Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2020, 8:23

Кабмін затвердив держбюджет-2021 до другого читання

Кабмін на засіданні 26 листопада погодив проєкт держбюджету-2021 до другого читання у Верховній Раді, пише ЕП.

Кабмін на засіданні 26 листопада погодив проєкт держбюджету-2021 до другого читання у Верховній Раді, пише ЕП.
Фото: 112.ua

Що змінили у бюджеті

  • Доходи бюджету наступного року передбачаються на рівні 1,092 (+21 млрд грн у порівнянні з проєктом, поданим до першого читання) трильйона.

  • Видатки становлять 1,328 трильйона (-12,8 млрд грн). Дефіцит зменшили на 24 млрд грн.

  • Частку дефіциту до ВВП зменшили з 6% до 5,5%.

«Тобто на 2021 рік маємо збалансований такий показник, який допоможе не збільшувати податки для бізнесу і водночас покращити фінансування і соціальної сфери, і медицини, і надати підтримку підприємцям, які постраждали від пандемії», — зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте також: Проєкт бюджету-2021. Кабмін хоче зменшити дефіцит та перенести підняття «мінімалки»

Міністр фінансів Сергій Марченко також повідомив, що дефіцит сектору загального державного управління зменшили з 5,8% до 5,24%. Планується подальше зниження дефіциту бюджету.

Передісторія

Раніше, народний депутат Ярослав Железняк заявив, що у проєкті бюджету на 2021 рік дефіцит планують зменшити до 5,3% ВВП, а підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. відкласти на кінець 2021 року.

За словами депутата, у МВФ було три головні претензії по бюджету:

  • зменшити дефіцит
  • переглянути прогноз
  • вирішити питання з мінімальною зарплатою.

Читайте також: Україна завершує переговори з МВФ щодо бюджету-2021 — Марченко

26 листопада Мінфін заявив про успішне завершення перемовин із МВФ стосовно основних параметрів проєкту держбюджету на 2021 рік.

Що відомо про Держбюджет-2021 (попередній варіант)

  • 14 вересня Кабмін затвердив проєкт держбюджету на наступний рік, який передбачає дефіцит у розмірі 6% ВВП. Доходи держбюджету-2021 передбачаються в розмірі 1,711 трлн грн, а витрати — 1,350 трлн грн. При цьому дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 млрд грн.

  • Проєкт держбюджету також передбачає 104 млрд грн на виплату допомоги, пільг і субсидій, а в цілому соціальні витрати становитимуть 323 млрд грн.

  • До проєкту закону про державний бюджет України на 2021 рік депутати подали понад 2,4 тис. поправок.

  • 5 листопада 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт бюджету на 2021 рік.

Читайте також: МВФ: Україна веде податкову політику на два фронти

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 3

+
+30
bonv
bonv
27 листопада 2020, 10:17
#
«Апокаліпсису не відбудеться»: голова Мінфіну розповів про ситуацію з держфінансами.
За його словами, уряд знає, яким чином справлятися з викликами, які зараз стоять перед Україною.
«Я хочу всіх заспокоїти, що жодної катастрофи або апокаліпсису не відбувається, і не відбудеться. Ми ситуацію контролюємо. Ми знаємо, як, яким чином, справлятися з викликами, які зараз стоять перед Україною», — сказав він. Вірю!!!:) Загнали Україну і тепер знають як справитися з викликами:) зе-Жесть…
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
27 листопада 2020, 12:42
#
Тут надо с этим бюджетом делать ещё что то Изыскивать средства. «До конца года в бюджете Украины не хватает 3 миллиарда долларов. Такую цифру озвучил министр финансов Сергей Марченко в интервью.
При этом он заверил, что у правительства есть «план на случай событий А, Б и В — как мы действуем, как завершить этот год, чтобы мы профинансировали все расходы, предусмотренные в бюджете, по максимуму».
Министр объяснил нехватку трех миллиардов долларов тем, что Украина до сих пор не получила внешние заимствования, на которые рассчитывала.
«Я не сижу в розовых очках и не вешаю, как говорится (лапшу), не хочу вас обманывать. Не все у нас так просто. Есть задержки, сложности… И мы думаем, как закрыть этот месяц, как финансировать следующий. Ситуация непростая, абсолютно непростая. Я никого не обманываю, просто говорю, что так сложилось, что значительная сумма средств до сих пор нам не поступила. Речь о более $3 млрд, которые были заложены у нас в бюджете», — сказал Марченко.
+
0
bonv
bonv
27 листопада 2020, 12:53
#
Підвищення мінімалки до 6500 гривень переноситься на грудень 2021 року — Марченко.
З 1 січня мінімальна зарплата повинна підвищитися до 6 тисяч гривень. Як і зарплати вчителям. Головне наобіцяти з три короби…
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/economics/finance/pidvishchennya-minimalki-perenositsya-na-gruden-2021-roku-novini-ukrajina-11235425.html
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися