Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 липня 2020, 9:15

Правління НБУ надало Раді НБУ пропозиції щодо подальшої грошово-кредитної політики

Правління Національного банку презентувало Раді НБУ пропозиції до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Правління Національного банку презентувало Раді НБУ пропозиції до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу.
Фото: zik.ua

Плани й подальша стратегія НБУ

Під час презентації заступник голови НБУ Дмитро Сологуб зазначив, що для подальшого забезпечення макрофінансової стабільності та сталого економічного розвитку України необхідно продовжувати послідовну монетарну політику і не поступатись тими принципами, на яких вона будувалась у 2015-2020 роки.

«Режим інфляційного таргетування і політика гнучкого курсоутворення, яких дотримувався Національний банк у попередні роки, довели свою ефективність. Нам вдалося суттєво знизити інфляцію та наблизити її до середньострокової цілі в 5%. Виважена монетарна політика та адекватне регулювання фінансового сектору сприяли проходженню найгострішої фази коронакризи без тих тяжких економічних наслідків, які ми спостерігали під час криз 2008 чи 2014 років», — зазначив Сологуб.

ВІДЕО: Боротьба за крісло голови НБУ: лідери, перші втрати та курсові ризики

Він також наголосив, що Основні засади розроблено з урахуванням цілей, принципів та інструментів, визначених Стратегією монетарної політики. Також вони закріплені Меморандумом з МВФ про економічну та фінансову політику.

Читайте також: Відставка голови НБУ не вплине на макростабільність України і курс гривні — міністр фінансів

Основні пропозиції до Ради НБУ

  • продовжувати політику таргетування інфляції для забезпечення цінової та фінансової стабільності;
  • підтримувати темпи зростання цін у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень 1 в.п.;
  • дотримуватися й надалі режиму плаваючого курсоутворення й не таргетувати досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

З пропозиціями Правління НБУ до Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу можна ознайомитись тут.

Плани щодо інфляції

Під час презентації правління НБУ наголосило, що рішення з монетарної політики залишатимуться передбачуваними, послідовними та будуть спрямовані на приведення інфляції до цілі 5% протягом 9-18 місяців.

Читайте також: J.P. Morgan змінив прогноз облікової ставки. Причина — відставка Смолія

Також було зазначено, що для найкращого сприяння економічному зростанню НБУ використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, зокрема, допускаючи тимчасове відхилення інфляції від цілі, якщо це не перешкоджатиме її поверненню до цільового діапазону на прийнятному горизонті.

Що думають у Раді

Рада Національного банку взяла до відома пропозиції правління НБУ до матеріалів Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу.

Вона підготує остаточний проєкт, затвердить його і подасть до Верховної Ради України. Відповідний документ Рада НБУ планує затвердити у вересні 2020 року.

Нагадаємо

  • 6 червня Рада Національного банку відмовилася призначати Олега Чурія на посаду заступника голови Нацбанку.
  • Після звільнення 3 червня 2020 року голову НБУ Якова Смолія, протистояння Ради НБУ і правління Нацбанку продовжилося.
  • З урахуванням інтриги навколо майбутнього глави НБУ — звільнення Чурія з правління НБУ говорить про швидкі активні зміни в складі всього правління НБУ.
  • З огляду на те, що скоро закінчуються повноваження Дмитра Сологуба — члена команди Смолія — ​​навколо його посади і подальшої долі правління зараз вибухне запекла боротьба.
  • Основна проблема — принципово різні підходи до грошово-кредитної і валютної політики Нацбанку.

Коментарі - 7

+
+50
Qwerty1999
Qwerty1999
13 липня 2020, 10:19
#
«Совет Национального банка принял к сведению предложения правления НБУ к материалам Основных принципов денежно-кредитной политики на 2021 год и среднесрочную перспективу.»

Ну и как это понимать - принял к сведению...
Раньше Данилишин постоянно истерил о том, что НБУ под руководством Смолия делает всё не так.
Смолия уже нет, и его зампреды предложили продолжить ранее проводимый курс, передав на согласование документы в Совет НБУ, а он всего-лишь принял к сведению и планирует их передать в ВРУ.

Ни слова одобрения ни слова не согласия - только тупое «принял к сведению»...

Можно сделать простой вывод - Данилишину, или тем кто за ним стоит, мешал исключительно Смолий
и поэтому была массированная критика деятельности НБУ под руководством Смолия.

Смолий ушёл в отставку, правление НБУ продолжает следовать курсом, установленным ещё при Смолие, а Совет НБУ
не смог выдавить из себя ни грамма критики в адрес этой программ и этого курса НБУ.
+
+58
Alex Dunin
Alex Dunin
13 липня 2020, 10:33
#
Смолий был на своем месте.Сдесь что то личное.
+
0
skylake3
skylake3
13 липня 2020, 13:54
#
Точно сдезь)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
13 липня 2020, 13:59
#
Личное - это желание занять пост главы НБУ вместо Смолия...
+
+15
Патріот України
Патріот України
13 липня 2020, 13:02
#
+ для 10:19.
+
+15
ofindependence
ofindependence
13 липня 2020, 11:42
#
«Основная проблема» - мракобесие и преступлениях против основ государственного строя и безопасности государства ради наживы)
+
+35
bonv
bonv
13 липня 2020, 11:54
#
Коронакриза викликала застій економічного розвитку України. Банки не хочуть кредитувати ні бізнес, ні громадян, розповів   фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.
«Жодних нових перспективних проєктів в Україні не відкривають. Звісно, це не стосується тих, які пов'язані з інтересами держави. Зазвичай їх фінансують не комерційні банки, а міжнародні донори - Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк», - каже Лупоносов.
За його словами, парадокс у тому, що кредити видають під високі ставки, а депозити залучають під мізерні відсотки.
«За допомогою депозитів українці можуть легалізувати »підматрацні« кошти. Той, хто планує зробити велику покупку, несе гроші в банк. Тоді за законодавством депозит стає джерелом походження активів. З іншого боку, банки не поспішають кредитувати. Навіть на кредитних картках людям »поврізали« ліміти», - пояснює аналітик.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися