Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 червня 2022, 11:42

Лідери G7 домовляться про ембарго на російське золото — ЗМІ

Лідери країн «Групи семи» попередньо узгодили застосувати ембарго на російське золото. Про це пише «ЕП» з посиланням на Reuters та CNN.

Лідери G7 домовляться про ембарго на російське золото – ЗМІ
Фото: cnbc.com

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіна» у фейсбуці: головні фінансові новини

Окрім лідерів США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Японії та Італії, на саміті G7 візьмуть участь президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Євроради Шарль Мішель. На саміті також виступить президент Володимир Зеленський.

Казначейство США повинно оголосити офіційне рішення американського уряду про ембарго 28 червня.

Експорт золота є другим найбільшим джерелом прибутку в російському державному бюджеті після експорту енергоносіїв (нафти, газу тощо). Раніше через західні санкції низка гравців на ринку вже припинили купувати російське золото через побоювання порушити санкційний режим у сфері оформлення банківських транзакцій.

Читайте також: Молдова хоче приєднатися до санкцій проти РФ

Росія щороку видобуває на своїй території десяту частину від усього золота, яке видобувають у світі.

Нагадаємо

Як писав «Мінфін», хоча новий пакет наразі не готується, у ЄС триває робота з визначення секторів, по яких можна було б завдати удару. Джерела Reuters вказують, що одним із них може стати російське золото.

Золото — важливий актив російського центрального банку, якому раніше вже обмежили доступ до валютних активів на Заході.

Читайте також: Швейцарія перевірить імпорт російського золота на відповідність санкціям — ЗМІ

На початок 2022 року вартість монетарного золота в міжнародних резервах РФ перевищувала $132 млрд. Частка золота в резервах дорівнювала 21%.

Коментарі - 4

+
+15
bonv
bonv
26 червня 2022, 16:26
#
G7 готує для Росії нове ембарго — Bloomberg (на золото)
+
+15
bonv
bonv
26 червня 2022, 16:45
#
Росія знаходиться в «кількох годинах» від дефолту — Bloomberg.
Поки це в основному символічна подія, враховуючи, що Росія вже є економічним, фінансовим і політичним ізгоєм в більшості країн світу.
https://www.unian.ua/economics/finance/defolt-v-rosiji-mozhliviy-vzhe-sogodni-bloomberg-novini-ukrajina-11880282.html
+
+45
bonv
bonv
26 червня 2022, 18:52
#
Ембарго на експорт золота стане ударом по економіці Росії. Країна позбудеться доходу в розмірі близько $19 мільярдів на рік.
Таким прогнозом поділився держсекретар США Ентоні Блінкен в ефірі програми CNN State of the Union в неділю, 26 червня.
За словами американського чиновника, експорт золота — одне з джерел доходу Росії. Заборона на нього матиме «значний» вплив на економіку держави і позбавить РФ близько $19 мільярдів на рік. Блінкен вважає, що ембарго створить додатковий тиск разом з відходом більше тисячі західних компаній з російського ринку.
«Це [золото] ключовий експорт, ключове джерело доходів. Цей крок позбавляє Росію цього потенціалу і виступає постійною ілюстрацією того, які кроки може зробити „Велика сімка“, щоб продовжувати ізолювати Росію і відрізати її від світової економіки», — додав Блінкен.
Нагадаємо, портал Bloomberg першим повідомив про підготовку ембарго на золото. Потім прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підтвердив цю інформацію. За його словами, до заборони приєднаються Британія, Сполучені Штати Америки, Канада і Японія. Відповідне рішення повинні прийняти на саміті G7, який проходить сьогодні, 26 червня.
При цьому золото — не основна стаття доходів Росії. Наприкінці травня в ОПУ повідомили, що Європа щодня відправляє РФ мільярд доларів в якості плати за газ і нафту. З тих пір в ЄС прийняли часткове нафтове ембарго.
+
+15
BEZE
BEZE
26 червня 2022, 20:21
#
Класно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися