Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2021, 15:52

Чому розгін інфляції загрожує новою кризою

У квітні споживчі ціни у США зросли на 0,8%, у порівнянні з березнем, у річному вимірі — до 4,2%. Експерти очікували помісячний рівень інфляції 0,2% і річний — 3,6%. Але реальність неприємно здивувала, набагато перевищивши очікування експертів.

Інфляція, ріст цін, заощадження, гроші, економіка
фото: rg.ru

Настільки високий рівень зростання цін у США в квітні не можна виправдати зростанням цін на сировину і продукти харчування, що залежать від кон'юнктури ринків. Оскільки рівень так званої базової інфляції, що виключає ці складові, підскочив до 0,9% в місячному вимірі і на 3% — в річному. Не можна говорити і про низьку порівняльну базу, оскільки дуже сильно зросла інфляція в щомісячному вимірі.

Всьому виною надлишковий попит

Факт очевидний: у США почала прискорюватися інфляція. Однак, як неодноразово заявляли у ФРС, інфляція, швидше за все, носитиме тимчасовий характер. Ця думка, наскільки я розумію, базується на тому, що після пандемії на руках у людей у великому обсязі накопичилися надлишкові накопичення і відкладений попит.

Реалізація відкладеного попиту природним чином створить і вже створює надлишковий сукупний попит в економіці, який сукупна пропозиція не може покрити, з огляду на те, що підприємства і компанії так само, як і люди, перебували на карантині. А тому не створили надлишкові складські запаси своєї продукції.

Дана логіка, якою ймовірно керуються у ФРС, на мій погляд, цілком справедлива і вірна. Але, наскільки я розумію, фінансова влада США вважає, що в міру того, як карантинні обмеження будуть зняті і виробництво товарів і послуг зможе запрацювати на повну потужність, а люди витратять надлишкові заощадження, все прийде в норму і рівень інфляції повернеться на нормальний рівень. В цьому випадку, дійсно, світу не загрожують серйозні проблеми і зростання інфляції може бути тимчасовим.

Однак, незважаючи на запевнення ФРС, інфляція може продовжити прискорення і після того, як люди витратять свої заощадження, накопичені в пандемію, а підприємства запрацюють на повну потужність. Оскільки природа інфляції має дуже багатогранну суть, і коли одні чинники, що розганяють інфляцію, вже не будуть працювати, можуть з'явитися інші.

Тимчасове зростання цін може породити в економіці процеси, які вже не можна буде зупинити. Адже крім надлишкових накопичень, що утворилися в період пандемії, є ще накопичення взагалі. Люди накопичували гроші і до пандемії. Рівень світового капіталу, тобто всіх сукупних активів, зростав і до пандемії. І рівень боргу в світі зростав і до пандемії.

Читайте також: Що стоїть за високими показниками зростання економіки в квітні

Інфляція породжує інфляцію

З іншого боку, будь-який борг — це чийсь актив. Якщо банк видав комусь кредит, то, в основному, він видав його за рахунок залучення від якогось депозиту. І в цій формулі борг однієї людини — це банківський рахунок іншої людини. І якщо в світі зараз, за даними Institute of International Finance, обсяг світового боргу вже перевищує 365% ВВП світу і становить $277 трлн, це означає, що ці гроші комусь належать і є чиїмись заощадженнями.

При низькій інфляції всі ці гроші спокійно «спали», отримуючи невеликий відсоток доходу, а їх власники продовжували накопичувати гроші, не сильно турбуючись про те, що ці гроші знецінюються.

Але при зростанні інфляції відсоткові доходи за «старими» боргами в основній своїй масі залишаться минулими і вже не задовольнятимуть кінцевих власників цих активів.

Наприклад, звичайна людина у Франції раніше тримала депозит під 0,7% річних, при інфляції в ЄС на рівні 1,2%. Для нього це було збитково, але терпимо. Банк ці гроші використав і видав кредит, скажімо, під 3% річних на довгий термін. При зростанні інфляції до 3−5% власник депозиту вже отримуватиме істотний збиток, що може порушити баланс у всій цій формулі.

Людина не захоче отримувати великий збиток, а тому почне намагатися щось робити. У масштабах світу в умовах інфляції, яка зросла, весь капітал на сотні трильйонів доларів може прийти в рух. А на цьому тлі кілька трильйонів доларів, накопичених у пандемію, будуть вже краплею в морі.

Економіка багато в чому залежить від поведінки людей. Більше того, майже всі закони економіки по суті описують поведінку людей в тій чи іншій ситуації. І в цьому контексті інфляція може бути самодостатньою і породжувати саму себе. Зростання цін і падіння купівельної спроможності грошей може дати поштовх для того, щоб інші гроші почали рухатися, що, в свою чергу, потенційно може викликати ще більший рівень інфляції. І інфляційний маховик може розкручуватися подібно до ефекту доміно.

Гроші і капітали не будуть просто так дивитися на те, як їх реальна вартість падає. Багато людей на тлі інфляції, що зросла, почнуть витрачати накопичені гроші. І не тільки ті, які накопичили в пандемію, а взагалі всі гроші. А в цьому випадку інфляція вже не буде тимчасовою, навпаки, вона буде все більше і більше розганятися.

Читайте також: Крипта і крокси: кращі інвестиції у 2021 році

ФРС все розуміє

Все це у ФРС, швидше за все, чудово розуміють. Але, як я і писав вище, економіка грунтується на поведінці людей. А тому ФРС не може вийти і сказати, що все пропало і інфляція буде зростати і буде сильною. Тому що в цьому випадку ФРС сама змусить гроші рухатися і рятуватися від інфляції, від чого інфляція розженеться ще сильніше.

Перед ФРС стоїть зовсім інше завдання — заспокоїти людей, щоб гроші «спали» і не розкручували своїми рухами інфляцію. А тому Федрезерв, швидше за все, говорить не те, як «є», а те, як «треба» говорити. ФРС — не сторонній коментатор всього процесу, а його безпосередній і зацікавлений учасник.

Для утримання фінансової стабільності було б добре, якби люди витратили тільки гроші, накопичені в пандемію, а після того, як вони закінчаться, система б прийшла до балансу. І завдання ФРС полягає в тому, щоб приспати всю решту грошей і не викликати у світі фінансовий шторм. Але чи вийде у фінансової влади світу так віртуозно спрацювати, це вже окреме питання. Я думаю, що це завдання нездійсненне, гроші не будуть «спати». Проте, ФРС буде намагатиметься їх приспати.

Автор:
Михайло Федоров
Аналітик з інвестицій Михайло Федоров
Пише на теми: Економіка, фінансові ринки

Коментарі - 14

+
+23
dsn
dsn
13 травня 2021, 17:10
#
-Мама, а что будет, если я не сдам ЗНО?
-Тогда возьмёшь метлу в руки, лопату в зубы и станешь ланшафтным дизайнером.
+
+88
san4os
san4os
13 травня 2021, 18:21
#
Ті хто не здав ЗНО — починають працювати з 17 років.
Ті хто здав — поступають в універ, 5 років вчаться на стаціонарі, а потім ідуть найматися на роботу до тих хто не здав ЗНО…
+
+159
san4os
san4os
13 травня 2021, 18:25
#
Михаїл, дякую! Дуже хороша стаття.
+
+116
R S
R S
13 травня 2021, 19:33
#
Спасибо автору за отличную аналитику!!!
+
+8
14360026
14360026
13 травня 2021, 20:50
#
Дуже цікаво в якій позиції прийдуть на кінець 2021 року євро/долар. Бо є чомусь таке відчуття, ніби вже щось сталося, але про те ніхто не говорить… Можливо на порозі знову «2008», але для якої світової валюти???
Бо фунт стерлінгів з 18 і на початок 20 століття теж був основною резервною валютою. Але у фінансовому світі немає чогось сталого. І одна резервна валюта змінює іншу. Можливо і долар чекають зміни?
+
0
nighthawk357
nighthawk357
15 травня 2021, 13:03
#
Буде Амеро, принаймні в нульових я щось про нього читав, але шось довго його друкують вже…
+
+60
molodok
molodok
14 травня 2021, 11:09
#
Михаил Фёдоров — уже бренд. Мысли и выводы автора всегда интересно читать
+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
14 травня 2021, 11:14
#
Незгодна бо не було проблем купити щось он-лайн, окрім відпочинку. Впевнена, що сильно не про сяде і фрс треба подумати ще раз, а може й не раз.
+
+8
Bischof
Bischof
14 травня 2021, 13:55
#
Все любят рассуждать о рисках хранения средств в акциях, крипте… Даже недвижимость как актив многим не нравится…

Скоро до людей начнёт массово доходить мысль о ЧУДОВИЩНЫХ рисках держать накопления в кэше.
+
+15
san4os
san4os
14 травня 2021, 15:51
#
І не тільки до американців, а і до наших дійде ця думка. Наступили на граблі в 1991му, і ще раз наступлять на ті ж самі граблі. Тільки тоді були граблі з написом «рубль», а зараз граблі «бакс».
Але, при сучасній ринковій економіці дефіциту не буде. Всім вистачить і квартир, і автомобілів. Але по яких цінах?
+
0
nighthawk357
nighthawk357
15 травня 2021, 13:04
#
«Долар скоро рухнет» ©
+
+15
brigadirius
brigadirius
14 травня 2021, 16:14
#
Часть избыточной ликвидности уйдёт в крипту.
+
0
Gepardina
Gepardina
14 травня 2021, 18:15
#
Не хотілося б, щоб інфляція пришвидшувалася
+
+15
san4os
san4os
17 травня 2021, 13:45
#
Навпаки. Нехай пришвидшується. Інфляція, це механізм перерозподілу. В одних забирає, іншим додає.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися