Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 серпня 2022, 8:49

Ціни на електроенергію в Європі встановили новий рекорд

Ціни на електроенергію в Європі досягли нового рекорду через тривалу спеку, яка посилила тиск на ринки електроенергії, які зазнають нестачі ресурсу через скорочення РФ постачання газу. Про це повідомляє Financial Times.

Ціни на електроенергію в Європі досягли нового рекорду через тривалу спеку, яка посилила тиск на ринки електроенергії, які зазнають нестачі ресурсу через скорочення РФ постачання газу.
Фото: iaea.org

Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Німеччина

Електроенергія в Німеччині з постачанням наступного року, що є еталонною європейською ціною, зросла більш ніж на 5% до рекордних 452,50 євро за МВт-годину, що в п'ять разів вище, ніж торік. Аналогічний контракт у Франції зріс на 4%, перевищивши 600 євро за МВт-год уперше в історії.

Ціни на електроенергію значною мірою залежать від вартості газу та зростають цілий рік, оскільки ціна на газ зросла більш ніж у чотири рази. Тривала літня спека посилила ситуацію, порушивши роботу потужностей, що генерують, а також збільшивши попит на електроенергію.

Читайте також: Європа припиняє покупки вугілля в Росії

За словами аналітика ринку електроенергії ЄС в аналітичній фірмі ICIS Вільяма Пека, низька швидкість вітру через високу температуру призвела до зменшення виробництва енергії вітру, а низький рівень води вздовж річки Рейн перервав доставку вугілля на електростанції в Німеччині.

Франція

У Франції, де річки використовуються для охолодження атомних електростанцій, низький рівень води також вплинув на виробництво, додав він. Більше половини потужностей ядерної енергетики Франції відключено для обслуговування.

Великобританія

Сполучене Королівство виробляє частину своєї електроенергії за допомогою морського вітру та газу, що надходить із Північного моря. Проте об'єднана європейська електромережа означала, що рекордні форвардні ціни на електроенергію у Європі також підвищували ціни у Британії, додав Пек.

Коментарі - 6

+
+6
mlp711141
mlp711141
12 серпня 2022, 9:46
#
А что с электроэнергией в Польше?
+
0
Tido oss
Tido oss
12 серпня 2022, 11:03
#
В польше моей жини систра сказала что будет подорожания в 120% инфа ± может чтото и преувиличила, но они щас в польше
+
+14
neverice
neverice
12 серпня 2022, 9:56
#
А у нас ліміт на експорт усього 200 МВт… Зате, тепер знаємо, що і влітку ціни на електроенергію в ЄС бувають високі. У нас же кожного літа значний профіцит потужностей. Можна вельми непогано заробляти. Аби ліміт збільшили хоча б до пари гігават. При таких цінах це дасть під $500 млн на місяць.
+
+35
Alexander Mr
Alexander Mr
12 серпня 2022, 10:47
#
Терзают смутные сомнения, что время профицита мощностей закончилось. ЗАЭС — все, это 22%, Углегорская — все, еще 20%
итого 8 МВт в минус
+
+15
neverice
neverice
12 серпня 2022, 10:52
#
Так і споживачі, що живились з цих електростанцій, нажаль теж «все». Постраждалі від війни територій були найбільшими споживачами електроенергії.
Та якщо говорити про перспективу — то сонячна електростанція на 1 ГВт коштує близько $500 млн. При таких цінах на експорт — окупність лише 2 роки. А велика пропуска спроможність на експорт дасть можливість використовувати енергосистему ЄС як великий балансир надлишкової енергії. З дуже й дуже непоганою прибутковістю.
+
0
comtemper
comtemper
12 серпня 2022, 12:40
#
С ЗАЭС комплектом стоящая рядом Запорожская ТЭС, еще минус 3600 мвт
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися