Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2020, 13:18

Кількість скарг підприємців на держслужбовців зросла у 3-му кварталі на 14% — бізнес-омбудсмен

У липні – вересні 2020 року Рада бізнес-омбудсмена (РБО) отримала 439 скарг, що на 14% більше, ніж у другому кварталі 2020 року, та на 3% більше, ніж у третьому кварталі 2019 року. Про це повідомила пресслужба установи.

Кількість скарг підприємців на держслужбовців зросла у 3-му кварталі на 14% – бізнес-омбудсмен
Фото: retail-loyalty.org

На що скаржаться

Попри вплив карантину на безліч аспектів діяльності підприємців і змушене зменшення темпів ділової активності, кількість звернень підприємців до Ради бізнес-омбудсмена стосовно порушень держслужбовців продовжує зростати.

Найчастіше зверталися представники українського МСБ.

Майже половина скарг надійшла з Києва та столичного регіону. Серед інших топ-5 областей: Дніпропетровська (9%), Харківська (8%) та Запорізька (5%).

Найактивніші галузі за кількістю скарг: оптова торгівля (28%), агробізнес (13%), нерухомість та будівництво (10%), виробництво (10%) та приватні підприємці (10%).

Порівняно з попереднім кварталом підприємці більше скаржилися на процесуальні зловживання органів прокуратури, проте менше – на зловживання Національної поліції та Служби безпеки України.

Підприємці подали вдвічі більше скарг на дії департаменту державної реєстрації і виконавчої служби Міністерства юстиції.

Системна суттєва проблема – невиконання судових рішень. За 5 років роботи установа розглянула 564 скарги з цього приводу.

Що вдалося зробити

Серед системних надбань:

  • державні органи виконали 89% індивідуальних рекомендацій РБО.
  • відповідно до рекомендацій РБО Верховна Рада ухвалила закон №776-ІХ, спрямований на детінізацію ринку та підвищення прозорості експорту-імпорту металобрухту;
  • президент підписав закон №2698, щоб гармонізувати умови функціонування вітчизняного ринку будівельної продукції з європейськими правилами;
  • триває робота щодо закріплення статусу Установи бізнес-омбудсмена на рівні закону.

Читайте також: У Раді зареєстрували законопроєкт про відтермінування РРО на рік

Що відомо про РБО

Рада бізнес-омбудсмена – це незалежний постійно діючий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, започаткований з метою створення прозорих умов роботи державних та місцевих органів влади, державних або підконтрольних державі компаній, а також для запобігання корупції.

Рада бізнес-омбудсмена фінансується через мультидонорний рахунок ЄБРР, відкритий у 2014 році задля створення сприятливих умов ведення бізнесу для українських підприємців. Донорами є: Великобританія, Данія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія та Європейський Союз.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
11 листопада 2020, 13:24
#
Голобородько то не зеля?:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися