Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2020, 15:21

Bank of New York обробив операції на $137 мільйонів від піраміди OneCoi

Через Bank of New York проходили трансакції, пов'язані з криптовалютною пірамідою OneCoin. Сума трансакцій перевищила $137 млн, повідомляє міжнародний розслідувальний проект журналістів «Кассандра».

Через Bank of New York проходили трансакції, пов'язані з криптовалютною пірамідою OneCoin.
Фото: pixabay.com

Як все відбулося

Один із найстаріших банків Америки Bank of New York Mellon ще в лютому 2017 року повідомив фінансову розвідку США (FinCEN) про підозрілі операції на понад $137 млн, пов'язаних з однією з найбільших криптовалютних пірамід OneCoin. До таких висновків дійшли фахівці банку, яким вбачалися підозрілими 29 здійснених у 2015-2016 роках трансакцій. Сторонами цих платежів виступали 13 банків і компанії, пов'язані з OneCoin.

У банку визнали, що йдеться про багаторівневу схему, в якій джерело коштів приховувалося шляхом проведення трансакцій через підставні фірми.

Від діяльності цієї піраміди постраждало понад 3 млн осіб, а збитки оцінюються від €4 млрд до €15 млрд.

Згідно з опублікованими журналістами документами банківських служб з оцінки ризиків, інші банки також повідомляли про підозрілі операції - наприклад, HSBC, JPMorgan Chase, Commerzbank, Standard Chartered і інші. На фоні публікації цієї інформації котирування акцій банків знизилися на 3-5%, що негативно позначилося на фондових індексах і ринку криптовалют.

Перші зачатки боротьби з пірамідою з'явилися у вересні 2015 року. Тоді Комісія з фінансового нагляду Болгарії опублікувала спеціальне повідомлення по OneCoin. Після цього піраміда припинила роботу в країні і перестала використовувати місцеві банки для обробки платежів.

У вересні 2016 року в справу вступила Великобританія. До цього моменту і з початку року британці інвестували в піраміду близько €30 млн.

Працювала піраміда за принципом мережевого маркетингу.

У 2017 році з жорсткішою риторикою щодо OneСoin виступили Банк Таїланду і Управління з фінансових ринків Австрії. У той же час фінансовий регулятор Італії заборонив усі дії з криптовалютою OneCoin, а уряд Німеччини наказало компанії припинити бізнес у країні.

Фігуранти піраміди

Піраміда OneCoin була організована в 2014 році Ружі Ігнатовою родом з Болгарії. За неповних три роки криптовалютний проєкт залучив понад 3 млн осіб, які, за даними ФБР, вклали в нього близько €4 млрд. За іншими даними, сума збитків може досягати €15 млрд.

Згідно з повідомленням Міністерства юстиції США, Ігнатова та інші учасники OneCoin звинувачуються в створенні багатомільярдної піраміди з метою продажу шахрайської криптовалюти.

Ймовірно, інтерес фінансових регуляторів підштовхнув Ігнатову до втечі. У жовтні 2017 року у Ліссабоні мала відбутися конференція з інвесторами піраміди та її промоутерами. «Криптокоролева» на неї не прийшла і відтоді про неї нічого не відомо.

Піраміди на слуху

Найбільший збиток у блокчейн-індустрії завдають схеми Понці. Вони користуються особливою популярністю у шахраїв, які щорічно обманюють сотні тисяч людей. «Мінфін» докладно писав про ці шахрайські операції.

Читайте також: Постраждалі від фінансової піраміди Понці в США отримали близько $ 1 мільярда

Bitconnect

Друга за обсягом залучених коштів піраміда — Bitconnect. Вона була організована в 2016 році невідомою командою розробників, головний з яких називав себе Satao Nakamoto. Інвесторам пропонувалося купити токени BCC і тимчасово заблокувати їх на спеціальній платформі. На ній нібито працював торговий бот, який згодом повинен був повернути отримані кошти з прибутком.

Один з перших, хто повідомив у листопаді 2017 року про схожість Bitconnect з фінансовою пірамідою, був автор Ethereum Віталік Бутерін.

Одночасно з Бутеріним попередження щодо діяльності Bitconnect виніс уряд Великобританії. А крапку в історії Bitconnect поставив уряд США. У січні 2018 року фінансові регулятори Техасу і Північної Кароліни назвали бізнес-модель Bitconnect класичною фінансовою пірамідою і звернулися до організаторів з вимогою призупинити діяльність і продаж токенів BCC.

PlusToken

Вперше про цю велику піраміду стало відомо влітку 2018 року через китайський месенджер WeChat. Організатори обіцяли інвесторам дохід у розмірі від 10% до 30% на місяць, бонуси за залучення нових учасників. Використовувався схожий з Bitconnect механізм. Для участі потрібно обміняти біткоїни та інші монети на криптовалюту PLUS, в якій клієнти отримували винагороди.

Згідно з даними порталу Bitcoinmagazine, PlusToken змогла залучити понад 4 млн інвесторів з Китаю, Японії, Німеччини, а також Росії та України, й інших країн. Таким чином було зібрано понад 200 тис. BTC, 789 тис. ETH і 26 млн EOS.

PlusToken орієнтувалася на людей, які погано знаються на цифрових активах. Організатори для завоювання довіри клієнтів проводили навчальні лекції. На них розповідалося, як купити криптовалюта і, відповідно, конвертувати її в токени Plus.

Українські піраміди

У НКЦПФР нагадали, що в нашій країні фінансові піраміди є поширеним і болючим явищем. Чинне законодавство України та відсутність належного контролю за фінансовою діяльністю компаній створює вільні умови для зловживань на ринках.

Серед яскравих прикладів останнього часу — шахрайські дії з проєктом B2B Jewelry і банком «Аркада».

Читайте також: Суд обрав запобіжний захід засновнику B2B Jewelry

Багато інвесторів втратили гроші, правоохоронними органами було порушено справи.

Читайте також: Аркада ошукала інвесторів на 13 мільярдів — Кличко

Коментарі - 1

+
0
Сергей emerald
Сергей emerald
23 вересня 2020, 1:18
#
И что? это свои
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися