Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 травня 2020, 12:30

ВЕФ назвав 10 можливих наслідків епідемії для світової економіки

Якщо глави країн не будуть працювати над пом'якшенням наслідків кризи, пов'язаної з епідемією коронавіруса, економічна нестабільність і соціальне невдоволення в світі буде наростати. Про це йдеться у свіжому дослідженні Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

У рамках дослідження було опитано 350 ризик-менеджерів. Респонденти виділили 10 головних ризиків.

1. Тривала рецесія у світовій економіці.

Рівень ризику — 68.6%

Ризик-менеджери вважають, що економічна криза в цілому і тривала рецесія зокрема є найбільш ймовірним наслідком для світової економіки і компаній протягом наступних 18 місяців.

COVID-19 призвів до зниження економічної активності, що вимагає вливання трильйонів доларів в рамках пакетів допомоги економіці. Це може привести до структурних змін у світовій економіці, вважають опитані ВЕФ ризик-менеджери.

Читайте також: Чому український ВВП впав не так сильно, як в Європі, і коли чекати зростання

2. Зростання банкрутств і хвиля консолідацій

Рівень ризику — 56.8%

Наростання боргу стане великим навантаженням для бюджетів держав і корпорацій протягом багатьох років. Світові економічні зв'язки зазнають змін. Експерти вважають, що економіки, що розвиваються, знаходяться в групі ризику, оскільки можуть опинитися в глибокій кризі, в той час як бізнес зіткнеться із змінами в схемах споживання, виробництва і конкуренції.

3. Нездатність низки секторів і галузей в окремих країнах відновитися

Рівень ризику — 55.9%

Авіасполучення – одна з галузей, яка опинилася під ударом через епідемію коронавіруса. Експерти і аналітики вважають, що потрібно до 5 років на повне відновлення цієї галузі, і що багато авіакомпаній будуть розорені.

Читайте також: Коронавірус обрушив автомобільні ринки в Європі

4. Високий рівень структурного безробіття, особливо серед молоді

Рівень ризику — 49.3%

У квітні в США рівень безробіття досяг 20,5 млн осіб, тобто 14,7%. Це найвищий показник з моменту закінчення Великої депресії. Звільнення тривають. Всього за вісім тижнів без роботи залишилося вже 36,5 млн. американців.

Читайте також: 60 мільйонів людей можуть виявитися в крайній бідності через пандемію — СБ

5. Посилення обмежень на транскордонні пересування людей і товарів

Рівень ризику — 48.7%

У березні США і Мексика домовилися обмежити кількість несуттєвих переміщень через південний кордон США, щоб стримати поширення коронавіруса. Раніше США закрили кордон з Канадою з тієї ж причини. Аналогічні обмеження введені в Євросоюзі та інших країнах.

6. Ослаблення фіскальних позицій найбільших економік світу

Рівень ризику — 45.8%

По всьому світу центральні банки послаблюють фіскальну політику, щоб допомогти економіці і пом'якшити наслідки кризи, викликаного пандемією. Дійсно, економіці зараз потрібна допомога, проте це означає, що у центральних банків менше можливостей у разі економічної кризи в майбутньому.

7. Тривалий збій у світових ланцюжках поставок

Рівень ризику — 42.1%

Компанії зіткнулися із змінами і зривами в ланцюжках поставок через пандемію коронавіруса. Крім того, спостерігаються зміни у попиті на окремі товари.

8. Економічний крах ринків, що розвиваються, і економік

Рівень ризику — 38%

У недавньому інтерв'ю лауреат Нобелівської премії Пол Кругман заявив: ринки, що розвиваються, можуть незабаром вичерпати всі свої можливості для боротьби з економічними наслідками вірусу, що призведе до глибокої рецесії.

Читайте також: Україна отримала $15,5 мільйона допомоги від США на боротьбу з коронавірусом

9. Кібератаки та шахрайство з даними

Рівень ризику — 37.8%

Пов'язані з коронавірусом кібератаки вже відбуваються. У США і Великобританії кілька таких атак були спрямовані на працівників системи охорони здоров'я та науковців, які вивчають вірус і працюють над створенням вакцини.

10. Ще одна епідемія COVID-19 або іншого інфекційного захворювання

Рівень ризику — 30.8%

Оскільки країни по всьому світу поступово знімають жорсткі обмеження, виникає загроза другої хвилі епідемії коронавіруса. У США економісти прогнозують початок другої хвилі епідемії, яка приведе економіку країни до глибокої депресії.

За прогнозами експертів ВЕФ, близько 500 млн людей по всьому світу можуть опинитися в стані бідності через епідемію. Промислове виробництво у світі знизиться на 3%, а обсяг прямих іноземних інвестицій впаде на 30-40%.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися