Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 8:20

Дефіцит Пенсійного фонду становить 17,2 мільярда

Доходи Пенсійного фонду у січні – вересні поточного року становили 338,2 млрд грн, видатки – 355,4 млрд грн, а дефіцит – 17,2 млрд грн. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Пенсійного фонду України (ПФУ).

Дефіцит Пенсійного фонду становить 17,2 мільярда
Фото: pixabay.com

Власні доходи ПФ за січень – вересень дорівнювали 201,3 млрд грн (59,5% від загальної суми доходів), а кошти держбюджету – 136,9 млрд грн (40,5%).

Для порівняння: у січні – серпні 2020 року дефіцит ПФ становив 15,9 млрд грн.

Які зміни спостерігалися протягом року

Найбільшими з початку року доходи ПФУ були у квітні, видатки – теж у квітні, а дефіцит – у травні.

Найменшими з початку року доходи ПФУ обліковувалися у січні, видатки та дефіцит – у лютому.

Березень – єдиний місяць з початку року, коли ПФ був бездефіцитним.

Читайте також: Пенсійний фонд недоотримає близько 17,7 мільярда надходжень від ЄСВ

Чи є зростання доходів і видатків порівняно з 2019 роком

Доходи Пенсійного фонду за січень – вересень 2020 року на 18,9 млрд грн (або на 5,9%) перевищили відповідний показник за 9 місяців минулого року (338,2 млрд грн проти 319,3 млрд грн).

Проте у поточному році зросли і видатки ПФУ, і його дефіцит.

План з надходження коштів від сплати єдиного соціального внеску за січень – вересень 2020 року недовиконано на 8,5% (або 16,9 млрд грн). План становив 198,4 млрд грн, а фактичні надходження – 181,5 млрд грн.

Що очікувати далі

Дефіцит бюджету Пенсійного фонду покривається за рахунок коштів держбюджету. ПФУ отримує позички від Держказначейства та має заборгованість перед єдиним казначейським рахунком.

У вересні на засіданні комітету Верховної Ради з питань соціальної політики представники Держказначейства вже попереджали про можливе виникнення проблем зі своєчасною виплатою пенсій.

Читайте також: Кабмін обговорив з МВФ пенсійну реформу

«З огляду на збереження негативних тенденцій щодо нарощування заборгованості Пенсійного фонду перед єдиним казначейським рахунком за отримані позички, у Казначейства немає законодавчих підстав надавати Фонду позики в кінці бюджетного періоду, в зв'язку з чим у Фонду можуть виникнути ризики, пов'язані з виплатою пенсій», – зазначалося у повідомленні комітету Ради з посиланням на дані Державної казначейської служби.

Просто цифри

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку жовтня визнав, що у зв'язку з демографічними тенденціями та старінням нації Україна може зіткнутися з ситуацією, коли через 15 років держава не зможе платити пенсії.
  • У вересні стало відомо, що у 2021 року пенсії в Україні підвищуватимуть в п'ять етапів.
  • Також у вересні Кабмін ухвалив постанову, що передбачає введення з 1 липня 2021 року доплат до пенсії (по 400 грн на місяць) для осіб у віці від 75 до 80 років.
  • Загальна кількість зайнятого населення в Україні станом на кінець першого півріччя 2020 року дорівнювала 15,4 млн осіб, а кількість пенсіонерів у країні – 11,2 млн осіб.

Накопичуйте на пенсію в НПФ «Дінастія»: 22,9% річних + бонус від «Мінфіну»

Коментарі - 6

+
+83
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 10:45
#
Грошей немає але ви пенсіонери чи майбутні пенсіонери -  тримайтесь.. Народ все своє життя сплачує податки а коли виходить на пенсію то може опинитися біля розбитого корита ПФ... Потім будуть розказувати про накопичувальну систему і перекладатимуть свої проблеми з дирами в бюджетах  на самих пенсіонерів.. Десь так.
+
0
olegnikitindev
olegnikitindev
6 жовтня 2020, 14:15
#
Так не высылайте детей и внуков за границу работать. в чем проблема?
пускай тут платят налоги
+
+27
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 14:19
#
Тут,,, близько 50% в тіні працюють..
+
+42
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 10:59
#
- Олигархам подарок
К новогодью. – Ну да?
- Небывалые скидки
На оплату труда.
+
0
allexpl
allexpl
6 жовтня 2020, 12:52
#
Ну как дети малые - повышайте пенсионный возраст, как Тигипок провернул. Вы ж только это и умеете делать для снижения дефицита ...
+
+15
bonv
bonv
6 жовтня 2020, 15:06
#
Найсерйозніше, на нашу думку, — ситуація з надходженнями єдиного соціального внеску (ЄСВ). Відставання від плану по ЄСВ почалося в квітні і триває до сих пір.За 8 місяців у порівнянні з нашим прогнозом на цей період ми недобрали 8,2% цих надходжень — понад 16 млрд. грн. Якщо цей тренд збережеться до кінця року, недобір по ЄСВ складе близько 24 млрд. грн.", — пише експерт.
Джигир нагадав, що ЄСВ сплачується не в бюджет, а до позабюджетних соціальних фондів (Пенсійного, соціального страхування і зайнятості). «Їх річні бюджети не переглядалися так драматично, як державний. Тобто, якщо зміни до Державного бюджету 2020 врахували очікуване просідання доходів з фонду заробітної плати (ПДФО), то як ці очікування були враховані при балансуванні бюджетів фондів — з офіційних джерел незрозуміло», — зазначив експерт.
Джигир вважає, що в кінці року ця проблема потребує одного з двох рішень: або закрити цей розрив прозоро (збільшивши трансферт з бюджету до Пенсійного фонду), або — непрозоро, закривши його позикою з Держказначейства, який не повертатимуть.
«Така практика закриття дефіциту Пенсійного фонду є дуже нездорової, оскільки фактично вона означає зміну бюджетних пріоритетів, замасковану непрозорим способом».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися