Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 вересня 2020, 17:00

Уряд ухвалив рішення для реалізації концепції єдиної юрособи для ДПС і Держмитслужби — Кабмін

Кабінет Міністрів сьогодні, 30 вересня, ухвалив низку рішень для забезпечення функціонування Державної податкової служби України (ДПС) та Державної митної служби (ДМС) у форматі єдиної юридичної особи. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Концепція єдиної юрособи
Фото: file.liga.net

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, відтепер територіальні органи податкової служби будуть не окремими юридичними особами, а просто окремими підрозділами центрального органу виконавчої влади. «Те саме стосується і митної служби», – додав прем’єр.

Що передбачає такий формат

Концепція єдиної юридичної особи для ДПС та Держмитслужби є позитивною загальноприйнятою європейською практикою, яка реалізується в Україні відповідно до раніше ухвалених Законів.

Формат єдиної юридичної особи передбачає:

  • ліквідацію територіальних органів ДПС як окремих юридичних осіб публічного права та утворення відокремлених підрозділів ДПС (без статусу юридичних осіб);
  • реорганізацію територіальних органів як окремих юридичних осіб публічного права – у відокремлені підрозділи Держмитслужби (митниці).

Читайте також: МВФ продовжить співпрацю з Україною, але про транш поки не говорить

Переваги формату

Позитивні аспекти функціонування ДПС і Держмитслужби за моделлю єдиної юридичної особи:

  • посилення інституційної спроможності Держмитслужби та ДПС;
  • відновлення управлінської вертикалі, яка була втрачена під час функціонування ДФС;
  • оптимізація адміністративних, кадрових й інших ресурсів для посилення безпекової функції держави, а саме: вдосконалення системи аналізу ризиків, розробка нових ІТ-рішень;
  • оновлення кадрового потенціалу через впровадження програми оцінки персоналу з кваліфікації та благонадійності;
  • створення єдиного підходу до системи добору кадрів, системи стратегічного управління, інформаційної політики, формування ефективної комунікації у сфері боротьби з корупцією.

Створення єдиної юридичної особи для кожної з цих служб дозволить запровадити ефективні організаційні структури цих служб, побудовані за функціональним принципом, а також впровадити нові електронні сервіси з метою зниження часових і грошових витрат для доброчесного бізнесу.

Нагадаємо

Міжнародний валютний фонд у червні оприлюднив текст Меморандуму з Україною, в якому зазначено зобов’язання, які українська влада має виконати.

Згідно з документом, Україна має рухатися за певними структурними маяками. Зокрема, до вересня 2020 року вона мала підготувати нові організаційні структури та системи для Державної податкової служби та Державної митної служби і створити кожну з ных як єдину юридичну особу.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

Коментарі - 2

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
30 вересня 2020, 18:32
#
Согласно документу, Украина должна двигаться по определенным структурным маякам. В частности, до сентября 2020 года она должна была подготовить новые организационные структуры и системы для Государственной налоговой службы и Государственной таможенной службы и создать единые юридические лица. Как то не «вяжется», При Порошенко были другие маяки! Результат  - Реформа Нефедова ( по рекомендации Гройсмана  - начальник Таможни) Ну начальник налоговой - Варламов! Так что,« маяки» меняются? А завтра какие будут «маяки»?
+
0
tarick
tarick
30 вересня 2020, 23:59
#
Минсдох а-ля-Азиров?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися