Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 липня 2022, 8:22

ЄС хоче подвоїти імпорт української електроенергії

Європейський союз планує найближчим часом подвоїти імпорт української електроенергії. Про це заявила єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише РБК-Україна.

Європейський союз планує найближчим часом подвоїти імпорт української електроенергії.
Фото: slovoidilo.uа

► Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

За її словами, ЄС зосереджений на забезпеченні працездатності українських систем електро- і газопостачання в умовах війни.

«Той факт, що електрика і газ продовжують надходити, свідчить про надзвичайну рішучість і прихильність тих, хто працює в українському енергетичному секторі», — зазначила вона.

Вона також підкреслила, що в березні 2022 року вдалося рекордно швидко синхронізувати Україну з європейською мережею.

«Перші транскордонні комерційні обміни електроенергією почалися в кінці червня з Румунією, а в липні пішла Словаччина. Торгова потужність в даний час обмежена 100 МВт, але Європейська мережа операторів систем передачі електроенергії збирається на цьому тижні, щоб прийняти рішення про подвоєння цього обсягу», — додала Сімсон.

Читайте: «Укренерго» заробила на експорті електроенергії пів мільярда

Нагадаємо

Як писав «Мінфін», за перші 27 днів експорту електроенергії «Укренерго» продала на аукціонах доступи до міждержавних електромереж на транскордонних перетинах з Румунією та Словаччиною на 500 млн грн.

У компанії також зазначили, що ціна електроенергії в ЄС перевищує українську в кілька разів. Наразі «Укренерго» реалізує на аукціонах усю доступну пропускну спроможність зв'язків із Румунією та Словаччиною — 100 МВт.

Сьогодні Україна може експортувати електроенергію до Румунії, Словаччини та Угорщини, доступна величина міждержавних зв'язків у ці країни — 100 МВт. Також експорт української електроенергії відбувається до Польщі (210 МВт) та Молдови (доступно 600 МВт).

Читайте: Валютний виторг від експорту електроенергії за пів року зріс у 1,6 раза

Обсяги експорту української електроенергії до Європи поступово розширюватимуться за домовленістю з ENTSO-E.

Коментарі - 4

+
0
neverice
neverice
27 липня 2022, 10:28
#
Якщо 100 МВт дали нам 500 млн грн в місяць, то 200 — 1 млрд грн на місяць. Непогано, як для такої обмеженої кількості. Та все одно, дуже вже малий ліміт. Експортувати електроенергію ми можемо лише до початку опалювального сезону.
Але в цілому, перспективи експорту електроенергії непогані. До $1 млрд на рік за кожен гігават потужності ($125 млн на місяць, на протязі 8 місяців).
+
0
Elvis
Elvis
27 липня 2022, 11:42
#
И это еще при оккупации части Юга ,где есть АЭС
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 липня 2022, 12:50
#
Коли повернеться південь, тоді і споживання зростатиме
+
0
Elvis
Elvis
27 липня 2022, 13:10
#
Будет расти, но не в таких объемах как до войны, оттуда много кто выехал
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися