Мінфін - Курси валют України

Встановити
AleksandrBank
AleksandrBank
Зареєстрований:
24 березня 2017

Останній раз був на сайті:
3 травня 2024 о 07:40
3 червня 2022, 12:03

100 днів війни, те що заборонено говорити РосЗМІ

Сьогодні 3 червня, літо і вже як 100 днів війни Росії против України (саме про 100 днів війни заборонив Кремль говорити російським ЗМІ). Не три чи сім днів як планували раніше росіяни і назвали це спецоперацією. На нас напала країна яка в 28 раз більше нашої держави, має одну з численніших та потужніших армій світу. Але але, Україна показала який відпір можуть дати Українці згуртувавшись разом. Якщо б у нас було більше сучасної та далекобійної артилерії — ситуація була б іншою. Ми вигнали росіян з Київської, Чернігівської, Сумської, частково Харківської області; але запеклі бої їдуть саме зараз на сході та на півдні. Окуповано 20% території України включно з Кримом: це люди, заводи, бізнес людей, які частково або повністю встрачено; а деякі території в окупації 8 + років.

Завдяки ЗСУ, ТБО, Президенту і допомога, які іде від партнерів (США, Польша, Великої Британії, країни Балтії і інших країн) ми продовжуємо боротись і знищувати ворога. Чому я виділив перші три — вони зіграли вирішальну роль і продовжують допомагати як і інші країни. Ми також побачили не зовсім щирих друзів: Німеччина (3 + місяців чекаємо на БТР, танки і важку зброю), Угорщина (блокування санкцій, гра на користь Росії)...

Санкції добре б'ють по РФ, особливо 6 пакет санкцій, який включає заборону на імпорт російської нафти протягом 6 місяців та нафтопродуктів — 8 місяців, знизить на 92% імпорт російської нафти до кінця 2022 року. Вихід/закриття більшості світових компаній, заборона на експорту комплетуючих і т.і. б'є по бюджету РФ, робочим місцям.

Бюджет:

— у квітні було 70% запланованих податкових надходжень до загального фонду Держбюджету. Від податкової надійшло у квітні близько 45 млрд грн, а від митниці — 8,3 млрд грн.

— проблеми з відшкодуванням ПДВ.

— втрати по митниці становлять 73% від попередніх планових показників, а втрати від податкової — 25−30%. Було скасовано сплату податків за більшістю товарів (ввізне мито — 0%, ПДВ — 0%).

— імпорт скоротився на 46% — і це лише за березень. Отож, зараз готується рішення, щоб повернути податки на митницю, бо країна не може жити без податків

— за рахунок податків збираємо 54−56 млрд грн, і цими коштами покриваємо лише 1/3 потреб за нашими видатками.

— з 1 до 20 травня ми фінансували наші потреби без залучення зовнішньої допомоги. Виходили з наявних можливостей, залучаючи кошти за рахунок військових облігацій та ресурсів Нацбанку.

— 20 травня ми конвертували першу суму — 504 млн. євро. Того ж дня надійшло ще 600 млн євро макрофінансової допомоги, і зараз ми її вже конвертуємо. Отже, є можливість повністю профінансувати за рахунок цих коштів ті потреби, які накопичилися за останній період часу.

— з початку війни до України надійшло понад $6 млрд зовнішньої допомоги у вигляді грантів та кредитів. Гранти надає США, і ми вже отримали $1 млрд із них. Також у вигляді грантової допомоги отримано 110 млн євро від уряду Італії і понад 120 млн євро від Європейського Союзу. Кошти, які не є грантовими, надаються переважно під 1% річних і термінами від 10 до 30 років.

— ці кошти спрямовуються переважно на закриття наших потреб у гуманітарній і соціальній сферах. За умовами, поставленими нам нашими міжнародними партнерами, їхні кошти категорично не йдуть на військові потреби.

НБУ:

— з 14 квітня НБУ дозволим населенню продавати валюту, плюс 21 травня збільшив коридор 10% від курса НБУ, це трохи збило настрої по руху курсу на 40+, і навіть курс зробив відкат до 36-37 грн за дол.

— 02 червня НБУ підвищив різко облікову ставку з 10% до 25%. Як на мене така різка дія не є правильною, мої тези в блозі Віталія Шапрана (член ради НБУ):

— у банків Гривні багато, тому фраза НБУ про те що це захист Гривні, заощаджень населення — виглядає дивно, треба враховувати те, що по депозитам оформлені людьми раніше і далі будуть отримувати 7−11%, мінус податки.
— банки по депозитам не будуть підвищувати ставки на 10% чи 15%, від сили спочатку буде рух на 3−5% максимум.
— підпищення ставки НБУ не тягне за собою зобов’язання МінФін підвищувати ставку по ОВДП, максимум буде рух 3−5% і то через час.
— банки в умовах війни фінансували і то вибірково, а зараз від нових ставок відмовиться бізнес, він не потяне їх. А якщо і потяне — підвищить у себе ціни.
— кредити де привязка Либор і т.і. буде підняття суттево, в тому ж КредоБанк і інші Європ.Банки, але і ком. і держбанки можуть підняти, у них така умова прописана. Або шукай всю суму та закривай.
— нова хвиля не можливості оплат згідно графіків, а плюс воєний стан — це клієнт посилає куди подалі Банк і просто не платить.

Мої думки про курс, війну:

— треба підвищувати курс НБУ до рівні 34-35, це дозволить більше отримувати гривні від продажу вал.допомоги світу; більше отримувати експортерам які і так не проблематично продають свою продукцію через блокаду портів.

— інфляція у нас і так більша чим те, що показує НБУ, тільки пальне подорожчало на 80-120% (є різні ціни в залежності від кількості 15-20 л чи 100 л.); міжміські маршрутки підвищили ціни на 100%, молочна продукція за 100 днів також ціна 50%+, і т.і.

— через підвищення ставки НБУ, курсу буде важче повернутись на 38+, хоча були прогнози що після просідання курс знову відкатиться в середині червня, але рішення НБУ міняє картину.

— курс буде рухатись до позначки 34,50, максимум 34,00. Нище не вірю. Рух вгору малоймовірний через рішення НБУ.

— курсу Гривні допомагають зняті обмеження на експорт в ЕС, ВБ, США і інші країни; плюс частково експорт замість портів пішов через Європу.

— прибуття нової і далекобійної військової допомоги, допоможе Україні швидше закінчити війну, не дасть противнику завойовувати нові території, плюс допоможе звільнити вже заняті.

— РФ сприймає тільки силу, тільки повна поразка на полі бою дасть можливість вести перемовини. Хоча в них я не вірю, тільки ЗСУ можуть звільнити окуповані території Херсонщини, Донбаса та Крима.

— за 3 місяця літа думає вже буде повна картина, що буде з російськими військами на території України.

P.s. перший блог рідною українською мовою. якщо є помилки, вибачте :)

Переглядів: 6699, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 153

+
+229
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
3 червня 2022, 12:31
#
Лайк за українську, але обережніше з очікуваннями звільнення Донбасу та Криму. Це складне питання не лише з військової точки зору, а ще з тієї що там одна промита вата лишилась і хз для чого вона нам треба. Але відкрито ми це казати не можем, тому і складне питання. + це величезні жертви серед військових щоб відвоювати такі території, там вже не буде ТРО і партизан.
+
+43
Elena1997
Elena1997
4 червня 2022, 16:30
#
«ще з тієї що там одна промита вата лишилась і хз для чого вона нам треба»

В голове у тебя вата.
Большей дурости давно не слышала.
Можу написати це все українською, але не бачу сенсу. Твоя впертість і неповага до своїх співвітчизників це невиліковно, як і та сама вата в голові.
+
+60
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
5 червня 2022, 16:19
#
Ты ботяра кремлевская я тебя помню) Прикол в том что под Киевом против рашки был каждый куст, люди сливали координаты своих домов где сидели орки что бы их сносили артой, а на бамбасе сливают на оборот в рашку и предателей там больше в разы, поспрашивай у военных которые там побывали о местных.
+
+63
Elena1997
Elena1997
6 червня 2022, 0:45
#
Те, чим ти займаєшся, називається розпалювання ненависті всередині українського суспільства. Це не має нічого спільного з патріотизмом та захистом своєї країни. Це ознака поганого виховання та низької освіти. А також брехливої ​​натури, на що, власне, є пряма вказівка ​​у твоєму ніке.
Не турбуйся з відповіддю, я тобі сказала все, що хотіла.
+
+16
Anko
Anko
11 червня 2022, 1:50
#
Самое печальное то, что те, кто себя позиционирует более более патриотичным (в Украине), является более агрессвно-неуравновешенным…
+
+71
AleksandrBank
AleksandrBank
3 червня 2022, 12:49
#
За 100 днів пошкоджено, знищено, втрачено:
— більше 44 млн.кв.м. житла;
— 23,8 тис.км. доріг;
— 6,3 тис.км. жд доріг;
— 41 жд мости;
— 643 відділення охорони здовов’я;
— 1123 навчальні заклади;
— 621 дет.садок;
— 19 нафтобаз;
— 19 торг.центрів.
+
+98
cheka07
cheka07
3 червня 2022, 17:05
#
Дякую за свіженьку аналітику , класно читати Вас на рідній мові 😍
+
+47
vetalmihey
vetalmihey
3 червня 2022, 14:34
#
Если разблокируют наши порты, то курс сможет еще укрепиться
+
0
squeez
squeez
4 червня 2022, 13:01
#
Это так не работает, многие цепочки разорвались и пострадали, как раз таки «свободное ценообразование» покажет какой действительно курс валюты, если экономика пострадала в целом и оборот денег на 40−50%, думаю посчитать не сложно на сколько обесценилась наша валюта, пусть даже СХ это 17−18% ВВП, а металургия — она откуда разродиться, а сфера услуг?
+
+131
kingcity
kingcity
3 червня 2022, 16:50
#
Дякую за хороший змістовний блог. І з українською у вас нормально, деякі «щирі українці» набагато гірше спілкуються :).
Тільки у деяких моментах Ви напевне занадто оптимістичний. Щодо звільнення територій військовим шляхом — якщо щодо Донбасу про це можна говорити приблизно 50:50, то реалістичних сценаріїв військового звільнення Криму я не бачу.
Щодо санкцій — теж не все так добре. І введені вони будуть не відразу і ефект від них проявиться лише з часом. Та й самі санкції часом правильніше було б назвати «недосанкції». Наприклад, деякі рос.банки Захід вперто не хоче відключати від SWIFT — той же «Газпромбанк». А рішення про відключення «Сбербанку» прийняте лише тепер. І шляхи обходу санкцій теж знаходяться — нещодавно, наприклад, побачив статтю як підсанкційна нафта попадає до США.

https://www.epravda.com.ua/news/2022/06/1/687704/
+
+92
AleksandrBank
AleksandrBank
4 червня 2022, 19:06
#
Літо покаже, росіяни закінчуються. В Севередонецьку їх переб'єм і в інших містах, а потім в контратаку. Чекаємо на ленд ліз і далекобійну артилерію 70 км, потім картина буде ясна. Наші 3 неділі зараз будуть тренуватись на ній.
+
0
deavy
deavy
25 червня 2022, 21:48
#
З Сєвєродонецька вже відступили. Зараз вже важко сказати, чи втимається Луганська область.
+
0
kingcity
kingcity
25 червня 2022, 23:29
#
За даними ISW є велика імовірність захоплення Лисичанська:

https://espreso.tv/rosiyani-prosuvayutsya-do-lisichanska-ta-mozhut-zakhopiti-yogo-nayblizhchimi-dnyami-isw

Якщо це відбудеться — то Луганщина буде окупована повністю…
+
+15
squeez
squeez
4 червня 2022, 12:58
#
— курс буде рухатись до позначки 34,50, максимум 34,00. Нище не вірю. Рух вгору малоймовірний через рішення НБУ.

вы про какой курс ? 34.5 ? в обменках , МБ, или где ?
я не думаю что черный рынок будет продавать дешевле чем около 36 грн/$
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 червня 2022, 19:03
#
Наличный
+
0
squeez
squeez
4 червня 2022, 19:47
#
В разрезе какого времени мы это увидим, а что насчет ЗП силовиков? куда они с ними пойдут — в ОВГЗ, или в валюту?

у меня еще вопрос, а еще не плохо было бы банкам начать либо продавать наличный на кассе, либо БН, который заблокировали, это не создает риски в воюющей стране?

я почему-то придерживаюсь мысли того что жены этих людей пойдут в ЧР за валютой, если нет острой необходимости покупать что-то…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 червня 2022, 11:25
#
Деньги часть валюта, часть проедание. Не забывайте заробитчане много и далее отправляют.

В ОВГЗ никто не будет заходить, как и ранее сам НБУ. Ставку никто не поднимет резко по ОВГЗ, это функция МинФин и он как и ранее плевал на НБУ.
+
0
squeez
squeez
5 червня 2022, 16:59
#
Если в ОВГЗ не будут заходить, значить ЗП силовиков пошуруют на ЧР :) и валюта точно не опуститься на продаже к 34.5 — может закупать так будут, спред точно будут ставить большой

Ну или, в каком разрезе времени ожидаеться профит от повышения учетной ставки?
в какой декаде, или месяце реально увидить курс валют нормальный…
Тут тоже есть нюанс, как нам будут давать деньги иностранци + есть вероятность экспорта зерновых, ведь уже не за горами новый урожай… а с ним что-то делать нужно
+
0
Osmiy Osmiy
Osmiy Osmiy
5 червня 2022, 23:01
#
Дякую за новий блог. (:
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
7 червня 2022, 13:06
#
Дії завжди мають наслідки, особливо такі різкі, як дії НБУ по підвищенню ставки з 10% до 25%. Вчора на аукціоні НБУ дав рефінанс на 832 млн.грн під 27%, шок. Це яка потрібна рентабельність, щоб окупити такі відсотки.

Банки в шоці, запунили фінансування, спочатку підняли на 5% всередині ставки фінансування, але на сьогодні - повна не визначеність. Після вчорашнього аукціона НБУ — вони не розуміють по якій ціні (%) продавати ресурс (кредити/лізинг і т.і.). Поки не було повідомлень від банку щодо змін по % за картковими продуктами, але це питання часу. По кредитам на авто, нерухомість, техніці, і т.і. це питання часу коли піднімуть ставку, особливо це буде стосуватися юр.осіб (компаній). Там де до 1 року — ставки скоріше не піднімуть, але там де термін більше 1 роки велика вирогідність підняття ставок.
Зараз і так великі проблеми через війну, але підняття ставки так різко повністю руйнує подальше фінансування бізнесу, плюс підняття ставок по діючим договорах поставить велике питання по існуванню рентабельного бізнесу. На кредитах для фіз.осіб можна поставити хрест, плюс по більшості діючим кредитам піднімуть ставки фінансування.
Проблеми і так є з імпортом авто, техніки, обладнання і т.і., але зараз фіз. і юр.особи повністю не зможуть фінансуватися з банків, тільки за рахунок власних коштів. Поки що! Можливо ситуація зміниться.

Гривня зараз буде в ціні, особливо коли ВВП падає через війну, плюс впали ЗП у всіх практично секторах, за виключенням військових і лікарі.
+
+18
AleksandrBank
AleksandrBank
7 червня 2022, 13:06
#
Тому, якщо і буде підняття курсу, це невеликі відскоки, потім Гривня опять в ціні, враховуючи які зараз ціни від палива до їжі.

Деякий час топтання на 35,00, але потім все ж таки на 34,50. Те що підем на 35,50 маловирогідно.
+
+15
squeez
squeez
7 червня 2022, 19:52
#
И что коридор на 34.5−35± будет продолжительный промежуток времени ? — ну естественно если не будет новостей которые потрясут нас всех, так же новости с фронта …
+
+10
MihailFin
MihailFin
7 червня 2022, 14:30
#
Чи є передумови для зниження нижче 34,5 грн./$ ?
+
+10
AleksandrBank
AleksandrBank
8 червня 2022, 10:20
#
Поки ні, на даному єтапі. Буде видно що буде з ліквідністю по Гривні і що банки будуть робити.

Вчора підйом до 35,40, повинен сьогодні відкатитись на 15−20 коп. Побачимо.
+
0
MihailFin
MihailFin
8 червня 2022, 13:04
#
Дякую.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
8 червня 2022, 11:05
#
ВВП в Украине в 2022 году снизится на 45%, а в РФ — на 8,9%, — Всемирный банк. Блокировка портов, плюс Мариуполь, Херсон и т. д., а также уничтоженные предприятия, логис.центры, ТРЦ и т. д.
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
8 червня 2022, 11:12
#
Откат пошел немного, накормили тех кто хотел купить, сейчас 35,10−35,25.

Ситуация с повышением ставки НБУ, плюс падение ЗП во всех бизнесах, остановка многих бизнесов, сокращения и т. д. не дадут доллару пойти вверх и отскочить.
+
0
squeez
squeez
8 червня 2022, 22:28
#
На 34.5 на покупку пойдем ? или в райне 35 будем болтаться и это предел ?
+
0
squeez
squeez
9 червня 2022, 23:13
#
Так есть понимание ?
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
8 червня 2022, 21:08
#
Посол США в Украине Бриджит Бринк заявила, что 1 млрд долларов помощи украинцам от Штатов уже в стране, и еще 7,5 млрд долларов ожидаетс. Об этом она сообщила в Twitter по итогам встречи с руководителями Министерств финансов, экономики и Нацбанка Украины
+
+15
squeez
squeez
8 червня 2022, 22:29
#
Наличкой ?:)
+
+10
AleksandrBank
AleksandrBank
9 червня 2022, 12:57
#
Падаем 5−10 коп далее, как я писал, действия НБУ показывают это. Думаю также хотят купить дешевле, а на выходных немного дороже продать — будут искать семьи военных с карточками :).
А вот Вам новость, где деньги:

У Києві затримали керівників однієї з політичних партій, які вимагали $2,5 мільйона у підприємця за включення до «прохідної» частини передвиборчого списку, а також за посаду радника голови правління «Київводоканалу».
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
9 червня 2022, 16:06
#
«Уряд прив’язав дохідність військових ОВДП до облікової ставки» — я говорив про те, що просто підняти ставку нічого не вирішить, МінФін і далі буде по 11% робити спроби заохотити вкластись, але нове рішенні Уряду розв’язує руки МінФін, даєш 25%.

Який це буде вплив на банки: якщо вони спочатку не спішили підвищувати ставки по депозитам, зараз всі різко побіжять; плюс по кредитам повне не розуміння за скільки продавати ресурс, спочатку в понеділок думали 20−21%, але вже на сьогодні ще вище після таких рішень. 25−30% стане нормою, і хоть і ще вище.

Кредитування/лізинг і т.і. поставили майже хрест, війна і так вбила можливості фінансувати Клієнтів, які продовжують вести бізнес, а зараз сам бізнес по новим ставкам не захоче брати такий дорогий ресурс.
+
0
vetalmihey
vetalmihey
9 червня 2022, 17:46
#
Будут постепенно повышать %
+
0
MihailFin
MihailFin
13 червня 2022, 18:06
#
В понеділок 13-го щось пішло не так…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2022, 18:17
#
Рост был до обеда, потом застой, опт продажа разогнали до 35,70, сейчас уже падает, на сейчас 35,60.
+
0
squeez
squeez
13 червня 2022, 21:45
#
Так ниже 35 все-таки упадем, по вашим прогнозам ? — ЗП силовиков не пойдут на ЧР валют ?:)
+
+52
AleksandrBank
AleksandrBank
14 червня 2022, 9:09
#
Эта неделя вплоть до воскресенья определит. На этой неделе ниже не будет, эта неделя пик активности должен быть. А с понедельника должны вниз по немного идти.

Гривны мало сейчас.

УкрГазБанк у которого всегда были деньги вчера взял 3 млрд.грн под 27%. Это шок.

Но но, мне кажется уже сегодня пойдет откат с вчерашних 35,70+. Вчера желающих накормили, а Гривна и далее нужна, а ее мало.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
14 червня 2022, 11:37
#
Результат «работы» НБУ по повышению ставки на лицо, вчера и на прошлой недели даже крупные банки начали брать кредиты в НБУ под 27%, это под какой процент они будут продавать Клиентам ресурс?
Думаю ставки некоторые банки у кого проблемы с ликвидностью начнут поднимать, у кого нет проблем — те и далее будут держать ставки или поднимут на 2−5% макс, при этом эти же банки ставки финансирования у себя уже подняли, сейчас финансирование идет от 23%, и это только начало, это те у кого есть «старый» более дешевый запас. А вот что делать УкрГазБанку, по чем продавать Клиентам — 30+?

У нас больше 20 млн. тон зерна не проданного с прошлого года, его пытаются пропихнуть через западную границу, плюс новые урожаи дадут приход валюты, но радоваться рано, ее трудно пока продать (пропихнуть).


И здесь трудно сказать какой будет курс, так как от решения от разблокировки портов может сразу повлиять на курс; затягивание ситуации будет и далее давить на курс, мы не получаем экспорт.выручки. Помощь гривне сейчас только решение НБУ.

Итого пока и далее зависание по курсу, понятно будут движения как вчера 05−50 коп, и потом остывать будет и курс проседать, это рынок.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2022, 10:07
#
Вторник 07.06.2022 — 35,10−35,35
Среда 08.06.2022 — 35,15−35,30
Четверг 09.06.2022 — 35,15−35,30
Пятница 10.06.2022 — 35,15−35,25
Суббота 11.06.2022 — 35,15−35,25
Воскресенье 12.06.2022 — 35,15−35,25

Понедельник 13.06.2022 — 35,40−35,60
Вторник 14.06.2022 — 35,45−35,57
+
+15
squeez
squeez
15 червня 2022, 10:53
#
А дальше ? :)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2022, 13:48
#
15.06.2022 — 35,55−35,70
16.06.2022 — 35,55−35,70 — тут можуть буть зміни, чекаємо рішення ФРС, скоріше ще невеликий ріст.
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2022, 13:46
#
Чекаємо рішення ФРС, це вплине на Гривню та кроскурс до Євро. Тут варінти: або залишать, або піднімуть. Другий варіант більш ймовірний.
+
0
MihailFin
MihailFin
15 червня 2022, 15:22
#
Чи є вирогідність/спроможність відкату нижче 35 грн./$ у червні ?
+
0
squeez
squeez
15 червня 2022, 17:18
#
А вопрос , в принципе 35 будет ли ?:) - я слабо верю
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2022, 17:19
#
Чекаю рішення ФРС. Військові куплять валюти хто хотім на цьому тижні, макс до вівторка.

Потім вниз повинні. Тут рішенні ФРС чекаємо. Думаю повинні до 35,00 повернутись
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2022, 9:58
#
Федеральна резервна система США підвищила ставку на 75 базисних пунктів — з 0,75−1% до 1,50−1,75% річних. Зростання ставки одразу на 0,75 п.п. сталося вперше за 28 років.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2022, 10:01
#
У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт № 7465 щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні. Хочуть дозволити НБУ друкувати гривню без обмежень під час війни.

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2022, 12:31
#
«16.06.2022 — 35,55−35,70 — тут можуть буть зміни, чекаємо рішення ФРС, скоріше ще невеликий ріст.» — зараз ринок тупо стоїть, 35,60−35,72. Невеликий ріст як я писав тільки на купівлю, продаж тормозиться. Ніякі військові чи їх сім'ї в чергах не стоять до обмінок.

Дійсно було історичне рішення ФРС, хоча Євро не сильно просіло, я думав буде інше. У нас поки немає здорощання Долара, тому що до цього наш НБУ підвищим на 15% ставку до 25%, і це повністю нівелює підняття ставки ФРС.

Щодо друку коштів, вони вже друкуються, але приходить фін.допомога як на військові так і на соц. цілі, НБУ зливає валюту, втамовуючи попит. Гривня дуже сильно стала дорога, що даже УкрГазБанк взяв 3 млрд.грн під 27%, шок.

Тому гривня зараз в ціні, вже є ставки в банках 18−20%, через 2−3 неділі будуть і 21−23%.

Тут монерна політика Якова Смолія/Валерії Гонтарева — працює і далі при нових людях у Владі та НБУ.

Пишить свої роздуми…
+
+15
squeez
squeez
16 червня 2022, 19:57
#
Https://minfin.com.ua/blogs/perezdecuellar/189477/#com4317624


Ждет по 38, я как бы склонен к его мнению, и думаю что 34.5 и даже 35 мы скорее не увидим… даже в разрезе всего лета
+
+15
cheka07
cheka07
16 червня 2022, 14:04
#
Друк грошей це буде впливати на інфляцію і ціни в магазинах. Не розумію чому нбу не відпускає курс офіційний , можна від валютної допомоги більше гривні отримати🤷
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2022, 14:10
#
Ви праві, але і імпорт весь ми запляємо плюс/мінус за курсом НБУ, і це не дає інфляції піти ще вище.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 червня 2022, 17:38
#
Як на мене ріст 5 коп за день, при:
—  історичному піднятті ставки ФРС на 0,75%
— військові виплати
— закон № 7465 в ВРУ про «друкарський станок» НБУ.

Смішно просто, тупо стоїм.
+
+22
squeez
squeez
16 червня 2022, 19:58
#
Ну возможно потому что безнес активность все же слабая в Украине , и скупать особо некому уже, ведь многие кто хотел положить в «копилку» это уже сделал …
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 червня 2022, 9:42
#
Так и есть
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 червня 2022, 11:41
#
17.06.2022

35,60−35,72, мінус 5 коп на прийом та мінус 1 коп продаж.

Тиша повна, я говорив раніше, бізнесу зараз немає, хто хотів раніше купив.

З середи по суті «стоїмо».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 червня 2022, 16:45
#
Утро немного присели 35,60−35,72.

Потому немного поднялись к обеду к 35,62−35,75, накормили желающим купить валюту, может семьи военных точечно решили купить.

Но на сейчас после 15,00 упали, упали котировки, покупателей нет, как итог на сейчас 35,58−35,68, т. е. упали перед выходными.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 червня 2022, 20:10
#
35.50−35.65, упала сильно покупка на вечер. Завтра ниже пойдем
+
0
squeez
squeez
17 червня 2022, 21:15
#
Саша, скажите по вашим предположениям, вот на ту информацию которая сейчас есть, есть ли смысл заходить частично в евро, или же в бакс, и в какой промежуток времени? — будет ли еще бакс по 35? — или это уже не реально, думаю как лучше, или в военные ОВГЗ уйти?
+
0
DaveGrey
DaveGrey
17 червня 2022, 23:18
#
Тоже интересно
+
0
vetalmihey
vetalmihey
18 червня 2022, 13:07
#
Я ушёл в краткосрочные облигации с надеждой что осенью подымут по ним %
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2022, 12:14
#
Военные ОВГЗ нужно ждать поднятия ставок. Курс буде падати на фоні потреби в гривні. Поки чекати.
+
0
squeez
squeez
20 червня 2022, 23:05
#
А что по поводу войти в евро? — на каком етапе уходить в бакс на 35.3−35.4 — это нормально? или пока не понятно — есть вариант пойти ниже?
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2022, 12:13
#
Київ 35,45−35,55, впали на 5 коп.

Підвищення ставки НБУ до 25% буде далі давити на курс, нереальний всплеск інфляції особливо на пальне і т.і. вимиває кошти, плюс втрата роботи в багатьох, зменшення ЗП, скасування бонусів і т.і.

Зараз війна, виживання йде. Валюта — це розкіш заказ відкладати, головне прожити.
+
0
MihailFin
MihailFin
20 червня 2022, 13:21
#
Йдемо ще нижче, але 35 наврядчи візьмемо… (суб'єктивно)
+
0
squeez
squeez
20 червня 2022, 23:07
#
Да кто знает, пока заявления хорошие, каждый месяц по 1.5 лярда от США безвозмездно — что уже облегчает нагрузку, даже при продаже 1 лярда ежемесячно НБУ на рынок …
да и на импорт нагрузка упала ( Сохранить ценность грн уже большинство людей сделали покупки которые хотели потратить) особо — заработать сейчас мало кто может
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 червня 2022, 11:00
#
ЄС видасть Україні $9,5 мільярда кредиту на 25 років — Bloomberg.

Це кредити на 25 років з 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми. Відсоткові платежі покриватимуться з бюджету ЄС, пише видання.
Держави-члени ЄС нададуть близько $8 млрд. За словами чиновників, решта надійде з бюджету ЄС.
За прогнозом, перша виплата з цієї допомоги відбудеться цього літа.
+
0
squeez
squeez
21 червня 2022, 19:54
#
Это позитив, а с фронта негатив, качнет ли это курс . вопрос, хотя есть уже подвижки к экспорту зерна - хотя я не понима юкак это повлияет на курс, ведь трейдеры в основном иностарнные компании , они еще и НДС получат от государства …
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
22 червня 2022, 11:58
#
35,28−35,37, курс стоит с утра. Как и вчера по этому курсу пошел спрос, думаю сегодня такая же ситуация. Возможно в т. ч. военные все такие получили ЗП и немного покупают, это не дает курсу далее проседать.

Украину стала кандидатом на вступление в ЕС, как и Молдова. Это политически важный момент, за которым стоит еще много работы.

Украина вчера «накрыла» вышки «Бойка», а также накрыли остров Змеиный, где уже было сосредоточено много военной техники, радаров и т. д. А сегодня с БПЛА ударили по нефтеперерабатывающему заводу в РФ. Т. е. отвечаем за удары по Кременчугскому НПЗ, а также другим объектам НПЗ в Днепропетровской и др. областям.

Пишут что РФ тянем резервы с территории РФ на Донбасс, им туго удается задуманные достичь целей до 26 июня, там продолжится жесткач, важно чтобы новое вооружение там работало по максимуму, там эпическая битва идет, самые тяжелые бои.

Курс может немного на это реагировать, исходя от исхода. Напряжение от Белоруссии также никуда не ушло, много слухов, на деле пока все спокойно.
+
0
squeez
squeez
22 червня 2022, 17:11
#
Ещё пойдём в низ ?
+
0
squeez
squeez
22 червня 2022, 21:58
#
Https://minfin.com.ua/2022/06/22/87559342/

и как эта новость повлияет?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 червня 2022, 11:47
#
Думаю нет, у нас так резко НБУ задрал ставку, что это не повлияет.
+
0
deavy
deavy
25 червня 2022, 22:04
#
Ще не забувайте, що наші війська, завдяки оперативним розвідним даним від партнерів та отриманому важкому озброєнню, дуже влучно і дуже вдало б’ють по складах боєприпасів на окупованих територіях.

В тому числі по таких складах, що наповнювались всі 8+ років, як у Хрустальному (колишній Красний Луч). Також, влучно б’ють по пунктах командування, виносячи офіцерський та командний склад окупантів десятками.

Так що все це в преспективі повинно зіграти свою роль. Хоча згоден, що самий жесткач ще попереду.
+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
23 червня 2022, 11:48
#
23.06.2022

Без изменений, утром опять попытка вниз на 3−5 коп, потом к обеду оживает немного спрос. Думаю после обеда опять вниз.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
23 червня 2022, 22:13
#
Судя по названию статьи, Автор смотрит Российские СМИ ? Хм…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 червня 2022, 10:23
#
Нет, в укр.СМИ и телеграм каналах проскочл данный тег, о том что в РФ не хотят чтобы люди понимали там, почему так называемая спец.операция вместо 1−2 недель, уже длится 100+ дней, а сегодня это 120 дней, т. е. 4 мес.
+
+19
AleksandrBank
AleksandrBank
24 червня 2022, 10:21
#
Хороша стаття, щоб подумати, рекомендую.:

https://minfin.com.ua/ua/currency/articles/dollar-i-evro-chego-zhdat-ukraincam-po-kursu-v-blizhayshee-vremya/
+
+23
Alexandr1978
Alexandr1978
24 червня 2022, 20:42
#
Главное ЗВР (они тают), и способность государства исполнять текущие обязательства за счёт собственных доходов. А с этим трудности. Остаётся внешнее финансирование, а его не достаточно, и будет ли достаточно — вопрос. На экспорт я бы сильно не надеялся так как возможности нормально экспортировать нет. Да и производство основных экспортных товаров заметно упало, либо имеет серьёзные перспективы упасть по итогам 2022 г к 21 г. С налогами сами знаете что. Теперь ещё и ставку задрали!
Как в таких условиях можно удержать курс? Какие у страны возможности выправить ситуацию в перспективе? Что со всем этим делать?
Вопросы к автору блога. Интересно услышать его мысли. Тем более, что он пишет развёрнуто.
+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
27 червня 2022, 10:07
#
1. Налоги будут возвращать, уже с 01 июля часть вернется, думаю еще будут многие налоги возвращаться.
2. Внеш.фин-е: часть от США, ЕС и отдельных стран, как в виде кредитов, помощи, грантов и т. д. Сумма 16 млрд.дол+. Медленно идут, и тут только на них рассчитывать не стоит.
3. Экспорт нужно активно агро направлением заниматься. Добыча, метал и т. д. они уже перестроили цепочки, те кто работает. Много предприятий уничтожены или не работают: Мариуполь, Донецкая, Луганская, Херсонская, часть Харьковская и др. области. Это проблема, нет поступлений, нет работы тем людям, ЗП нет.
4. Ставку задрали чтобы не дать курсу резко пойти вверх и инфляции, но инфляция живет своей жизнью и там другие факторы — как внешние, плюс топливо и т. д.
5. Курс я бы отпустил к 33−34.
6. Выправим ситуацию после того как выиграем войну, иных сценариев нет. Только победы на фронте + санкции дадут рез-т, чтобы война быстрее закончилась.
7. Гос-во активно занимается созданием раб.мест в сфере ИТ, много грантов выделено на обучение и условия. Думаю это правильно. Плюс предпринимателям новым гранты до 250 тыс.грн на бизнес.
+
0
braintest
braintest
27 червня 2022, 13:45
#
Для IT вистачить позбавитися від двох курсів. Інше не треба чіпати взагалі.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 14:36
#
Так автор і каже про зниження курсу гривні , щоб офіційний курс дорівнював реальному.
+
+45
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 14:09
#
Мдааа…
По агроэкспорту : Снижены посевные площади на треть от прошлогодних, дефицит удобрений и цены на них дадут снижение урожайности на тех площадях, которые посеяны. Цены и дефицит с дизтопливом скажутся на рентабельности агропредприятий. Но даже то, что удастся собрать как вывозить ? Пропускная способность ЖД и автотранспорта — это 25% от пропускной способности портов. Про экспорт стали придётся забыть вообще. А это 20% всех валютных поступлений.
По внешнему финансированию: текущие поступления не покрывают текущие расходы. Стоит надеяться на то, что будут давать больше (в долг)?
Ключ. Ставка: Про внутреннее кредитование при такой ставке можно вообще забыть — нет такой рентабельности что бы покрыть кредит (разве что наркотики).
ИТ : западные компании потратили деньги НА РЕЛОКАЦИЮ сотрудников из страны. Возвращать их никто не будет ! Планов таких нет.
Фронт : Что вы имеете ввиду говоря про победу ? Если Россия оставит за собой то, что она взяла под контроль и её наступление остановится — это победа? Как это улучшит экономическое положение страны? Или победа — это полный возврат всех территорий включая Крым ? И как это сделать ? Разве в военкоматах очередь желающих на мобилизацию ? Наоборот (будем честными). РФ воюет силами 2-х контрактных армий без мобилизации и отзыва группировки из Сирии. Это факт. Не спрашивайте меня от куда я это знаю (родственники).
Просьба не приписывать мне распространение нарративов РФ и упаднических настроений. Я жду что мне расскажут способы.
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
27 червня 2022, 16:00
#
Цены на агро выросли в мире на 20−30% к ценам прошлого года, и еще могут вырасти.

Все что туго будет вывозится, также отразится на ценах, они вырастут.

Внут.кредитование сейчас точечное, после повышение ставки отпали еще Клиенты, кто хотел финансироваться. А их и так было мало. Плюс дефицит техники, машин…

Мало кто уехал, пару сотен, может тысяч. Мужиков никто не выпускал!!!

Армия у них большая, оружия больше, потому бои в Луганской области и Донецкой такие тяжелые. Где их меньше как в Херсонской и Запорожской обл — там мы продвигаем фронт. Главное уничтожить их самые сильные подразделения, потом контратаковать будет легче.

Задача минимум вернуть до 24.02, максимум до границ 1991 г.
+
0
kingcity
kingcity
27 червня 2022, 17:47
#
«Мало кто уехал, пару сотен, может тысяч. Мужиков никто не выпускал!!!»

Поляки говорять, що з України до Польщі виїхало близько півмільйона чоловіків, які підлягають мобілізації:

https://delo.ua/uk/politics/nezvazayuci-na-zaboronu-z-ukrayini-do-polshhi-viyixali-blizko-500-tisyac-colovikiv-yaki-pidlyagayut-mobilizaciyi-399445/
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 червня 2022, 18:26
#
Много вернулось же
+
0
kingcity
kingcity
27 червня 2022, 18:42
#
Мені важко судити однозначно, але наскільки мені відомо, повернулись в основному ті, хто виїхали ще до війни. А ці, хто виїзджали під час війни — по більшості для того й виїзджали, щоб війну десь в затишку перечекати.
+
+15
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 20:04
#
К чему эти рассуждения: сколько уехало, а сколько вернулось? Посмотрите вокруг. Участники этой беседы (мы в том числе) хотят на фронт? А наши соседи, знакомые, друзья? Какая разница сколько осталось в стране. Как выловленные насильно будут воевать (я про качество)?
Главное не сколько мужиков в стране осталось, А сколько смогут наловить военкоматы.Давайте не углубляться в военную тему.
+
0
kingcity
kingcity
27 червня 2022, 20:39
#
Згідний — диспут про воєнні аспекти завершуєм. Це окрема тема.
Просто хотів сказане AleksandrBank уточнити.
+
0
squeez
squeez
27 червня 2022, 20:49
#
Цены на агро выросли в мире — в Украине цены в ГРН упали еще сильнее чем осень- зима 2021−2022.
Наши фермера них. не получат от мировых цен — логистика подорожала, плюс торговлей занимаються трейдера (иностранные компании в основном) котрые так пекуться за свой бизнес, отсюда столько и внимания со стороны «голода» которого на самом деле нет, и быть не может в современном мире запасы бешенные, а не наши фермера, поэтому получат они … материться просто не буду.
так что в целом этот «экспорт» зерновых мало что даст, нам в экономическмом плане, еще и НДС прийдеться им давать :) который они никак не уберут.

П, С — удобрения выростают паралельно с энергоресурсами, плюс СЗР, семена и логистика — которые все импорт, понимаете как все вырастет в цене?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 червня 2022, 11:26
#
Все правильно, когда на форуме по Валюте было обсуждение, я писал об этом, что сейчас цены в Украине диктует тот, у кого есть деньги. Вывести трудно, склады у многих забиты.

А вот знаю кукурузу через Польшу толкают, возможно другие страны. У меня клиент часть вагонами толкнул туда, часть на границе в вагонах стоит.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 14:10
#
Хотелось бы в всё-таки не углубляться в обсуждение военной тематики, здесь всё-таки про экономику.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 14:27
#
Думаю, всё же если НБУ опустит курс — это уменьшит давление на резервы. Вопрос на сколько это может уменьшить давление , есть ли какие-то оценки или корреляции от возможного уменьшения курса $ на 1 гр. и при этом возможная экономия ЗВР в мл. $ ? Оценка этого эффекта мне не встречалась нигде. Если её вообще кто-то проводил.
+
+15
squeez
squeez
27 червня 2022, 20:57
#
Вопрос , а если сокртить ЗП 3.5кк так называемым госслужащим, хотябы на 20−30%, в Военное то время, это уменьшит нагрузку на валютный рынок ?:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 червня 2022, 20:08
#
Страны G7 выделят Украине $29,5 млрд до конца года.

Кроме того, Европейский банк реконструкции и развития (ЕБРР) и Международная финансовая корпорация (IFC) планируют дополнительную поддержку украинским компаниям в размере $3,5 млрд.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
27 червня 2022, 20:24
#
Этого хватит? Кто из экономистов, а не от популистов от власти проводил серьёзную оценку?
В первую очередь надо отпускать курс. Тут вы правы.
+
0
Invul
Invul
28 червня 2022, 11:46
#
Оцінка, яку давали у Зе, 6 млрд. $/місяць, але знаючи риторику — тут явно «з запасом». Тому 30 млрд. — це повноцінне фінансування бюджету, має бути навіть з запасом на відбудову частину інфраструктури.
+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
28 червня 2022, 10:19
#
Байден ввів 35% мито на російські товари. Гроші від підвищення тарифів підуть Україні
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
28 червня 2022, 12:34
#
28.06.2022

День Конституції України, про який багато хто забув в період війни. Та через останні події в Києві, Кременчуці…

Попит на валюту видихся, військові купили пятниця-понеділок, точніше вчора з обіду попит падав. Податки повертаються, авто в чергах на кордоні 10−20 км. Покупців валюти під купівлю авто із-за кордону поменшає.

Країни G7 виділять до 30 млрд. дол. до кінця року, окремі країни та міжн.орг-ї і сума вийде під 50 млрд.дол.

Економіка це ключове, допомога це латання дірок.

Нове озброєння вже вражає склади ворога за 59.7 км. Чим більше його буде, тим більше шансів швидше звільнити території. В Луганській обл гірше всього, в Херсонській наші контратакують.

35,35−35,45 на зараз, впали на 10 коп зранку. Думаю далі вниз, валюта нікому особливо не потрібна. Котимось вниз, думаю 2 неділі з затримками будемо падати.
+
0
MihailFin
MihailFin
28 червня 2022, 17:52
#
Ваш оптимістичний прогоз на пару гривня/долар на 2-а тижні?
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
28 червня 2022, 18:03
#
35,10−35,45
+
0
MihailFin
MihailFin
29 червня 2022, 10:04
#
Дякую
+
0
squeez
squeez
28 червня 2022, 21:20
#
Луганська обл, 1 город, и то так себе, глава ОГА , говорит что будут отступать еще, потому как на этот Лисичанск кинули сейчас все что есть, я думаю там сейчас и «голову не подымешь» я думаю до конца недели отойдут с города, если область закроют на 100%, интересно спрос на валюту подниметься … ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 червня 2022, 10:06
#
Нет, это ничего не решает. Да они на Луганском направлении все силы стянули, хотят дожать и область эту захватить. Потому будут отжимать Донецкую.
+
+134
AleksandrBank
AleksandrBank
28 червня 2022, 17:01
#
На полях украинских сражений не только пишется новая история, но и переосмысливаются события дней минувших.
В февральские дни 2022 года под Крутами украинским защитникам удалось то, чего не смоги добиться защитники Крут в 1918. Тогда славная победа выявила героизм и мужество бойцов, но не решила исход войны, лишь задержав наступление на Киев. Теперь украинская армия остановила нашествие орд оккупантов на столицу Украины и отбросила их прочь с северного направления. Еще один немаловажный эпизод — гибель российского генерала Романа Кутузова «при наступлении, на поле боя, в ходе боев за трассу Артемовск-Лисичанск, ведя подчиненных в атаку». Военная наука и аналитика в один голос твердят, что выдвижение генералов на передовую — это результат просчетов в командирском функционале. Это заведомый проигрыш и стопроцентный риск. Плюс десакрализация священной для каждого русского фамилии военачальника. Теперь Кутузов — это символ поражения, а не победы. Затопление флагманского ракетного крейсера с красноречивым названием «москва» развенчало миф о неуязвимости российского флота и стало одним из самых ярких пораженческих событий в истории российской армии. Подвиг защитников заблокированного Мариуполя затмил блокадный Ленинград, превратив россиян из жертв в кровавых агрессоров, а путина — в Гитлера XXI века. История повторится. И как фашисты были разбиты во Второй мировой войне, так и рашистких оккупантов ждет неминучее поражение. Так было всегда, так будет теперь!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 червня 2022, 11:24
#
Уряд Грузії заборонив експорт пшениці та ячменю до 1 липня 2023 року.

Цікаво, війни там немає, землі є, а експорт заборонили. Думаю розуміють що ціни підуть вище — потім можна продати. Відмінити заборону можуть в любий момент.
+
+71
AleksandrBank
AleksandrBank
4 липня 2022, 14:41
#
04.07.2022
Киев 34,30−34,40, запад Украина — ниже.

Меня спросили 28.06.2022 куда будет двигаться курс — я ответил немного вниз 34,10−34,45.

Все дело в тяжелой ситуации с экономикой, работой и т. д.

На днях стоит новый Блог начать, эх как я хотел чтобы до того момента над Херсоном висел украинский флаг.
+
+43
AleksandrBank
AleksandrBank
4 липня 2022, 15:28
#
35,30−35,40*

Падает и далее
+
0
MihailFin
MihailFin
6 липня 2022, 16:24
#
Сьогодні пішов ріст, не зрозуміло чому?!
+
+43
AleksandrBank
AleksandrBank
5 липня 2022, 12:33
#
Як прогнозувати курс гривні. Що буде з гривнею через рік (відео).

У цьому відео фінансовий експерт Михайло Федоров говорить про перспективи гривні через рік і коли долар буде по 45 грн, а також показує метод, який дозволяє прогнозувати курс гривні.

https://minfin.com.ua/ua/2022/07/05/88273572/

Мое мнение к данному видео:

«Технический анализ в Украине не дает почти никаких результатов!»
+
0
ros18
ros18
6 липня 2022, 8:59
#
Добрий день, Олександр!
підкажіть будь ласка що робиться з євро? Чого чекати в майбутньому?
дякую
+
+33
AleksandrBank
AleksandrBank
6 липня 2022, 9:22
#
Добрий день.

Поки війна в Україні - Євро буде страдати, високі ціни на Газ також скажуться на економіці ЄС. Новий виток захворювання на COVID-19 в Італії може також позначитись на Євро в майбутньому, в т. ч. якщо така ситуація буде посилюватись в інших країнах ЄС.

Більшість сигналів за те, що євро буде на рівні 1,00, чим 1,05. Від війни більше страждає ЄС чим США.
+
0
Osmiy Osmiy
Osmiy Osmiy
6 липня 2022, 13:49
#
Подскажите, пожалуйста, как лучше распределить средства евро/долл/грн в % соотношении (чтобы диверсифицировать риски)
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
6 липня 2022, 14:40
#
20−30% євро, 70−80% - доллар.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 липня 2022, 17:49
#
EUR/USD - 1,018
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
6 липня 2022, 20:39
#
Вчерашнее решение Привата, и сегодня Монобанка о том, что расчеты и снятие картами будет по ком.курсу, а не межбанку — прикрыло лазейку когда за границей можно было снять валюту дешевле, чем она в Украине стоит на налич.рынке.


Это за день подняло котировки на 15−20 коп, думаю это внезапное решение даст повод курсу гривны ослабляться, особенно первые дни легкая паника и поднятие котировок.

Я бы Евро держал 10−15%, часть франк, остальное доллар. Лучше Евро 20−30% ранее мною написанное разбавить другими валютами стран ЕС.
+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
8 липня 2022, 19:18
#
В мире курс евро и доллара находится почти на одинаковом уровне. Евро впервые за 20 лет упал ниже $1,01.

Скорее всего, это связано с падением настроений инвесторов в 19 странах еврозоны до самого низкого уровня с мая 2020 года, что указывает на неизбежную рецессию.
+
+20
squeez
squeez
8 липня 2022, 23:06
#
Так шо , евро затариться время пришло ?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 липня 2022, 16:25
#
Не думаю, пока евро к 1,00 стремится
+
+12
ros18
ros18
11 липня 2022, 16:31
#
Краще сидіти в грн поки?)
видно шо і доллар направився стрімко вверх (
+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
11 липня 2022, 17:06
#
Доллар вверх и вверх, с передышками. Экономика толком не работает, зажатый курс НБУ, много слито валюты. Вопрос времени — когда отпустят. Чем дальше — тем нужен выше курс, чтобы обналичивать все мировые помощи и платить военным, чиновникам и т. д.
+
+38
MihailFin
MihailFin
11 липня 2022, 17:06
#
Після дій Привату та заяв К.Шевченко, щось пішло не так…

Чорний ринок накачує курс, завтра побачимо дії Міжбанку та можливо почуємо нові заяви)

Мабуть 35/$ залишились в історії…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 липня 2022, 16:07
#
Україна отримає другий транш макрофіну на суму 8 млрд євро — Єврокомісія
Другий транш макрофінансової допомоги Європейського союзу для України складатиме 8 мільярдів євро, тобто всю решту суми, передбачену новим пакетом допомогу. Про це заявила речниця Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі, пише «Європейська правда».
+
0
geese
geese
13 липня 2022, 16:14
#
А когда? Если это месяцы будут, то что с гривной будет за это время…
+
0
MihailFin
MihailFin
13 липня 2022, 18:30
#
США + 1,7 млрд.
Євросоюз + 1 млрд.
Другий транш обіцяють 8 млрд.
Черга кораблів на завантаження на кордоні Румунії з Україною.
На півд.країни активно палають склади, штаби.
Іспанія надає танчики та БТР-и.
Відбулася зустріч стосовно відновлення роботи портів, каналів збуту зернових, чекаємо брифінгу…
Маємо позитив та оптимізм для вигальмовування надутої «бульбашки-курсу».
+
0
geese
geese
13 липня 2022, 19:36
#
При необходимых 5−7 Ярдов в месяц? И штабы палають — вообще курсу пофиг или это такое контрнаступление?
+
+15
squeez
squeez
13 липня 2022, 19:36
#
Арестович — вы ?, я не узнаю вас в гриме :D
+
+15
Alexandr1978
Alexandr1978
20 липня 2022, 14:35
#
Государственная компания НАК «Нафтогаз» на днях попросила международных кредиторов отсрочить на два года выплаты по облигациям. Речь идет о выплатах 335 миллионов долларов с процентами ($12 млн). Однако, как сообщает агентство Reuters, кредиторы отклонили просьбу.
По сути, «Нафтогаз» просил реструктурировать платежи по кредитам, ссылаясь на тяжелое положение в стране, обещая выплатить в 2024 году сразу за 2022, 2023 и 2024 гг. Сэкономленные на нынешних выплатах деньги, «Нафтогаз» якобы планировал пустить на закупку газа для отопительного периода, а газ с прошлого года резко возрос в цене.
«Просим войти в нашу ситуацию и добровольно перенести выплаты», — заявил 19 июля глава «Нафтогаза» Юрий Витренко, комментируя предложение владельцам еврооблигаций. На сегодняшний день, по данным Нафтогаза, крупнейшим кредитором госкомпании является специально для этого созданная в 2018 году британская компания Kondor Finance PLC. С 2019 года она одолжила Нафтогазу почти $1,5 млрд.
Агентство Fitch Ratings уже отреагировало на события и снизило долгосрочный рейтинг дефолта НАК «Нафтогаз Украины» с «CCC» до «C» (преддефолтный уровень).
Западные кредиторы не уверены в будущем «Нафтогаза», но, требуя выплатить долги, формально ссылаются на отчетность за прошлый год, где руководство «Нафтогаза» нарисовало себе неплохую прибыль. Ещё пару недель назад руководитель «Нафтогаза» Юрий Витренко громко объявил о том, что компания наконец-то стала получать прибыль, которая составила 12 млрд грн.
+
+15
squeez
squeez
20 липня 2022, 20:44
#
Видишь прибыль? -нет, и я нет, а она есть :D
+
+15
Alexandr1978
Alexandr1978
20 липня 2022, 14:43
#
Продолжение :
Юрию Витренко необходимо было в отчетности показать свое эффективное руководство компанией, но после этого компания внезапно стала просить о реструктуризации долга.
По данным Reuters, кредиторам «было настоятельно рекомендовано отклонить просьбу компании о приостановке выплаты долга на два года». Такую рекомендацию дала лондонская юрфирма Dechert, которую наняли держатели ценных бумаг «Нафтогаза».
Срок погашения долгов «Нафтогаза» истек 18 июля. Еще до 21 июля остается срок до оглашения технического дефолта, который может означать сильнейший газовый кризис в стране и отсутствие отопления зимой. Западные кредиторы опасаются, что по этому же пути может пойти и государство Украина, которое в сентябре должно выплатить почти миллиард долларов по долговым обязательствам. Премьер Денис Шмыгаль уже намекал недавно на желательность реструктуризации и этого долга. Он отметил, что Украина будет благодарна, если партнеры сами выйдут с предложением о такой реструктуризации.
Если западные кредиторы все-таки добьются выплаты долга, «Нафтогазу» придется обращаться к правительству Украины для финансирования закупок газа и выплат по облигациям, а украинский бюджет сейчас на две трети финансируется западными кредиторами. Иными словами, средства перетекают от западных кредиторов к западным кредиторам через украинский бюджет. Советник президента Зеленского Олег Устенко сказал, что стране теперь требуется 9 млрд. долларов в мес. от западных партнёров для покрытия дефицита бюджета.
+
+15
Alexandr1978
Alexandr1978
20 липня 2022, 14:44
#
Продолжение :
В ближайшее время Верховная Рада должна проголосовать законопроект о выделении «Нафтогазу» огромной суммы — 264 млрд гривен (тоже около 9 миллиардов долларов), но так как денег в бюджете нет, то 188 млрд хотят позаимствовать из американской финансовой помощи. Ранее «Нафтогаз» напрямую просил у США кредит на $ 8 млрд. на покупку газа, но американцы проигнорировали эту просьбу.
Существует вероятность, что угроза технического дефолта «Нафтогаза» и вероятность отсутствия отопления зимой используется руководством компании, чтобы выбить из бюджета выделение этой крупной суммы, большую часть которой должна составить западная финансовая помощь. Однако подобные мутные схемы с признаками коррупции не способствуют доверию западных кредиторов, которые чаще стали поднимать вопрос о необходимости ревизии и аудита той финансовой помощи, которую они оказывают.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
20 липня 2022, 14:45
#
Кто-нибудь может это прокомментировать ?
+
+30
10198
10198
20 липня 2022, 15:54
#
А что здесь комментировать? Несостоятельность нашего правительства? Читаю и слезами обливаюсь. Я лично буду ждать развития событий. А перед началом отопительного сезона появится столько комментариев по этому поводу, что замучаемся читать.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
22 липня 2022, 10:17
#
В чём по-вашему эта не состоятельность? Власть должна была заключить прямой контракт с Газпромом и получать дешевый газ? Напрямую с агрессором? Или всё-таки так можно?
Или выполнить Минск 2, и не допустить войны? Так ведь разве можно такое вообще говорить! Это же предательство национальных интересов! Или всё-таки нет?
Как по-вашему, в чём не состоятельность, и что надо было сделать?
И к стати, наши органы безопасности (СБУ) берегут нас, охраняя закон, порядок и свободу слова. (так говорят значит так и есть ?)
Если можете, конкретизируйте пожалуйста.
+
+37
squeez
squeez
20 липня 2022, 20:51
#
Можем — война оголила весь схематоз — на который все закрывали глаза многие годы, и обворвывали страну, и рисовали «прибыль» и себе премии, которых не было. Поэтому назначне для начала прокурора САП, а потом уже все остальное, я просто в шоке, на сколько наши твари схематозные, и даже сейчас не хотят ничего для людей сделать и своих детей, они отбирают у нас и у своих детей, внуков — будещее, сьедая его сегодня в своих карманах…
+
0
vetalmihey
vetalmihey
21 липня 2022, 13:00
#
Вместо того чтобы покупать дешевый газ во время пандемии, мы строили дороги. Итог очевиден)
+
0
ros18
ros18
21 липня 2022, 14:08
#
Те що газ дешевий Ви знаєте зараз. а коли була пандемія він був так само дорогий.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 липня 2022, 15:58
#
Говорят зимой будет жесткая экономия на отоплении.
+
0
vetalmihey
vetalmihey
21 липня 2022, 13:01
#
Есть люди в городском управлении тс. Говорят горячая вода под большим вопросом (скорее всего нет), а температура в домах будет 16 градусов. Я посмотрел на наши запасы газа в хранилищах и склоняюсь что это правда
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2022, 11:38
#
Національний банк скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/$ для збалансування валютного ринку та підтримання стійкості економіки в умовах війни.
+
0
vetalmihey
vetalmihey
21 липня 2022, 13:02
#
А онлайн покупку разрешили или нет?
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2022, 13:15
#
Типа да, пока не работает норм. Думаю должны починить
+
0
vetalmihey
vetalmihey
21 липня 2022, 16:35
#
Обмен валюты онлайн не разрешили
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2022, 12:10
#
Вопрос на засыпку, в т. ч. для НБУ, а что с Евро 29,81? Аууу. В приложении банка доллар по 36,60−36,60, по купить нельзя. А Евро по 30,10−30,10 также купить нельзя. Прикол. Евро ниже будет на 6 грн, так основной Экспорт в Европу!
+
0
10198
10198
21 липня 2022, 12:35
#
В банке мне сказали, что курс евро будет «подтянут» к доллару.
+
0
braintest
braintest
21 липня 2022, 12:59
#
Судячи з повідомлення НБУ, — курс залишився замороженим, тобто ні про який онлайн обмін мови, нажаль, не йде. Добре, хоч експортери будуть деякий час отримувати більш-менш реальний дохід.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2022, 12:17
#
Межбанк
Назва валюти Код Курс купівлі Курс продажу
USD — 840 — 36,20 — 36,93
EUR — 978 — 36,82 — 37,82
GBP — 826 — 43,00 — 44,70
CHF — 756 — 36,55 — 38,15
PLN — 985 — 7,72 — 7,92
CAD — 124 — 27,84 — 28,84
CZK — 203 — 1.45 — 1.60
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 липня 2022, 16:21
#
В Китае свое веселье:

На улицы Китая выехали танки: бронетехника защищает банки от протестующих. Люди вышли на протесты из-за того, что Банк Китая заморозил их вклады. Там заявили, что сбережения людей теперь являются «инвестиционными продуктами» и не могут быть обналичены.

UPD: предварительно, информация СМИ о том, что танки выдвинулись, чтобы подавить протест — фейк. Видео с танком сделано в городе Рижао, провинция Шаньдун, когда настоящие банковские протесты проходят в Чжэнчжоу, провинция Хэнань.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
22 липня 2022, 13:59
#
Ну что !!! Спрэд между официальным курсом и курсом наличным продолжает увеличиваться. Так и давление на резервы снять не удастся. Вывод : Рыночный курс был бы намного выше если бы было свободное, рыночное курсообразование, а так как его нет , то спрэд будет всегда и давление на резервы тоже, а за счёт резервов и будет удерживаться наличный курс , пускай даже и со спрэдом к официальному. Возникает вопрос : на сколько хватит резервов ?
Из последнего : по долгам правительства возможен рестракт на год . Западным держателям была рекомендация согласиться на рестракт (может даже согласятся). К бондам Нафтогаза это не имеет отношения. Там другое.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
22 липня 2022, 14:14
#
Вот интересно, а есть вообще качественные макроданные? Что с инфляционными ожиданиями? Как они меняются, не разъякорились ли они? Где сезонно сглаженная статистика? Где индекс потребительской активности? Где индекс цен производителей?
Ну по балансу экспорт/импорт хотя бы что-то есть. А динамика внутреннего спроса где? А в соотношении с изменениями спроса на кредит и объёмов кредита домохозяйствам? А данные по кредиту и объёмам производства по предприятиям в разрезе отраслей: по пром. производству, с\х, услги и т. д. А если бы всё это ещё соотнести с изменением ИЦП (хотя бы)!

Или вся экономика сводится к угадыванию курса, или население держат за дебилов, которым эти данные не нужны и оно (население) не в состоянии их анализировать?
Кто-нибудь может дать ресурс где всё это публикуется?

Вот тогда бы можно было строить хоть какой-то прогноз хотябы по тому же курсу.
Мало информации.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 липня 2022, 14:23
#
36,6 чи 40,0 — яка температура оптимальна на 5 місяці війни

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/191492/

Новий блог, з цікавою історією. Приєднуйтесь.
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
22 липня 2022, 14:37
#
Ви дозволите перенести туди два моїх останніх коментарі? Сподіваюся на дискусію .
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
22 липня 2022, 15:12
#
Переносте
+
0
Alexandr1978
Alexandr1978
22 липня 2022, 16:05
#
Дякую.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися