Чим менше «тіло кредиту» тим більше нарахування % або «не пільгова операція»

Andriy1025 25 жовтня 2025, 19:31
Чим менше «тіло кредиту» тим більше нарахування %. Так має відбутися на думку «ізібанку»
Сьогодні вирішив оплатити мінімальний платіж по кредиту ізібанку, який я справно сплачує кожного місяця протягом цього року, я сплатив через термінал поповнення який стоїть у кожному магазині. Оскільки рекомендований платіж цього місяці у додатку відображався 482.60 грн я вирішив оплатити 1000 грн. Ось від ізібанку було повідомлення на вайбері «шановний клієнте! за користування кредитними коштами до 16:00 31.10.2025 року необхідно здійснити платіж у розмірі 482.6 ₴ з ціллю недопущення просрочення рекомендуємо сплатити раніше.»
Я сплатив 1000 грн, взяв квитанцію з терміналу і прийшов додому, бо зарахування відбувається не відразу, а через пару хвилин, саме через пару хвилин прийшло повідомлення від додатку ізібанку, я відразу перевірив у додатку чи зарахувалася сума, і справді сума була зарахована 1000 грн, але не моє здивування відразу списались сума 482.60 грн (відсотки за користування кредитними коштами!)
Такого нахабства, шахрайства чи грабунку від «ізібанку» ніколи раніше не було!
Я відразу зв’язався з службою підтримки банку, відмовили швидко і на мій запит відповіли:
— «izibank:
👋 вітання, Андрій! служба підтримки izibank, мене звати Анна!

для перевірки інформації, уточніть, будь ласка, останні 4 цифри картки нашого банку.

Андрій, це було списано щомісячний платіж за користування кредитним лімітом"
Проблема у тому що ці відсотки списуються кожного місяця 1 числа, а сьогодні тільки 25 жовтня, але проблема не у списаних відсотках, а у сумі нарахованих відсотків, тому що Заборгованість на 1 жовтня становила 4973,14 і нараховано відсотків до 25 жовтня 482.60!!!
Це дуже дивно бо Заборгованість на 1 вересня становила 9683.24 і нараховано відсотків 289.40!!!
На моє прохання надати інформацію як нарахувалась сума відсотків 482.60грн
Мені оператор чату «ізібанку» надав інформацію:
— «01.09.2025 почались нарахування відсотків на тіло, так як зробили непільгову операцію (переказ, зняття готівки, тощо) до списання 482.60 грн, нарахована сума була — 708.23 грн після поповнення — 235.44 грн залишок нарахувань»
Тобто «ізібанк» придумав собі «не пільгову операцію», якої по факту не було, тому що у додатку такої операції(транзакції) не відображається в нарахував аж 708.23 грн відсотків. Звісно я поцікавився що означає «не пільгова операція»: Ось відповідь оператора:
— «23.09.2025 переказ з картки,08.08.2025 переказ з картки 28.06.2025 переказ з картки,13.07.2025 переказ з картки, переказ з картки 30.07.2025″
Звіривши дати цих операції з додатком на мій подив виявилось що у ці дати відбувались не „Переказ з картки“, а навпаки поповнення картки через термінал самообслуговування який стоїть у кожному магазині, і на якому пише „поповнення із 0%“
Я ще раз переглянув суму за вересень і виявилось що за вересень було у мене всього 2 операції
01.09 списання відсотків за серпень -289.40 грн
23.09 поповнення картки через термінал + 5000 грн 0%
На що мої аргументи і факти оператор чату більш детально проінформував мене:
-„до пільгових операцій належать безготівкові покупки товарів та послуг у торгових мережах і в інтернеті.
натомість непільговими операціями вважаються:
зняття готівки;
перекази з картки на картку або на рахунки фізичних осіб;
оплата фінансових/рекламних послуг (наприклад, Facebook Ads, Google Ads тощо);
будь-які операції, які за MCC-кодом (Merchant Category Code) не класифікуються як роздрібна торгівля.“
Наскільки я зрозумів, що була не пільгова операції за які „ізібанк“ нараховує шалені відсотки, я попросив у оператора чату банку які саме операції/трансакції були „не пільгові“ на що отримав від оператора інформацію з датами „не пільгових операцій“:
— 18.07.2025 ,07.08.2025 18:48:47 та 07.08.2025 18:44:17 на одну з цих операцій у ці дні почались нарахування відсотків»
Я звісно перевірив у ці дні транзакції, звісно були у мене такі транзакції
18.07 — це сплата комуналки через додаток «ізі», а саме за інтернет «воля» 175 грн
07.08 це фізична оплата через РРО (касовий апарат) за товар на точці видачі «розетка» 2061+90 грн там 2 оплати були, я поцікавився у оператора чату яка на їх думка з цих операцій була «не пільгова» на що мені відповіли:
— «встановлення мсс кодів та класифікація торгової точки — це виключно питання торговця, банк не має відношення до встановлення мсс — кодів»
-«всю можливу інформацію вам надали та відправили, на жаль, наша розмова набуває циклічного характеру, тож вимушені завершити її, адже ще сотні людей чекають нашої допомоги.
дякуємо за звернення, гарного дня!»

Питання нарахування відсотків залишається відкритим, а вірніше «загадковим», я не розумію чому мені нарахували шалені відсотки у жовтні за «не пільговими операціями», які були зроблені у Липні та Серпні. На моє прохання надати мені детальний графік нарахування відсотків мені оператор чату «ізібанку» відповів:
— «Андрій, зафіксувала запит для отримання календар нарахованих відсотків, прохання звернутися за ним у понеділок …»

SergeyNina
SergeyNina
27 жовтня 2025, 1:01
Розетка скорее всего настроила свой терминал как перевод на карту или ещё что-то сделала.
Нбу на это все равно. У меня точка выдачи розетки вообще превратилась в алкомаркет и со слов знакомых это по всей стране. Алкоголь один пос терминал, пром другой, розетка третий и ещё там терминал для мист экспресс отдельный есть.
Я не клиент розетки.

Курс валют в izibank

USD 42 42.4

Курс валют в izibank

USD 42 42.4
Головна / Банки України 🏦 / izibank 💰 / Відгуки про izibank 📝 / Чим менше «тіло кредиту» тим більше нарахування % або «не пільгова операція»