Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 липня 2020, 16:44

Відставка голови НБУ не вплине на макростабільність України і курс гривні — міністр фінансів

Відставка голови НБУ не вплине на макроекономічну стабільність держави. Також немає жодних підстав хвилюватися за курс валют. Про це на брифінгу повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Що каже міністр

За словами Сергія Марченка, на сьогодні достатньо ресурсів і можливостей для забезпечення макроекономічної стабільності.

«Станом на 1 липня на єдиному казначейському рахунку у нас безпрецедентно значний обсяг коштів – 75 млрд грн і більше $2 млрд. Це дає можливість повністю контролювати ситуацію з державними фінансами, забезпечувати всі наші зобов’язання перед міжнародними партнерами та громадянами», – проінформував міністр.

Крім того, Сергій Марченко запевнив, що немає жодних підстав хвилюватися за курс валют у зв’язку з відставкою високопосадовця. 

«Сьогодні ми можемо бачити певну турбулентність на ринку. Але будуть прийняті відповідні рішення і, можливо, вже найближчим часом все заспокоїться. Тому немає жодних підстав вважати, що це змінить якимсь чином ситуацію на валютному ринку», – заспокоїв міністр.

Читайте також: Долар пішов на зліт: чого чекати від курсу на сьогодні

Рішення — нормальне, час — невдалий

Щодо відставки голови НБУ, Сергій Марченко сказав, що кадрові рішення і будь-які ротації – це нормальна практика в цивілізованій країні. Водночас відзначив, що час для заяви був вибраний максимально невдалий.

«Якщо б заява відбулася в інший період часу, ми б зараз говорили про успішне розміщення Україною єврооблігацій», – підкреслив міністр фінансів.

Читайте також: У МВФ відреагували на відставку Смолія

Нагадаємо

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».

Україна планувала випустити 12-річні єврооблігації, залучивши на ринку 1,75 мільярда доларів. Згодом стало відомо, що розміщення євробондів скасували через заяву про відставку очільника НБУ Якова Смолія.

2 липня президент прийняв відставку. Голосування за нового голову НБУ відбудеться 3 липня.

Обов'язки голови НБУ, в разі звільнення чинного голови Якова Смолія, виконуватиме його перша заступниця Катерина Рожкова.

В Офісі Президента запевнили, що правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності, додавши, що «безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України».

Коментарі - 5

+
0
gumanoid
gumanoid
2 липня 2020, 16:59
#
Да не напрягайся, ты Серега! Мы  и без тебя знаем, что все в порядке будя.. Наскальные рисунки мистера Фунтика - вот наш ориентир, скоро бакс по 18, сливайте бакс
+
+24
Qwerty1999
Qwerty1999
2 липня 2020, 17:13
#
Если в экономике страны все так прекрасно - зачем надо было не утверждать Чурия и вынуждать Смолия увольняться...
+
0
motoruller
motoruller
2 липня 2020, 17:13
#
Ну хоть Уманский и Новак порадуются, они давно имеют зуб на Смолия
+
+49
Lamo
Lamo
2 липня 2020, 17:28
#
Б.., уже гривна на 45 копеек просела со вчера... Что ты несешь?
+
0
ptl2020
ptl2020
2 липня 2020, 18:13
#
Кто вкурсе эти 75 млрд. хотя бы копейку прибыли вдень приносят, или лежат мертвым грузом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися