Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 серпня 2020, 7:00

Спіймати нерезидента: яким буде курс долара і євро на початку серпня

Весь минулий тиждень валютний ринок лихоманило. Тепер же багато чого буде залежати від Нацбанку і того, наскільки акуратно «дочки» іноземних компаній проведуть скупку валюти для виведення дивідендів.

На хід торгів впливали як внутрішні, так і зовнішні фактори.

З внутрішніх можна відзначити:

  1. виплату відшкодування ПДВ експортерам;
  2. активізацію клієнтів перед завершенням звітного періоду;
  3. успішний аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП (чиновники продали облігацій на суму 10,7 млрд гривень, у тому числі у валюті на $130,5 млн).

Із зовнішніх:

  1. валютні ралі за парою євро/долар (євровалюта періодично долала позначку в 1,19 долара);
  2. порівняно невеликий вихід нерезидентів з українських гривневих ОВДП (частково через збій в інформаційній системі, через яку іноземці працюють з нашими облігаціями).

За період з 27 до 31 липня долар на міжбанку подешевшав на 13 копійок — з 27,84/27,87 до 27,71/27,74 грн/$, а на готівковому ринку його до вечора минулої п'ятниці продавали за 27,65 -27,75.​

Читайте также: Доллар по 27,74 гривны, а евро по 32,79: что происходит с курсом

Набагато серйознішими були коливання за євро. Якщо на початку минулого тижня курс євро на міжбанку становив 32,60/32,63 гривень, то на ранок 31 липня курс євровалюти злетів до 32,94/32,97 гривень. Завершилися торги минулої п'ятниці на рівні 32,76/32,79 гривень за євро. Істотно змінювалися котирування і готівкового євро. Вранці 31 липня частина банків продавала його за ціною вище 33 гривень. Євровалюта цими днями була найпривабливішим інструментом на валютному ринку як для міжнародних, так і для місцевих спекулянтів.

Читайте також: Долар за 27,74 гривні, а євро за 32,79: що відбувається з курсом

Нацбанк періодично виходив на торги з інтервенціями для згладжування курсових коливань, але робив це в дуже скромних обсягах. Загалом за 27-31 липня Нацбанк викупив на міжбанку всього $38 млн, плавно знизивши свої цінники з 27,67 до 27,63 грн/$. В основному учасники торгів самі знаходили компроміс за курсом і особливого надлишку пропозиції долара на міжбанку не відчувалося.

Що вплине на курс

Основними «мотиваторами» валютного ринку цього тижня будуть:

1. Календарний фактор. У понеділок, 3 серпня спрацює ефект першого робочого дня місяця. Клієнти будуть підводити підсумки липня і визначатися зі своїми планами і завданнями на новий період. Це традиційно призведе до скорочення обсягу торгів та кількості угод;

2. Господарські операції юросіб і вивід дивідендів «дочками» іноземних компаній. Отримавши наприкінці липня відшкодування ПДВ від держави, експортери втратили інтерес до продажу валютної виручки. Принаймні доти, доки отримана гривня не буде витрачена, а котирування на міжбанку не поповзуть вгору за рахунок низької пропозиції валюти.

«Мінфін» не прогнозує особливої загрози для гривні в моменти виходу на торги «дочок» іноземних компаній, яким валюта буде потрібна для виведення дивідендів (традиційно в першій декаді кожного місяця). «Дочки» іноземних компаній змінили тактику поведінки на міжбанку. Щоб не втрачати на курсі, вони купують валюту в декілька етапів, вичікуючи мінімальні котирування протягом дня. Ця тактика не дає спекулянтам можливості активно розігрівати ринок;

3. Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 4 серпня. На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації на 203, 350 та 567 днів без обмеження за обсягами. Після зниження облікової ставки НБУ до 6% річних — чиновники щоразу намагаються знизити дохідність за знову розміщеними облігаціями, що робить їх все менш привабливими для іноземців. Тому ми не прогнозуємо ажіотажного попиту нерезидентів на гривневі ОВДП.

Основними покупцями ОВДП будуть держбанки і великі місцеві банки. Вони купують держпапери (останні дохідності були від 7,1% до 9,2% річних), щоб потім отримати під них рефінансування у Нацбанку під 6% річних. Або скуповують облігації на вторинному ринку, де дохідність вища — близько 10% річних і більше. Це дозволяє банкам заробляти в межах від 1,1% до 4% річних при досить низькому рівні ризику.

Незважаючи на те, що іноземці нині майже не купують гривневі облігації — розрахунки місцевих гравців з аукціонів Мінфіну України при розміщенні ОВДП впливають на поведінку ресурсного і опосередковано валютного ринків;

4. Дії нерезидентів, поведінка спекулянтів і готівковий ринок.

Нерезиденти.

За період з 1 до 31 липня портфель гривневих ОВДП нерезидентів скоротився з 96,3 млрд гривень до 90,6 млрд — тобто на 5,7 млрд гривень або близько $205,8 млн за поточним ринковим курсом.

Іноземці цього тижня продовжать виводити капітал з українських паперів. Вони знову застосують тактику невеликих щоденних покупок валюти, щоб «не підривати» котирування підвищеним попитом на долар.

Спекулянти.

За відсутності великого попиту на валюту спекулянти зараз, в основному, заробляють у форматі «у дві сторони», а також за рахунок різниці котирувань готівкового та безготівкового ринків. Гра «на підвищення» или «на пониження» зараз для них вельми ризикована, так як кінцевих платоспроможних клієнтів стає все менше.

Єдиним шансом серйозно заробити цього тижня для спекулянтів буде продовження валютних ралі за парою євро/долар на світових ринках, що буде автоматично відображатися на курсі євро щодо гривні.

Готівковий ринок. Низька платоспроможність населення і майже провальний туристичний сезон скоротили реальний попит на готівкову валюту. Навіть валютні ралі за євро на світових ринках не сильно вплинули на українські обмінники. Вони були змушені орієнтуватися лише на поведінку міжбанку і просто мінімізувати свої ризики за рахунок розширення спреду між ціною покупки і продажу валюти. Своєї глобальної гри «на підвищення» или «на пониження» вони зараз вести не можуть — у громадян немає вільних грошей.

5. Інтервенції Нацбанку і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк залишається головним «універсальним» гравцем на торгах, а його котирування – основним орієнтиром для ринку. За нашими розрахунками, регулятор без шкоди для курсоутворення цього тижня зможе викупити в резерви не більше $60-105 млн.

Ліквідність у банківській системі. Основними чинниками зміни ліквідності у банках будуть:

1) погашення старих випусків гривневих ОВДП і розміщення нових облігацій на аукціоні Мінфіну України 4 серпня;

2) операції банків з депсертифікатами НБУ і стандартний п'ятничний тендер Нацбанку з рефінансування банків на 84 дні, який відбудеться 7 серпня;

3) проведення регулятором валютних інтервенцій з викупу надлишків долара на міжбанку.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період 3-7 серпня будуть знаходитися в межах 42-64 млрд гривень.

Читайте також: Осінь 2020: чи злетить курс долара (відео)

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень 3-7 серпня

На готівковому ринку власники обмінників при виставленні курсів будуть орієнтуватися на:

  1. поведінку міжбанку;
  2. реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян;
  3. фізичні обсяги наявної у фінансистів валюти і гривні;
  4. крос-курс пар євро/долар та долар/рубль на міжнародних ринках.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15 до 25 копійок.

Спред за євро фінансисти будуть тримати в межах від 20 до 40 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 3-7 серпня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,40-27,90 грн/$, в банках — 27,35-27,95 грн/$.

Євровалюта, як і золото, ф'ючерси за яким пробили поріг у $2000, залишиться найбільш затребуваним спекулятивним інструментом на найближчі дні. Але обидві ці позиції вже настільки «розігріті» світовими спекулянтами, що найближчим часом за ними почнеться корекція.

Прогноз «Мінфіну» — коридор з готівкового євро: 31,78-33,22 грн/євро, а в банках 31,72-33,28 грн/євро.

На міжбанку. Ситуація на торгах залишиться досить складною.

Головним «універсальним» гравцем на міжбанку залишиться Нацбанк. Від обсягів його інтервенцій і котирувань, які виставляються, буде залежати поведінка курсу цими днями. Основну статистику на торгах будуть формувати великі місцеві гравці і ті нерезиденти, які продовжують працювати з українськими облігаціями на первинному та вторинному ринках. Але і вони не будуть розгойдувати ринок.

За розрахунками «Мінфіну» з 3 до 7 серпня курс безготівкового долара на міжбанку буде перебувати в межах 27,45-27,95 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок — зниження обсягів операцій до $170-200 млн при укладенні до 440-500 угод за рахунок ефекту «першого дня місяця»;

У вівторок — середу – обсяг торгів до $205-225 млн при укладенні до 510-600 угод;

У четвер — п'ятницю — до $185-205 млн при здійсненні до 470-510 угод. При цьому максимальні обсяги торгів будуть у четвер, за рахунок роботи клієнтів у звичайному діловому ритмі і виходу «дочок» іноземних компаній з купівлею валюти під репатріацію дивідендів.

Коментарі - 4

+
0
Італій .
Італій .
3 серпня 2020, 8:08
#
А почему все думают что нерезиденты, владельцы ОВГЗ, заводят и выводят исключительно доллар? А не евро, фунт или какую-то иную конвертируюемую валюту.

Я вот к примеру обратил внимание что относительно гривны укрепились евро и особенно фунт. Ну и злотый.
+
+15
Kanarej
Kanarej
3 серпня 2020, 15:16
#
Потому что у нас отталкиваются от курса доллара. И уже этот курс множится на международный курс евро к доллару или фунта, или другой валюты.
+
+42
QGS
QGS
3 серпня 2020, 12:50
#
Постояли, теперь можно и на 28:)
+
0
bampi
bampi
3 серпня 2020, 16:43
#
Почему провальные аукционы называют удачными?!

Задачи НБУ, если касаться именно этого вопроса — держать короткую кривую в рамках коридора. То есть, для НБУ нет никакой разницы между ОМО и покупкой короткой кривой в рамках LTRO. Единственное, НБУ однозначно выбьет с этого рынка (коротких буман) банки, что в свою очередь через 90-120 дней приведет возврата доходности по до 52-недельным бумагам в коридор 5-7%. А так, Минфин переплачивает 280 б.п. в год — это где-то в районе 1-1.5 млрд. от того, что разместил МинФин.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися