Мінфін - Курси валют України

Встановити
kornellio
Роман Корнилюк про банки та фінанси
Зареєстрований:
3 березня 2011

Останній раз був на сайті:
2 червня 2022 о 14:05
Підписчики (38):
Popez
Caocha François
42 года, Kievr
ballistic
ballistic
3 года
Tetian
Tetian
Aqaz123
Екатерина Виндерских
Киев
hannibal
hannibal
Kiev
27801643
27801643
Alkon
Alkon
Киев
olexch
Александр Чернов
41 год
VictorS
VictorS
Valent
Valent
Киев
Feygin
Юрий Фейгин
75 лет, Керчь
Vasiliy91
Vasiliy91
всі підписчики
Роман Корнилюк — про банки та фінанси
Ph.D, фінансовий аналітик YouControl
19 грудня 2016, 19:14

Приватбанк: «чому?» і «що далі?»

100% націоналізація системного Приватбанку, в якому сконцентровано понад третини вкладів населення і переважна більшість безготівкових платежів — складний технологічний та економічний процес, що для уникнення проблем в обслуговуванні клієнтів вимагає узгодженості дій усіх зацікавлених сторін — Мінфіну, НБУ, старих власників і менеджменту, а також відповідальності позичальників та вкладників.

Якщо подальші дії старих приватних власників і менеджменту не йтимуть у розріз з наданими ними зобов'язаннями і сприятимуть м'якому переходу системи під управління новій команді, а клієнти банку зберігатимуть спокій, складнощі для клієнтів будуть мінімальними.

Ключові виклики на сьогодні:

  • забезпечення безперебійності функціонування системи інтернет-банкінгу Приват-24;
  • недопущення витоку і нецільового використання інформації про персональні дані і транзакції малого і середнього бізнесу;
  • підтримка ліквідності для забезпечення усіх бажаючих зняти кошти з поточних рахунків та депозитів із можливістю дострокового розірвання.

У наступному році ключові задачі перед новим менеджментом такі:

  • реструктуризація гігантського інсайдерського кредитного портфелю, формування резервів під кредитні ризики;
  • пошук нового відповідального інвестора для компенсації втрат платників податків, за чий рахунок проводиться націоналізація;
  • зміна бізнес-моделі, яку на даний момент можна охарактеризувати як «банк-пилесос» чи «банківська піраміда».

Сьогоднішні заяви очільників держави, наявність давно прописаного сценарію націоналізації в законодавчих актах та меморандумі з МВФ свідчать, що ситуація знаходиться під постійним контролем, а рішення про вхід держави було необхідним та зваженим.

За збереженість і якість обслуговування поточних та депозитних рахунків у Приватбанку відсьогодні взяла відповідальність держава, про що свідчать синхронні заяви вищого керівництва в особі міністра фінансів, голови НБУ, прем'єр-міністра і президента країни.

Головні причини проблем, які привели до добровільної націоналізації Приватбанку:

  • різке падіння здатності Приватбанку генерувати чистий процентний дохід протягом 2015-2016 р.р., пов'язане зі значними процентними витратами через вимушене утримання депозитних ставок на максимальному рівні для утримання лояльності клієнтів;
  • погіршення фінансового стану через надмірне зростання витрат, необхідних для функціонування бізнес-моделі «банка-пилесоса»;
  • високоризикове кредитування компаній, через ланцюжки офшорних компаній пов'язаних зі старими власниками;
  • відсутність бажання або можливості старих приватних власників збільшити капітал для формування адекватних резервів під кредитні ризики;
  • наявність простроченої заборгованості перед НБУ за кредитами рефінансування;
  • падіння кредитного рейтингу Приватбанка та незадовільні результати стрес-тестування НБУ;
  • інформаційні атаки, які хоч могли підштовхнути власників піти на умови влади, важко назвати самодостатніми причинами націоналізації, оскільки мали під собою глибинні підстави.

Подальше збереження status quo було неможливим і загрожувало фінансовій стійкості системи через подальше збільшення обсягу кредитного ризику, загрози набігу на банк зі сторони вкладників після падіння ставок чи перебоїв з ліквідністю, а також з огляду на ймовірність загострення політичного протистояння влади зі старими власниками.

Роман Корнилюк,

фінансовий аналітик YouControl

Переглядів: 2382, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 7

+
0
ballistic
ballistic
19 грудня 2016, 22:45
#
Хотілося б ще почути, чого чекати далі.
+
0
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
20 грудня 2016, 11:05
#
Це залежить до якої категорії із зацікавлених сторін ви належите. Схиляюсь до такої версії:
https://www.facebook.com/maria.repko1/posts/1523672690995276?pnref=story

Якщо не буде сюрпризів від нової і старої команди, і панічного зняття — у короткостроковому періоді все буде добре. У майбутньому ж треба буде працювати над повернення коштів платників податків і розчисткою балансу.

Якщо ж ці умови не будуть дотримані — процес стає складним, нелінійним і непередбачуваним. Тому слідкуймо за новинами.
+
0
VictorS
VictorS
20 грудня 2016, 7:52
#
Ключовими питаннями на сьогодні є аудит активів Привату і утримання валютного курсу від обвалу. Чому НБУ нічого не робить з фінансовими пірамідами, хоча володіє правом ліквідації ліцензії на банківську діяльність? Які ще піраміди зараз активно пилососять гроші божевільних? Хотілося б почути від влади скільки реально кредитів з 293 млрд. грн. Привату зможуть повернути народу. На жаль, Данилюк вчора не дав змістовної відповіді на це питання.
+
0
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
20 грудня 2016, 12:02
#
НБУ цілеспрямовано виводить «піраміди» з ринку.
Михайлівський, Дельта, Надра, ФіК, ВіЕйБі і можна продовжувати.
Багатьом це не подобається.
Багатьом не подобається, що надто швидко і «безпідставно»
Багатьом не подобається, що надто повільно.

Але на даний момент регулятор робить цю роботу. Раптове закриття усіх перелічених фінустанов привело б до більшої паніки. Тому потрібен час, врахування макроекономічних умов та політичної ситуації.
+
0
VictorS
VictorS
20 грудня 2016, 12:15
#
Авжеш, а Приват вискочив, як кіт з мішка і цілком прогнозовано. Це було ясно ще в 2015-му і найкращим рішенням була б відмова Привату в рекапіталі на 30,5 млрд. грн. Хай ба самий технологічний і інноваційнй банк України власноруч хльобав свою кашу. Банк би лопнув, як Дельта. Принаймні, кожен отримав би по заслугам. І втрати були б на 100 млрд. грн. меншими.
+
0
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
20 грудня 2016, 14:44
#
Погоджуюсь, кожен би отримав.
але дехто отримав би і не по заслугам.
+
0
VictorS
VictorS
20 грудня 2016, 15:43
#
Але ж потрібно і міру знати. Якщо банк пилососе під 10% по USD, то ризик вкладників має бути ризиком вкладників. І з якого такого *** всі повинні відповідати за жадібність і неадекватність вкладників. Чомусь в цивілізаціїї депо під мінус 0,4% вважається цілком нормальним і фінансові туристи не поспішають в Україну. То ж кожному по заслугам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися