Шахрайство/злиття персональних даних
Курс валют в Райффайзен Банк
| USD | 42 | 42.35 |
Вчора ввечорі намагалася зайти в додаток Райфайзен Онлайн, але видавало помилку «неправильний логін та пароль». Подумала, що у банку технічна помилка. Паралельно від Райфайзен банку прийшло повідомлення (цифри, щоб додати картку до Apple Pay). Я ввела цей код у вспливаюче вікно, бо думала, що це допоможе зайти на Райфайзен Онлайн, але видало помилку «код невірний». Сьогодні я все ж змогла зайти в додаток Райфайзен Онлайн і побачила, що з моїх карток списалися всі гроші. Хтось перевів з гривневого депозиту 145 000 грн на кредитку картку і списали через Комфі, а кредитний ліміт у 30 000 грн перевели на іншу карту. В договорі є умова, що за переказ на іншу карту треба сплатити 3%+15 грн. На сьогодні кошти на моїй кредитній картці знаходяться в статусі «в обробці».
Далі я зателефонувала на гарячу лінію в банк: мені повідомили, що всі транзакції були підтверджені смс, які відправлялися на мій номер. Я ці повідомлення не отримувала. Також мені пояснили, що треба чекати на рішення від банку чи повернуть мені кошти протягом 24 днів.
Це шахрайство вищого рівня, але аналізуючи ситуацію, я розумію, що дані, якими скористалися шахраї були відомі тільки банку, але це інше питання його я вже поставила поліції.
Питання до банку такі:
Чи можливим є переказ з депозитного рахунку на кредитний в розмірі 145 000 грн одним платежем?
Цікавить місце і спосіб списання, спосіб аторизації в додатку? Чи може банк надати таку інформацію?
На який номер приходили повідомлення про підтвердження транзакцій, якщо цих смс в мене немає?
Чи можливо з кредитної картки списання сум у 59 000 грн, 29 000 грн і т.д за 15 хв.?
Чи треба погашати кредит у випадку, якщо кошти банк не зможе повернути? Як бути з 3%+15 грн?
Сподіваюсь на оперативну відповідь банку та допомогу у вирішенні цих питань.
В першу чергу дякуємо за очікування на відповідь.
Нам щиро прикро, що Ви зіткнулись з шахрайством та що в такий складний час для кожного з нас, та і для країни в цілому, люди обманним шляхом отримують кошти.
Безпека наших клієнтів – найважливіший пріоритет Банку. Запевняємо, що Банк не проводить сумнівних списань, та не передає дані карт третім особам. Ваші дані надійно захищені, і будь-які списання можливі з рахунку при умові, якщо Ви самостійно шляхом обману надали дані картки чи дані входу в додаток — це несе втрату коштів.
Для більш безпечного користування карткою рекомендуємо одразу налаштовувати по картці функцію 3D Secure — за допомогою цієї функції операції в інтернеті виконуються з підтвердженням за допомогою одноразового коду, що надсилається на Ваш номер телефону, та без введення даного коду буде неможливо провести операцію.
Також, зазначаємо, що перекази у Райффайзен Онлайн між власними рахунками без обмежень по сумі та проводяться в режимі онлайн. Платежі в Інтернет проходять в рамках встановленого ліміту на картці та також проходять в режимі онлайн. Стандартний ліміт на безготівкові операції у гривні складає до 100 000 USD/одну операцію.
Заявку успішно зареєстровано на спірну транзакцію ми обов'язково проведемо перевірку та проаналізуємо ситуацію та по результату обов’язково проінформуємо.
Навіть не уявляємо Ваші емоції та поточний стан, щиро віримо, що за такі дії слідує справедливе покарання. Тому, також рекомендуємо звернутись до правоохоронних органів, а ми в свою чергу, завжди готові посприяти розслідуванню будь-яким необхідним чином.
З повагою та турботою,
@RaifHelp