Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 січня 2021, 10:24

Статок Джека Ма зріс на $1,4 мільярда після його появи на публіці

Статок засновника Alibaba Джека Ма зріс на $1,4 млрд і, за даними рейтингу Forbes Real-Time, який оновлюється в режимі реального часу, тепер оцінюється в $62 млрд.

Статок засновника Alibaba Джека Ма зріс на $1,4 млрд і, за даними рейтингу Forbes Real-Time, який оновлюється в режимі реального часу, тепер оцінюється в $62 млрд.
Фото: economy.24tv.ua

Що вплинуло на зростання статків

Напередодні мільярдер показався на публіці вперше з жовтня, коли влада Китаю скасувала публічне розміщення акцій його Фінтех-компанії Ant Group.

В опублікованому онлайн відео Ма закликав підтримувати китайських вчителів і систему освіти. Представник благодійного Фонду Джека Ма уточнив, що бізнесмен «взяв участь в онлайн-церемонії» програми на підтримку сільських вчителів Китаю, яку він проводить щорічно.

Читайте також: Джек Ма показався на публіці вперше з жовтня. Акції Alibaba зросли на 6%

Хоча бізнесмен нічого не сказав про свій можливий конфлікт з китайською владою, повернення Ма на публіку, на думку аналітиків, дозволяє виключити гірші сценарії, такі як тюремне ув'язнення або поглинання його компаній урядом, пише Bloomberg.

«Як і раніше є велика невизначеність щодо наступних дій регулюючих органів, але це дійсно означає, що статус Джека Ма набагато краще, ніж багато хто припускав», — зазначив професор Китайського університету Гонконгу Фанг Кеченг.

Як зазначає агентство, недовгої появи Ма в відеоконференції було досить, щоб інвестори «зітхнули з полегшенням»: ринкова вартість Alibaba Group після появи відео зросла на $58 млрд.

Читайте також: Влада Китаю націоналізує компанії Джека Ма — ЗМІ

Передісторія

Останній раз на публіці Джек Ма з'являвся 24 жовтня. В той день мільярдер розкритикував владу і найбільших гравців ринку за «менталітет ломбарду» і протидію інноваціям.

Критика влади спровокувала проблеми у фінансовій компанії мільярдера Ant Group і самої Alibaba. Китайська влада в останній момент скасували IPO Ant Group, яке могло стати найбільшим в світі.

24 грудня стало відомо про антимонопольне розслідування вже проти Alibaba. Після зриву IPO Джек Ма пропав з поля зору публіки. У листопаді бізнесмен навіть не з'явився в фіналі створеного ним підприємницького конкурсу Africa's Business Heroes, де він повинен був бути суддею.

Читайте також: Найбільше в світі IPO компанії Джека Ма Ant Group під загрозою зриву

Подібні зникнення нетипові для мільярдера, який відомий своїми яскравими виступами, в тому числі музичними номерами на заходах Alibaba, писала FT.

Втім, друзі і колеги Ма в розмові з виданням відкинули версію, що він не показується на публіці через особисті проблеми з законом або через те, що хоче втекти від влади. Вони заявили, що мільярдер знаходиться в Китаї, але не покидає країну через пандемію коронавірусу. Один з друзів Ма повідомив, що він «в порядку» і ніяка небезпека йому не загрожує. «Він швидко відповідає [на дзвінки та повідомлення], і, здається, настрій у нього хороший», — відзначило джерело FT.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися