держави, яку не мав права відправляти в Україну. Через незнання мови не міг знайти роботу. Та ось лише на початку лютого 2023 року знаходжу роботу та починаю працювати. Розуміючи необхідність сплати боргів, одразу ж починаю рахувати для себе скільки зможу віддавати щомісяця.

Бачу повідомлення від Монобанку від 28 січня 2023 року: «Погасіть увесь борг у сумі 47600 грн протягом 30 календарних днів з моменту направлення цього повідомлення. Щоб повернутися до стандартного графіка оплати, Вам необхідно протягом 30 календарних днів з моменту направлення повідомлення погасити прострочені та поточний платіж 12106 грн».

Всю суму я сплатити не міг, але мене зацікавила можливість сплатити 12106 грн, щоб повернутися до звичайного графіку. Я пишу в підтримку, описую ситуацію і кажу, що тепер маю роботу і маю змогу нарешті сплачувати борг, тому хочу повернутися до звичайного графіку. Але першу зарплатню отримаю 10 березня, а в цьому повідомленні написано що у мене лише 30 днів (до 28 лютого). Питаю чи матиму змогу сплатити в березні щоб повернутися до регулярного графіку (всього лише на 10 днів пізніше, ніж вони вимагають). На що мені відповідають шаблонними фразами, кажуть що я повинен якомога раніше сплатити, і не дають чіткої відповіді. Я думаю «ну добре, щоб показати бажання сплачувати борг закину максимум що можу зараз — 2000 грн. Буду сподіватись що в березні банк надасть можливість сплатити десь 12 тисяч гривень, чи дещо більше, аби повернутися до звичайного графіку сплати, та буду сплачувати регулярно щомісяця, аби у банку більше не було претензій».

Сьогодні, 28 лютого 2023 року, отримав повідомлення, що тепер банк вимагає від мене негайної сплати всієї суми боргу — 45000 грн. Знову пишу в підтримку, знов описую ситуацію, що був на окупованій території, ось нарешті маю роботу та зможу сплачувати, але всю суму внести не зможу, хотів би сплатити необхідну частину і повернутися до звичайного графіку платежів. Перший платіж готовий внести через 10 днів, 10 березня, одразу як отримаю першу зарплатню. Отримую відповідь, що банк вимагає лише повної сплати заборгованості. Ніяких реструктуризацій банк не надає, зрозуміти мою ситуацію взагалі не хоче, каже що якщо я не сплачу повну суму то подаватимуть до суду.

Тепер я порівняю з іншими банками. Маю також борг 70000 грн в другому банку і 20000 грн в третьому, вони одразу зрозуміли мене і ми домовилися з ними про реструктуризацію. Тепер я щомісячно сплачуватиму суму, яка влаштовує і мене і ці банки, тож з ними питання вирішене. Монобанк ніяк не йде на зустріч, не дивлячись на те, що я кажу, що через 10 днів зможу внести 12000 грн, щоб повернутися до регулярного графіку. Натомість, вони кажуть що якщо я не внесу повну суму, то подаватимуть до суду. Хоча я знаходжусь за кордоном, жодної власності в Україні не маю, і взагалі не розумію як судова справа може змусити мене швидше повернути борг, якщо це фізично неможливо. Мені здається, що обидві сторони зацікавлені знайти компроміс, щоб борг сплачувався якнайшвидше, але, як я бачу, Монобанк у цьому не зацікавлений.

Побачивши ставлення трьох різних банків до моєї складної ситуації під час війни, можу сказати, що коли все це закінчиться, більше не матиму бажання бути клієнтом Монобанку.
monobankua 1 березня 2023, 15:45
Для уточнення інформації, написали вам в особистому повідомленні
Полезный комментарий
Icefloes 4 березня 2023, 18:17
Проблема вирішена. Сьогодні зі мною зв’язалися та запропонували реструктуризацію. При цьому вони акцентували увагу на тому, що така пропозиція надається клієнтам не часто: «Наразі у банку для вас є індивідуальна пропозиція про реструктуризацію. Така пропозиція доступна одиницям клієнтам і вам пощастило потрапити в їх число. Воно обмежене в часі та може в будь-який момент перестати бути вам доступним. Давайте обговоримо деталі цієї пропозиції і як правильно нею скористатися?». Уважно ознайомився і підписав договір, тепер повинен протягом 10 днів внести 10% від суми боргу. Вони запропонували розбити решту боргу на 12 або 18 рівних щомісячних платежів. Я обрав платити по 3422 грн щомісяця протягом 12 місяців. При цьому ніяких відсотків, штрафів та пень не нараховуватимуть. Тепер я задоволений, але хотілося б, щоб банк одразу легше йшов на контакт.

zig4free
zig4free
28 лютого 2023, 20:13
Пусть подают в суд — вам это даже выгоднее будет — так как вам это может быть выгоднее — ибо сумму долга зафиксируют — не будут дальше считать %.
3 березня 2023, 21:57
Якби він ще в той суд сходив та заявив. Доречі мені здається з нього малувато стягують фактично, бо якщо взяв 40, а просять 47к це подарунок долі. Частіше тут скаржаться на «взяв 20, вимагають 120». Може суду й нічого зменшувати.
Strelok123
Strelok123
1 березня 2023, 15:52
Повна маячня від автора))) 1). яку соціальну допомогу від держави Україна ви могли отримувати знаходячись за кордоном? 2). «Без знання мови не міг знайти роботу», — ви виїхали в Китай?))) Хоча і там знайти фізичну працю без знання мови можна, вже не кажучи за Европу. 3) а за що ви жили майже рік за кордоном без роботи і фінансового запасу? Ну і на решті, які претензії до банку, який баче,що ви нахваталися боргів майже на 140 тис. гривень у різних банків і не взмозі їх віддати???
1 березня 2023, 16:09
Мова про допомогу від держави де знаходжусь, а не України. Щодо фізичної роботи — а ви не думали, що не всі люди здатні так працювати через стан здоров’я? Щодо забезпечення — є країни, які сплачують для біженців аренду житла, комунальні послуги, дають кошти на харчування і надають безкоштовні мовні курси на півроку — рік. Цього вистачає на життя на перший час, далі — шукаєш роботу. Саме про таку допомогу я і казав.
smishno
smishno
2 березня 2023, 19:37
Працювали в інтернеті, в Херсоні його не було або був поганий, окей, а закордоном немає інтернету, там не можна працювати в інтернеті? За рік можна знайти роботу будь-де, просто у когось не було цього бажання
3 березня 2023, 21:55
Ой, друже, не патякай про те що не знаєш =)
Приклад про Китай тупий до безтями, бо там іноземцю треба платити встановлену законом мінімальну зарплатню, яка вища за оплату некваліфікованої роботи. Тобзо замість лаовая (іноземця) можна 2−3 китайця знайти котити квадратне та перевертати кругле.
2 березня 2023, 14:13
Как решилась ваша ситуация? Банк дал вам реструктуризацию? Я просто сама в такой же ситуации
2 березня 2023, 17:03
Написали, що завтра зв’яжуться зі мною для обговорення погашення заборгованості. Повідомлю тут чим все закінчиться
4 березня 2023, 18:17
Корисний коментар
6 березня 2023, 0:18
Спасибо, что написали ответ!)

Головна / Банки України 🏦 / monobank 💰 / Відгуки про monobank 📝 / Банк не намагається зрозуміти важку ситуацію, та не йде на зустріч