Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 травня 2020, 12:18

Нацбанк знизив очікування щодо переказів трудових мігрантів в Україну

Національний банк переглянув прогноз очікуваного обсягу переказів від трудових мігрантів в Україну, знизивши його з $12,5 до $10 млрд. Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ за квітень.

Національний банк переглянув прогноз очікуваного обсягу переказів від трудових мігрантів в Україну, знизивши його з $12,5 до $10 млрд.
Фото: delo.ua

Що кажуть в НБУ

«До цього часу консенсусна думка полягала в тому, що значні обсяги переказів трудових мігрантів пом’якшують наслідки криз для країн – донорів робочої сили. Але особливістю поточної кризи є закриття кордонів багатьма країнами, а не лише зниження економічної активності у світі», — пояснюють в НБУ.

За оцінками експертів, протягом карантину в Україну повернулися близько 10% заробітчан, а ще 10%, які планували виїзд на сезонні роботи в другому кварталі, залишаться в Україні.

Читайте також: В Кабміні повідомили, як будуть випускати сезонних заробітчан за кордон

Водночас доходи тих працівників, які залишилися за кордоном, знизяться внаслідок охолодження економіки цих країн.

З огляду на це Національний банк переглянув прогноз обсягу переказів трудових мігрантів в Україну з $12,5 до $10 млрд. Цей прогноз ґрунтується на припущенні про те, що більшість карантинних заходів скасують до кінця ІІ кварталу 2020 року.

Читайте також: Соціолог про заробітчан: Повернулися не 2 мільйони, а вчетверо менше

Водночас, зазначають у Нацбанку, скорочення переказів від заробітчан буде більш ніж компенсоване зниженням витрат українців на подорожі.

Скільки заробітчани переказали у 2019 році

Обсяг приватних грошових переказів в Україну в 2019 році, за офіційним і неформальними каналами, склав $12,017 мільярда. Це на 8% більше показника за 2018 рік.

Найбільший обсяг коштів в Україну надійшов з Польщі – $3,686 мільярда, Росії – $1,234 мільярда, Чехії – $1,113 млрд, США – $984 мільйони, Великобританії – $601 мільйон.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Раніше повідомлялося

  • За розрахунками Кабміну, від початку запровадження карантину до України повернулося 2 мільйони трудових мігрантів. Влада розробляє вигідні програми кредитування та інші пропозиції, щоб спонукати мігрантів залишитися вдома.
  • Уряд планує створити нові робочі місця в соціальній, бюджетній сферах та у «великому будівництві» — будівництві та ремонт доріг та об'єктів соціальної інфраструктури.
  • Також запустять іпотечні програми, щоб допомогти заробітчанам, які повернулися в країну. На думку Зеленського, частина українських заробітчан повернулася в країну не тимчасово.

Коментарі - 2

+
0
vasia2
vasia2
1 травня 2020, 23:23
#
Шановні , Ви з математикою в друзях: «в течение карантина в Украину вернулись около 10% работников» , але «По расчетам Кабмина, с начала введения карантина в Украину вернулось 2 миллиона трудовых мигрантов» . Це , що в нас 20 000 000 ? заробітчан на чужині ?
+
0
Alekspvl
Alekspvl
2 травня 2020, 8:02
#
Держите карман шире…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися