Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2020, 7:26

Цінова «стеля» 28,50 грн/$: 6 чинників, що визначать курс цього тижня

На подорожчання долара гратимуть виплати за ПДВ і погашення ОВДП. Гривню повинні підтримати інтервенції Нацбанку, податковий період та можливі продажі від НАК «Нафтогаз».

Чому дорожчав долар

Безготівковий долар активно дорожчав весь минулий тиждень. Плавно, але впевнено: його курс додав за 5 днів 12 копійок і закріпився до вечора 25 вересня в рамках 28,29-28,31 грн/$. Зростання курсу було не хаотичним або панічним, а чітко контрольованим — під жорстким наглядом Нацбанку.

Регулятор майже щодня продавав валюту зі своїх резервів. Винятком став лише один день — середа, 23 вересня. Коли НБУ несподівано заявив про готовність скуповувати долар за 28,17 грн/$. Нічого не купив, але у черговий раз підтвердив версію про те, що перед Національним банком поставлено завдання плавної девальвації гривні. І на політичному, і на макроекономічному рівні: щоб збільшити заробітки експортерів, і, як наслідок, — відрахування до держбюджету.

Читайте також: Влада перейшла до ручного керування курсом

Середа - виняток із загального тренда. Протягом усього тижня попит на долар перевищував пропозицію і тільки на один день валютні покупці робили паузу за своїми угодами.

Крім звичних імпортерів, долар весь тиждень скуповували банки з іноземним капіталом. Їх завдання зараз — зібрати валюту для репатріації дивідендів, тому вони купують при першій-ліпшій можливості. Хоча і намагаються діяти акуратно, оскільки самі не зацікавлені в зростанні курсу. Закуповуються невеликими партіями, і будуть робити це ще місяць-другий. Адже міжбанківська валютна торгівля залишається не надто об'ємною: добовий обсяг угод в середньому становить $120-150 млн. Загальну ж потреба західних банків у так званому дивідендному доларі зараз оцінюють десь в $310-320 млн.

Цього ж тижня в числі помітних валютних скупників були Сітібанк, Креді Агріколь Банк і Райффайзен Банк Аваль.

Головним валютним продавцем залишався Нацбанк, обсяг його інтервенцій оцінили в $160,5 млн:

  • понеділок, 21 вересня — близько $40 млн за 28,21 грн/$ і за 28,23 грн/$;
  • вівторок, 22 вересня — $50 млн за 28,25 грн/$;
  • четвер, 24 вересня — $50,5 млн за 28,26 грн/$;
  • п'ятницю, 25 вересня — $20 млн за 28,2950 грн/$.

Найчастіше регулятор ставив максимальний для торгів курс на продажі, щоб стримати подальше подорожчання долара. Його ціни сприймали як негласний валютний коридор, вище/нижче якого не повинні рухатися котирування міжбанку. Ринок підлаштовувався під ці орієнтири.

Поворотним моментом для валютного ринку стала виплата Держказначейством у п'ятницю великої суми відшкодування ПДВ — на 6,9 млрд грн (днем раніше бізнес отримав майже 1 млрд грн). Після неї експортери до мінімуму згорнули свої валютні продажі і виникла нестача долара.

Цей впливатиме на валютний міжбанк весь тиждень.

Читайте також: Хто винен у девальвації гривні

Новий тиждень

Ситуацію на торгах будуть визначати наступні фактори:

1. Відшкодування ПДВ. Швидше за все, Держказначейство більше не буде робити великих платежів за цим податком, залишилися невеликі перерахування. Проте, виплата майже 8 млрд грн продовжить тиснути на ринок. Експортери не будуть поспішати продавати долари після солідного гривневого підживлення. А імпортери намагатимуться купити побільше «американця» і зробити платежі за зовнішньоекономічними контрактами. Іншими словами, валютна пропозиція скоротиться, а попит зросте.

2. Погашення ОВДП. 30 вересня на Мінфін чекають великі виплати за облігаціями внутрішньої держпозики — сукупно на 9,6 млрд грн:

  • 8217 млн ​​грн — погашення;
  • 1386 млн грн — відсотки (купон).

Частина коштів може опинитися у нерезидентів, які люблять в таких випадках купувати долар і виводити заробіток за кордон. Іноземці зараз вкрай рідко купують нові випуски наших держоблігацій.

У вівторок, 29 вересня, Мінфін заявив розміщення 4 випусків боргових паперів уряду. Це попередня заявка, яку чиновники зазвичай коригують і нерідко скорочують після переговорів з первинними дилерами — після оцінки попиту на папери. Так може статися і цього разу, але поки що в заявці значаться гривневі ОВДП терміном на 6, 12, 24 і 48 місяців.

Останніми тижнями Міністерство фінансів плавно підвищує дохідності за своїми облігаціями, проте це не допомагає оживити попит на них. У той час як у банках мріють про дохідності на рівні 11,5-12% річних, чиновники не пропонують ринку понад 10,5%. Тому на скільки-небудь значний попит на папери уряду розраховувати не доводиться. Чудо може статися в двох випадках:

  • або Мінфін різко підвищить свої відсоткові ставки;
  • або домовиться з держбанками, які викуплять потрібний уряду для покриття дефіциту бюджету обсяг.

3. Продажі портфелів ОВДП. Іноземці постійно розпродають наявні у них портфелі гривневих держоблігацій, і можуть продовжувати це робити. Наприклад, минулого тижня нерезиденти продали такі папери на 683,7 млн ​​грн (після чого портфель скоротився до 82,2 млрд грн), а з початку вересня — на 3,2 млрд грн. Як і в попередньому випадку, за отриману гривню купуються долари і виводяться за кордон.

4. Податковий період. 30 вересня — останній день сплати цілої пачки податків: ПДВ, ПДФО, військовий збір, акцизи, податок на землю, за користування радіочастотами. Платники податків можуть активніше конвертувати валютну виручку під платежі в бюджет. Це повинно грати на збільшення валютних продажів.

5. Кадрові проблеми. Уже місяць департамент відкритих ринків Національного банку, який контролює роботу міжбанку, залишається без постійного керівника. В кінці серпня крісло директора покинув Сергій Пономаренко, в статусі в.о. на чолі підрозділу залишили його заступника Олексія Лупіна. Був оголошений конкурс на це місце, але його вже кілька разів переносили, і постійного керівника так і не обрали: призначення очікувалося цієї середи, однак так і не відбулося.

Цього тижня з'явився новий прогноз — що нового директора департаменту відкритих ринків призначать з початку жовтня, тобто цього тижня. Активно обговорювалася чутка про те, що на «валютну» позицію в НБУ запросять члена Ради Нацбанку Олену Щербакову: одні говорили, що їй запропонують посаду в департаменті, інші — заступника голови.

Читайте також: Готівковий ринок заливає доларом: чому це погано

Але повної впевненості, звичайно, немає. По-перше, тому що Щербакову вже пророкували на місце голови Нацбанку, яке влітку посів Кирило Шевченко, але призначення не відбулося. По-друге, через справжню війну, яка, як кажуть, вибухнула за керівну посаду в цьому департаменті. Тому може статися абсолютно непередбачуване призначення. Яке в підсумку може позначитися в підході НБУ до міжбанківської торгівлі і регулювання курсу.

6. Валютні продажі НАК «Нафтогаз». Цього тижня міжбанком активно розносили плітку про те, що держкомпанію попросили підтримати бюджет своїми перерахуваннями. Тому вже з понеділка-вівторка НАК «Нафтогаз» може почати активні продажі долара на міжбанку. Чи виправдаються ці чутки або їх спеціально розносили, щоб підстьобнути експортерів, — стане ясно зовсім скоро. Якщо все підтвердиться, то НАК може стати противагою, яка дозволить ринковим шляхом вирівняти на міжбанку попит і пропозицію долара. І заощадити Національному банку хоча б частину його золотовалютних резервів.

Головними гравцями на міжбанку цього тижня, як і раніше, будуть залишатися іноземні покупці долара і Нацбанк в якості головного валютного продавця.

Курсовий прогноз. Курсові коливання на міжбанку очікуються в досить широкому діапазоні — 20-30 копійок. Занадто багато різновекторних чинників будуть впливати на торгівлю міжбанку. Робочим курсовим діапазоном може стати 28,20-28,50 грн/$. Верхня планка — це максимальне значення, вище якого Нацбанк не повинен пустити міжбанк.

Коментарі - 1

+
+6
AleksandrBank
AleksandrBank
28 вересня 2020, 10:44
#
Все факторы за движение к 28,50, к 28.45 так точно. Ключевое действительно - продажи Нафтогаза, если это будет, это собьет спрос.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися