Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 13:05

В Україні з'явилася нова схема крадіжки грошей з рахунків в банках

В Україні з'явилася нова схема по зламуванню та крадіжці грошей з рахунків. Про це написав ексрадник НАЗК Олександр Ярецький на сторінці в фейсбук.

В Україні з'явилася нова схема по зламуванню та крадіжці грошей з рахунків.
Фото: mind.ua

Що відомо про схему

За його словами, днями декілька банків отримали, як у наслідку виявилося підроблені, платіжні вимоги від імені одного з приватних виконавців в Києві про списання великих сум з низки клієнтів - юридичних осіб за нібито виконавчими записами нотаріусів.

«Формально, банки згідно із законодавством повинні виконувати такі вимоги без будь-якого додаткового розслідування, перевіривши тільки правильність їх складання, чим і скористалися зловмисники», - написав він.

Читайте також: У Нацбанку пояснили, як захиститися від платіжного шахрайства

Як зазначає Ярецький, тривогу підняли самі клієнти, у яких було здійснено такі незаконні списання. Приватний виконавець також підтвердив підробність отриманих банками вимог і відсутність відкритих їм по таким клієнтам виконавчі провадження.


Також на можливий шахрайський характер цих платіжних вимог вказувало і посилання на виконавчий напис нотаріуса, як підставу для примусового списання коштів.

«По-перше, використання нотаріально посвідчених договорів, за якими можливе вчинення виконавчих написів, не характерно для бізнесу клієнтів. По-друге, їх, на відміну від судових рішень, неможливо перевірити. Судові рішення є (вірніше повинні бути обов'язково) все в реєстрі судових справ, що нерідко ігнорується самими судами», - підсумував він.

Читайте також: Фінансовий номер телефону. НБУ дав поради, як не стати жертвою шахраїв

Нагадаємо

У січні-червні зафіксовано 47 500 випадків шахрайства з платіжними картками і банківськими рахунками українців на загальну суму 86,4 млн грн, тоді як за перше півріччя 2019 року була зафіксовано 34 700 таких випадків на загальну суму 72,6 млн грн.

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію

Середній розмір втрат на одну шахрайську операцію в першому півріччі нинішнього року зменшився до 1819 грн (з 2100 грн в січні-червні 2019 року).

Також зменшується кількість банків, клієнти яких постраждали від шахрайських операцій.

У першому півріччі цього року про такі збитки відзвітували 27 банків-учасників карткових платіжних систем (40% від загальної кількості банків), а в першому півріччі 2019 року — 30 банків-учасників (44% від загальної кількості банків).

Шахраї не сплять

В НБУ пов'язують збільшення кількості та обсягу шахрайських операцій в нинішньому році з активним переходом українців на безготівкові розрахунки після введення карантинних заходів.

У період карантину зріс попит населення на покупки онлайн, дистанційне обслуговування, безготівкові розрахунки картками.

Оскільки в цілому безготівкових операцій з картками стало більше, збільшилася і кількість шахрайських випадків.

Коментарі - 29

+
+182
bonv
bonv
11 листопада 2020, 13:07
#
Кіберполіція є але толку немає..
+
+15
sadbuttrue
sadbuttrue
11 листопада 2020, 14:51
#
Та ні, я думаю він правий, адже «вихлоп» від іх діяльності мінімальний, бо ніхто не контролює а цілі не конкретизовані, «розмиті» або не поставлені взагалі. Насправді є набагато більша проблема - це керівник НАЗК який робить «хорошу міну при поганій грі», адже кожен день з‘являється інформація про те що через рішення «КС» НАЗК САМ звертається в суди для закриття справ! Ще раз повторюю, НАЗК сам ініціює закриття справ в «судах»!!! Зараз стає зрозуміла ціль цієі авантюри імені преЗЕленського а саме, поки є рішення «КС» і продовжується штучно створена криза, завдання НАЗК закрити ВСІ більш менш великі справи, щоб пізніше зробити наівний вигляд і всі питання адресувати до рішення «КС» типу це не ми. Спеціальний посил для НАЗК - ми не дурні і все бачимо і розуміємо, а за ініціювання та самодіяльність щодо закриття справ я сподіваюсь з вас пізніше спитають по всій суворості закону та вимог обманутого украінського народу!
+
+12
vitaliy17
vitaliy17
11 листопада 2020, 16:18
#
Киберполиция здесь не причём, скорее всего речь идёт о подделке документов с целью мошейничества. Этим должна заниматьс обычная полиция.
+
+25
vitaliy17
vitaliy17
11 листопада 2020, 13:27
#
Я думаю человк в банке был «своим» потому как крупные суммы не списывают просто так. Всегда идёт звонок и голосовое потверждение крупных операций, тем более юр. лиц.

Возможно это не есть официальный прцесс в банках, но то что Я видел как это работало — выделенный менеджер следил за крупными перечислениями и всегда шла проверка тем более по доверенности.
+
+88
yarg
yarg
11 листопада 2020, 13:58
#
Это для платежей, которые инициируются клиентом.
А здесь было принудительное списание. По ним у клиентов никто ничего не спрашивает.

а вот у клиента наверняка был «засланный казачек» от мошенников.
+
0
vadymbanker
vadymbanker
11 листопада 2020, 16:09
#
Всегда есть «свой», в этом и риск...
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
11 листопада 2020, 13:56
#
Смешно читать отмазку частного исполнителя о подделке его документов. Наверное и о поступлении дохода от таких операций он тоже не догадывается...
+
+76
Тони Райт
Тони Райт
11 листопада 2020, 14:15
#
Исполнитель может обязать перевести средства на счет потерпевшей стороны.
Так что мимо.
Но, как минимум, свое вознаграждение он должен получать на свой счет.
Так что нужно разбираться.
А вообще, надо бы завести единый реестр исполнительных производств.
С доступ юрлиц исключительно через КЭП и тогда проблем не будет или будет в разы меньше.
+
0
MykolaA
MykolaA
11 листопада 2020, 17:03
#
«завести единый реестр исполнительных производств.» - так уже есть «единый». А разве частники не вносят туда открытые ИП? Или вообще не регистрируют? Тогда это умышленное вредительство и сговор.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
11 листопада 2020, 20:52
#
Тони Райт
"Исполнитель может обязать перевести средства на счет потерпевшей стороны.
Но, как минимум, свое вознаграждение он должен получать на свой счет."

Если заметили - я об этом и написал...

В исполнительном листе может быть указан: 
1. либо один счёт исполнителя, куда придут 110% денежных средств;
2. либо указаны реквизиты двух счетов:
- счёт получателя средств по исполнительном листу в сумме 100%
- счёт исполнителя для получения своих комиссионных  в размере 10%

И получив н свой счёт какие-то непонятные деньги
исполнитель делает вид, что ничего не знает...
+
+22
Сергей emerald
Сергей emerald
11 листопада 2020, 14:01
#
А деньги то куда ушли или пытались уйти? на биткоин? или таки на счет этого исполнителя?
+
+28
Адам Смит
Адам Смит
11 листопада 2020, 17:36
#
Из всей истории понятно только одно никто, ничего  не вернет.. у меня со счета спилили 36000 тис .. «Писуля» в отделе пропала, прошло пол года, никто ничего не открыл...(КС)...Приват банк после долгих мучений, а именно 3 мес…выдавил из себя ..я тут ну не причем... сами дураки, что держите деньги в нашем банке.Короче схена старая хорошо работает .такое впечатление, что в доле хороший «шлейф»
+
0
yurahist
yurahist
13 листопада 2020, 0:09
#
З Ваших рахунків без Вашого доручення чи згоди банк не має права списувати кошти (насамперед це стосується карти для виплат - кошти на ній є Вашою приватною власністю, навіть якщо випадково банк їх туди зарахував (це його проблеми, згідно законодавства, добре це чи погано). Отже, банк має здійснити компенсацію Ваших втрат. Це технічна робота - треба подати позов в суд проти банку.
+
0
yurahist
yurahist
13 листопада 2020, 0:11
#
3 місяці тягнув - не просто так - раніше стільки здається давали для позову про захист порушених прав, з моменту отримання інформації, але тепер не менше 6 і то є підстави продовження (бо Ви звернулися до банку і т.п.).
+
0
yarg
yarg
13 листопада 2020, 0:34
#
@кошти на ній є Вашою приватною власністю, навіть якщо випадково банк їх туди зарахував @

кто вам такую глупость сказал ?
+
0
yurahist
yurahist
14 листопада 2020, 14:38
#
Є навіть рішення Вінницького суду з цього приводу, підтверджене в ВСУ. Таке в нас законодавство, добре це чи погано (у США інакше - там людина зобовязана повернути). В аналогічному випадку цей же банк - Приватбанк - дякував клієнту, що погодився сам повернути кошти.
+
0
yarg
yarg
14 листопада 2020, 16:08
#
Псс. решение суда... они и не такими бывают.
+
+15
yurahist
yurahist
14 листопада 2020, 18:04
#
Тут в іншому проблема, що в законодавстві має бути можливість для тлумачення на користь добра якоїсь і норми і обмеження - в поганих. Частина норм в законах сформульована так, що їх можна обернути в обидва боки. Тому важливо мати юридичні знання чи хорошого юриста в друзях, знайомих і т.п. В знайомої Приватбанк списав кошти без її доручення. Суд правомірно розцінив це як крадіжку приватно власності (згідно законодавства, кошти після зарахування на рахунок одразу стають приватною власністю того, з ким повязаний цей рахунок - я зараз майже дослівно процитував норму закону. Там є ще маса нюансів - може бути списання, але лише тією організацією, що нараховує соціальну виплату (тобто на рівні бухгалтерії установи наприклад - - в мене так по кредитах сестри списували, бо я був поручитель). Але тепер розумію, що міг би подати в суд і, посилаючись про норму конституції про приватну власність, заблокувати це (тільки добровільно, якби захотів) і навіть зараз міг би подати в суд щодо повернення. В конституції сказано про позбавлення права приватної власності лише у виняткових обставинах суспільної необхідності (через суд) і то з компенсацією - більше там нічого фактично не сказано. Навіть у засуджених навіть суд не може забрати всю власність (1 холодильник, пара взуття, будинок з городом, що складають єдиних майновий комплекс і потрібні для прожиття - щоб вязень мав потім кудись повернутися (а також щоб його родина не страждала).
+
0
yurahist
yurahist
14 листопада 2020, 18:05
#
Хоча зрозуміло, що махінатори, що набирають кредити і не віддають їх свідомо - можуть використати це в своїх цілях («палка о двух концах»)
+
+45
corsww
corsww
11 листопада 2020, 18:53
#
ВВести в стране где нет закона частных  исполнителей вот что настоящий идиотизм.
+
0
yarg
yarg
11 листопада 2020, 21:17
#
А куда закон исчез ?
+
+15
corsww
corsww
12 листопада 2020, 7:10
#
А его так называемые судьи и полиция отодвинули. В стране где полиция крышует бандитов а судьи имеют особняки на несколько миллионов долларов правосудия быть не может априори. Если вам это не понятно то лицемерьте дальше.
+
0
yarg
yarg
12 листопада 2020, 9:44
#
В любой стране есть такие судьи и такая полиция. Значит закона нет нигде? Или вы таки признаете что ваши представления о законе наивно- идеалистичны. Он у вас летает на единороге и какает бабочками...
+
0
corsww
corsww
12 листопада 2020, 17:17
#
А ваши уж откровенно циничны. То есть судьи и полиция воруют и это по вашему нормально? Мне жаль вас.Насчет каканья. На сайте минфина. Вы копрофил? Вдвойне жаль.
+
0
yarg
yarg
12 листопада 2020, 19:22
#
Воруют - это ненормально. Это обычно. Происходит везде и не является признаком «отсутствия закона в стране». 
Вы мечетесь от «почему у нас не идеальная полиция» до «все вокруг - гадкие копрофаги». 
Пойдите служить в полицию и покажите класс. Туда постоянно ищут людей. Видимо там такие взятки , что никто долго не задерживается-  пол-года службы - остаток жизни на Мальдивах...
+
0
corsww
corsww
13 листопада 2020, 7:55
#
Вы так уверено мелете чушь всегда что просто смешно.  Я не мечусь. Я просто заявляю. Что воровства среди судей и в полиции быть не должно. А ваш бред пожалуйста и нелепые советы оставьте я не знаю там . Детям что ли. Нет вокруг меня гадких копрофилов. Вы сморозили идиотизм про каканья я ответил и все. Мне время на вашу чушь надоело тратить.
+
0
yarg
yarg
13 листопада 2020, 9:28
#
А почему только в полиции  ? воровства вообще не должно быть ! Или вы считает что это нормально - воровать ????? 
Это у вас  , копофилов , воровать принято ? И детей своих этому учите ?
+
0
corsww
corsww
13 листопада 2020, 17:11
#
Я первый смаковал как кто то бабочками какают? Или вы этот идиотизм ляпнули? А теперь вы лицемерно вывернули слова? Сами то себе не омерзительны? Не противно? Как раз я и говорил что воровство это плохо а вы морозили что это обычное явление во всех странах. А теперь вы лицемерно вывернули себе на изнанку. Сударь. Вы мне омерзительны.Потому что лицемер и плут. Больше не отвечаю.
+
0
yarg
yarg
13 листопада 2020, 19:49
#
В эпоху интернета неплохо бы знать понятие мема, а не истерировать как бабушка на лавочке.
https://www.youtube.com/watch?v=Z5yJdZAmINs

Плохо и хорошо не имеет отношения к распространенности явления.
Воровство это плохо, но оно есть везде и это абсолютно привычное явление.
пятиклассники это знают.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися