Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 липня 2020, 12:04

Експерт розповів, у яку нерухомість інвестують українці

На кінець липня кількість інвестиційних придбань на київському первинному ринку житла становить понад 55%. Про це повідомив «Мінфіну» керівник проекту Rusaniv Residence Олександр Ізаров.

На кінець липня кількість інвестиційних придбань на київському первинному ринку житла становить понад 55%.
Фото: ckp.in.ua

В яке житло інвестують

За словами експерта, кількість угод, порівняно з лютим, збільшилася більш ніж на 10%. При цьому понад 30% усіх квартир, які купують з метою зберегти і примножити кошти, припадає на об'єкти на початкових стадіях будівництва. З них понад 2/3 — об'єкти нових форматів (багатофункціональні житлові комплекси, об'єкти формату live-work-play та ін.).

На сьогодні кількість інвестиційних покупок в об'єктах нових форматів через очікувану високу ліквідність вкладень становить близько 60%, у комфорт-класі – до 45%, у бізнес-класі – не вище 25%, а сегменті економ – близько 20%, зазначає експерт.

Рейтинг забудовників

На думку експерта, до кінця року кількість «інвестиційних» квартир може перевищити 60% від усього обсягу продажів.

Серед усього обсягу інвестиційних покупок більш 60% складають 1-кімнатні, 25% — 2-кімнатні, 10% — 3-кімнатні, 5% — багатокімнатні квартири.

За словами експерта, популярність 1-кімнатних квартир зумовлена як високою затребуваністю невеликих за площею квартир (до 46 м2), так і швидкою окупністю вкладень при їх здачі в оренду – в середньому до 5-7 років.

Читайте також: Ціни на оренду і купівлю квартир повернулися до докарантинного рівня

Способи покупки

«Для стимулювання попиту в період карантину, багато київських забудовників запропонували безпроцентні види розстрочок до моменту закінчення будівництва ЖК. Цей крок девелоперів істотно підвищив рівень продажів при розстрочці: з 30% від усього обсягу продажів на початку травня, до 48% в липні», — розповів експерт.

Він повідомив, що наразі механізм розстрочки найбільше використовують у сегменті комфорт житла і об'єктах нових форматів – до 50-55% від усього обсягу продажів у цих класах. В економ-класі частка таких покупок не перевищує 30%, в бізнес-сегменті – не більше 10-15%, в елітній категорії – не більше 5%.

Читайте також: Що заважає розвитку іпотеки в Україні. Думка банкірів

Що ж стосується іпотеки, то, за даними експерта, за неповних 7 місяців 2020 року для квартир на первинному ринку Києва, придбаних за допомогою кредитування, знизилася з 3-3,5% до 1,5%.

«З одного боку, невизначеність і побоювання, викликані карантином, а з іншого – очікування зниження ставок за іпотекою, змусили частину покупців відмовитися від покупки квартири в кредит, що називається, «до кращих часів»» — підсумував Олександр Изаров.

Раніше повідомлялося

  • Холдингова компанія «Київміськбуд» прийняла чергові шість об'єктів корпорації Укрбуд. У роботу прийнято такі об'єкти: ЖК «Кирилівський гай», «Гвардійський», Freed, Lake house, Twin house, Urban park.
  • За словами президента Київміськбуду Ігоря Кушніра, найближчим часом планують прийняти всі об'єкти.

Коментарі - 10

+
+44
bonv
bonv
27 липня 2020, 12:29
#
В Україні назріла криза на ринку нерухомості: експерт сказав, як скористатися.
В Україні на ринку нерухомості назріла криза – продавці змушені йти на поступки, щоб продати житло.
Про це розповів аналітик «Центру біржових технологій» Максим Орищак.
За його словами, така ситуація склалася через те, що зараз у населення низька купівельна спроможність, в країні нестабільність через внутрішні та зовнішні чинники, а національна валюта має шанс на девальвацію, адже економіка на спаді.
«Ціни на нерухомість будуть зростати. Той, хто захоче продати своє житло, змушений буде йти на поступки перед покупцем, чекати на вигідну угоду не вийде. Найдорожча нерухомість збережеться в Києві, і тут, звичайно ж, зниження цін варто очікувати в останню чергу. У цьому регіоні найбільша економічна активність, люди завжди будуть їхати на роботу в столицю, тому поточна середня вартість квадратного метра квартири в діапазоні 1250 доларів, ймовірно, збережеться», – пояснив експерт.
+
+27
bonv
bonv
27 липня 2020, 12:31
#
По ипотеке одну квартиру покупаешь себе, вторую — банку.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/126467/
+
+15
bonv
bonv
27 липня 2020, 12:31
#
Інвестиції в нерухомість. Гумор та гроші:)
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/125944/
+
+29
Alena1403
Alena1403
27 липня 2020, 13:09
#
Что то зачастил Изаров с прогнозами со своим проектом Русанов Резиденс у Русановского канала. Ну понятно, плохо инвестируют именно в этот проект, а денег в него вбухали немеряно. А всё потому, что начал весь этот проект с коррупционных и незаконных схем, от получения прав на участок до разрешения на его строительство. И с чем остался на сегодняшний момент, это без подъезда к ЖК, с проседанием асфальта, потому что проходят городские коммунальные трубы, после первого дождя ушли под воду сваи, так как участок не предусмотрен для застройки из-за насыпного рыхлого песка и близости подземных вод и также из-за этого у рядом стоящего гаражного кооператива под фундаментом пошёл сув и стены пошли трещины. И все это перечисленное, стало происходить только он копания первого дальнего от канала воды....поэтому начиняешь беспокоиться за наивных инвесторов Русанов Резиденс
+
0
bonv
bonv
27 липня 2020, 13:13
#
Деньги — это самые искушённые предатели. Могут исчезнуть в самый неподходящий момент. Особенно деньги инвесторов:)
+
0
bonv
bonv
27 липня 2020, 13:15
#
Деньги избавляют человека от желаний, а желания — от денег…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 липня 2020, 13:24
#
«На конец июля количество инвестиционных приобретений на киевском первичном рынке жилья составляет свыше 55%. » - расшифруйте, 55% продали всего от выставленных 100%? Что за бред.
+
0
bonv
bonv
27 липня 2020, 13:28
#
А що тут розшифровувати? Нерухомість тупо перестала продаватись. Продавці не спішать опускати ціни в надії на покращення економічної ситуації.. А покупці чекають на реальне падіння цін. Криза тільки набиратиме обертів..
+
+30
irakez
irakez
27 липня 2020, 13:39
#
Имеется в виду, что 45% - покупали жилье в виде пассива, а 55% - в виде актива. Только непонятно, как они это подсчитали. Заставляют покупателей отчитываться о целях приобретения, что ли.
+
0
bonv
bonv
27 липня 2020, 17:21
#
ВООЗ оголосила про посилення пандемії коронавірусу і скликає надзвичайну комісію. Криза набиратиме обертів. І ринок нерухомості рухне.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися