Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2020, 7:40

Курс у 2021 році: три сценарії для гривні

З початку року гривня ослабла відносно долара приблизно на 17%. Під кінець року курсові гойдалки  почали розкочуватися сильніше. «Мінфін» попросив представників вітчизняних банків, фінансових установ та експертів поділитись своїми очікуваннями щодо середнього курсу на наступний рік за негативного, позитивного та базового сценарію для гривні.

Офіційні прогнози

Бюджет-2021 верстався з урахуванням курсу долара 29,1 грн/$. Тобто, за рік національна валюта має ослабнути приблизно на 5% відносно нинішніх показників. Але орієнуватися на цей рівень не варто. Наприклад, цього року в бюджеті заклали середньорічний курс на рівні 29,5 грн/$, але гривня жодного разу навіть не досягла позначки 29 грн/$. 

Нацбанк прогнозує, що на кінець наступного року курс нацвалюти може скласти 28,8 (±1) грн./$. Загалом, і НБУ, і Кабмін не очікують суттєвих коливань курсу в 2021 році. Цьому сприятиме відновлення економіки (згідно з урядовим прогнозом ВВП в наступному році має зрости на 4,7%) і стабільна ситуація з золотовалютними резервами. На 1 грудня їх розмір склав еквівалент $26,14 млрд. Для порівняння: рік тому на цю ж дату ЗВР нацбанку перебували на рівні $21,93 млрд. 

Досить оптимістично на майбутнє гривні дивиться і Міжнародний валютний фонд, який у жовтні покращив курсовий прогноз для України на наступний рік — з 28,9 грн/$ до 28,12 грн/$.

Свої валютні прогнози для  «Мінфіну» оприлюднили представники Альфа-Банку, Акордбанку, Київської школи економіки, ICU, Фрідом Фінанс Україна, IBI-Rating, Альпарі-Груп та ГК Forex Club.

Негативний сценарій

За негативного розвитку подій для України гривня, за результатами нашого опитування, може ослабнути до 30,8 грн/$. Найбільш песимістичні експерти Альфа-Банку, які допускають, що в найгіршому випадку за долар проситимуть 32 грн. А найоптимістичніше на майбутнє національної валюти дивляться у Київській школі економіки, прогнозуючи, що нижче 29,4 грн/$ гривня не опуститься за жодних обставин.

На думку директора департаменту ризик-менеджменту Акордбанку Миколи Войтківа, для того, щоб збувся найгірший сценарій, мають зійтись кілька факторів. Зокрема, неврожай зернових, суттєве падіння цін на метали, несприятлива кон’юнктура на міжнародних ринках.

Особливе ж значення для стабільності гривні, на думку практично всіх експертів, з якими спілкувався «Мінфін», полягає у співпраці України з міжнародними кредиторами. Відсутність прогресу в отриманні нових кредитів може суттєво вплинути на курс. «У нас так і не запрацювала антикорупційна реформа, а її старт заморозив Конституційний Суд. Це гальмує співпрацю з МВФ, без якого ми не можемо вийти на міжнародні ринки і позичити грошей для фінансування бюджету», — переконані експерти Альпарі.

Так само ключовими ризиками для національної валюти називає зупинення антикорупційних реформ і відсутність фінансування від МВФ керівник управління казначейства Форвард Банку Наталя Шишацька.

Не слід забувати і про внутрішні політичні ризики. До таких головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій відносить  можливість виникнення політичної кризи та зникнення монобільшості в парламенті, переформатування уряду і проблеми із створенням нової коаліції.

Читайте такожЯк знайти гроші для бюджету

Додаткові ризики наступного року можуть виникнути і через ситуацію на міжнародних ринках. «Можливе погіршення стану світової економіки, а це призведе до зниження в інвесторів апетиту до ризиків і виведення активів з ринків, що розвиваються. Причиною цього можуть бути проблеми з корпоративними боргами в США, боргові проблеми європейських країн, початок процесу підвищення ставок ФРС і ЄЦБ як відповіді на значне зростання інфляції, торгові або локальні «гарячі» війни», — розповів «Мінфіну» голова правління Конкорд Банку Юрій Задоя.

Позитивний сценарій

За найкращої ситуації середній курс гривні наступного року, на думку експертів, становитиме 27,6 грн/$. Найбільш оптимістичний прогноз допускає Альпарі — 26 грн/$. Експерти ж КШЕ вважають, що за жодних обставин гривня не зможе зміцнитися більш, ніж до 28,9 грн/$.

Позитивним для гривні стане, на думку Сергія Колодія, зростання апетиту інституціональних інвесторів до ризикових активів. Це покращить платіжні баланси всіх країн з ринками, що розвиваються.

Начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках та грошового обігу Радабанку Сергій Гнезділов також вважає, що гривню може підтримати зупинення виходу нерезидентів із ОВДП та прихід нових інвесторів. Це стане можливим за умови подальшого падіння ставок державних запозичень ключових країн світу.  

Сьогодні вже 27% всіх світових облігацій інвестиційного рівня торгуються з прибутковістю нижче нуля. Нещодавно Португалія та Іспанія стали новими членами клубу країн, яким інвестори платять за право позичити їм гроші. В цілому ж, за даними Bloomberg, обсяг облігацій з негативною прибутковістю вже перевалив за рекордну суму в $18 трлн.

Очікує на прихід «дешевих» грошей в Україну радник голови правління Кредитвест Банку Василь Невмержицький. «Заходи, які робилися монетарною владою по всій планеті в рамках програм підтримки економік в 2020 році, призвели до вливання величезних обсягів «зайвих» грошей. Частина з них неминуче з'явиться в Україні», — переконаний він.

Читайте такожОбмін валют онлайн: які умови пропонують банки

На думку Невмержицького, цьому сприятимуть відразу кілька факторів. Зокрема, високі ставки по ОВДП, які вже зараз привертають увагу нерезидентів. Експерт допускає, що наступного року ставки за облігаціями ще зростуть до 12-13% річних.

Є і ряд інших факторів, про які говорять експерти:

  • перевищення обсягів експортних операцій над імпортними;
  • відновлення активної співпраці з МВФ, поліпшення інвестиційного клімату;
  • підвищення переказів українців з-за кордону;
  • прихід в Україну інвесторів внаслідок відкриття ринку землі і легалізації грального бізнесу;
  • зниження попиту серед населення на іноземну валюту, через падіння доходів.

Ставку на суттєве ослаблення долара відносно не лише гривні, але й інших валют країн, що розвиваються, робить президент інвестиційної компанії Універ Тарас Козак. На його думку, інфляція в доларах становитиме не менше 10%.

Базовий сценарій

За базовим сценарієм курс за консенсус-прогнозом становитиме 28,8 грн/$. 

«У 2021 році курс буде не стільки індикатором стану економіки, скільки інструментом впливу на економічні процеси. Якщо не станеться форс-мажорів, за рахунок помірної девальвації гривні в 2021 році, ми, швидше за все, будемо спостерігати спроби підтримати доходи бюджету, а також деякі базові галузі економіки», — вважає директор департаменту управління проектами рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Також за словами Юрія Задоя, якщо не визначальну, то дуже вагому роль у формуванні курсу гривні відіграватиме НБУ. «Зараз у регулятора достатньо коштів і ринкових механізмів для утримання процесу курсоутворення в контрольованій фазі, за ринковими законами співвідношення попиту та пропозиції. Але в разі крайньої потреби, щоб уникнути відверто спекулятивних дій або панічних настроїв в учасників ринку, регулятор може використовувати додаткові важелі впливу», — пояснює експерт.

Читайте такожЯк 600 мільйонів від ЄС врятували гривню

Швидше за все, ми все ж таки побачимо ослаблення гривні, але значного обвалу не буде. Звісно, якщо не трапиться несподіванок.

Олексій Писарев

Коментарі - 10

+
+149
Roman1990
Roman1990
18 грудня 2020, 8:44
#
Вывод к статье: учитывая все позитивные и негативные внешние и внутренние факторы, которые влияют на курс в Украине на протяжении 2021 года ожидается что на различных отрезках времени (месяц/квартал) будет преобладать тот или иной сценарий!
+
+61
denysdid
denysdid
18 грудня 2020, 10:47
#
Краткий пересказ трёх сценариев — пойдёт вниз, останется на уровне, пойдёт вверх
+
0
AlSaher
AlSaher
20 грудня 2020, 5:14
#
Автор просто бог аналитики
+
+23
DataProvider
DataProvider
18 грудня 2020, 11:03
#
>>Курс в 2021 году: три сценария для гривны
Дайте угадаю:
0. Вырастет.
1. Останется на прежнем уровне.
2. Упадёт.

upd: denysdid опередил
+
0
Cheff spakuxa, Kiev
Cheff spakuxa, Kiev
18 грудня 2020, 15:25
#
Я думаю будит середина или выше.
+
+80
Андрей Каминский
Андрей Каминский
18 грудня 2020, 16:28
#
Согласен с заявлением что инфляция в долларах будет приближаться к двузначной цифре. Накладывая инфляционную составляющую в долларах на составляющую. в гривне получим общую инфляцию в Украине 15%. Бедные станут еще беднее. Заливание деньгами рынков просто так не проходит ни для США ни для Европы ни для кого другого. По факту напечатав денежную массу и раздав ее нуждающимся, правительства развитых стран частично обесценило средства среднего класса, по факту средний класс спонсировал нуждающихся. В Германии за последний год недвижимость подорожала на 12% и это минимум, люди бегут от инфляции и отрицательных ставок в недвижимость. Все что было более менее ликвидное уже смели с рынка.
+
+16
mary27
mary27
18 грудня 2020, 23:41
#
Вы правы, нулевые ставки надувают пузырь на рынке недвижимости.
А пузырь когда-то должен лопнуть)
+
+28
preyvanamor
preyvanamor
19 грудня 2020, 2:53
#
Історичний графік курсу гривні каже, що є тільки один-єдиний сценарій! Звідки ще два? Яких ще два?
+
0
Toma666
Toma666
19 грудня 2020, 16:12
#
Позитивный сценарий, КОГДА БУДЕТ

...«снижение спроса среди населения на иностранную валюту, из-за падения доходов».

Падения доходов, при росте минималки возможно при инфляции, или при увеличении налогов :-Р ждемс
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
21 грудня 2020, 11:34
#
А потом эксперт скажет ...кто мог знать что такое случится...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися