Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 квітня 2020, 7:41

Перша декада квітня: яких сюрпризів очікувати на валютному ринку

Усічений через карантин міжбанк повністю залежить від інтервенцій Нацбанку. Саме цінники регулятора залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів.

Вже майже місяць вітчизняна економіка знаходиться в стані жорсткого стресу. Через оголошений карантин значна частина малих і середніх підприємств закриті або, в кращому випадку, працюють віддалено. Великі компанії скорочують персонал і скаржаться на падіння виручки у всіх сегментах. Поки що тримаються виробники основних продуктів харчування і фармацевти, але більшість галузей істотно просіли.

Читайте також: Вакансії для роботи онлайн зросли на третину

Все це відбивається і на валютному ринку — обсяги операцій на міжбанку з боку реального сектора падають. На готівковому ринку в моменти паніки серед населення курс доходив і до 29 гривень за долар.

Перші два тижні карантину міжбанк ходив ходором від стрибків курсу, а НБУ був фактично єдиним продавцем долара на торгах. Зараз шок від того, що відбувається, вщух, а вливання регулятора на торгах по $200-300 млн на день — частково загальмували девальвацію гривні. Продажі готівкового євро та долара банкам на аукціонах на час загасили скандали з валютними вкладниками і з готівковою валютою в обмінниках.

Читайте також: НБУ задовольнив попит на готівковий долар. Банки отримали $241,5 мільйона

Після рішень Верховної Ради щодо землі та «антиколомойського» закону, зажевріла нарешті надія на підписання нової програми співпраці з МВФ. Трохи заспокоївся готівковий ринок: котирування продажу долара просіли до 27,55 гривень і нижче. За період з 30 березня до 3 квітня на міжбанку долар подешевшав майже на 70 копійок — з 28,07/28,15 до 27,42/27,46 гривень.

Через повний застій в економіці на торгах складається парадоксальна ситуація — обсяги купівлі валюти різко падають. Виручка компаній впала і у них немає гривні для операцій на міжбанку. Це формує ситуативне перевищення пропозиції над попитом і Нацбанк за цей тиждень навіть зміг викупити в резерви $248 млн. Причому він послідовно знизив свої цінники з 27,58 гривень до 27,35.

Назвати те, що відбувається, позитивом складно. Всі розуміють, що застій підприємств призводить до зростання безробіття, обвалу внутрішнього споживання і фактично колапсу в цілих галузях — туризмі, торгівлі електронікою, будівництві тощо. А це сотні тисяч робочих місць.

Все це збільшує і так істотну діру в бюджеті і загрожує соціальними проблемами практично всім верствам населення країни. Але після перших стресових тижнів банки, НБУ і підприємства отримали перепочинок.

Читайте також: Обмінний курс гривні стабілізувався. Найближчим часом стрибків не буде — НБУ

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс будуть залежати від наступних факторів:

1. Активність великих місцевих клієнтів, «дочок» іноземних компаній з репатріації дивідендів і поведінка нерезидентів. Активність міжбанку через все те, що відбувається в економіці, буде низькою, тому зростає роль ситуативної поведінки великих гравців. На малооб'ємному ринку будь-який вихід на торги клієнта з обсягами купівлі/продажу в $10-15 млн повністю змінює курсовий тренд.

В кінці березня — на початку квітня держава проводить відшкодування ПДВ. В результаті у експортерів не буде гострої потреби в продажу валютної виручки і вони скоротять обсяги її пропозиції на міжбанку. Але і попит на валюту з боку імпортерів істотно впав — у них серйозно просіли продажі товарів.

Порушниками спокою на міжбанку можуть стати:

  • «дочки» іноземних компаній, які купують валюту для репатріації дивідендів (традиційно перша декада місяця);
  • нерезиденти, які після погашення гривневих ОВДП фіксують свої прибутки у валюті і йдуть з нашого ринку;
  • місцеві компанії-позичальники, які на побоюваннях зростання курсу закривають свої валютні зобов'язання.

На думку «Мінфіну», цього тижня з усіх трьох груп найбільшу небезпеку для курсу будуть представляти нерезиденти і «дочки» іноземних компаній. Особливо якщо одночасно вийдуть на міжбанк.

У місцевих гравців немає вільних грошей на подальше масоване погашення зовнішніх кредитів. Вони вже купили ті обсяги валюти, на які у них вистачало гривні. Крім того, місцевим компаніям потрібно забезпечити виплати зарплат персоналу та профінансувати поточну діяльність. Це також суттєво знижує їх можливості з купівлі валюти.

2) Аукціон Мінфіну з розміщення гривневих ОВДП 7 квітня. Минулий аукціон чиновники, порадившись з первинними дилерами, так і не провели. Не виключено, що подібна доля чекає і цей.

На момент написання статті мінфінівці хочуть запропонувати гривневі облігації на короткі терміни — 77 і 182 дні, але при цьому не озвучують обсягів такого розміщення.

Останні дохідності на первинному ринку (до епохи коронавіруса) не перевищували 10% річних. Тоді стояло питання про низький інтерес до цих паперів з боку іноземців. Тому тепер, в період турбулентності всіх міжнародних ринків, розраховувати на активний їх продаж іноземцям не доводиться.

Навіть якщо аукціон відбудеться, основними покупцями гривневих паперів будуть держбанки і великі місцеві фінустанови, але ніяк не нерезиденти. А ті з них, хто все ж таки зважиться продовжити вкладатися в наші ОВДП, просто перевкладуть раніше отриману від попередніх погашень гривню. При такому розкладі на курс ці операції особливо не вплинуть;

3) Інтервенції НБУ, готівковий ринок, дії спекулянтів та міжнародні валютні ралі.

Інтервенції НБУ. Усічений через карантин міжбанк повністю залежить від інтервенцій Нацбанку з купівлі/продажу долара. Саме цінники регулятора залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів;

Готівковий ринок. Розпродажі НБУ банкам готівкового євро та долара частково знизили ажіотаж як за розрахунками фінустанов з валютними вкладниками, так і в частині валютообмінних операцій.

Читайте також: Як отримати готівковий долар з депозиту та розпоряджатися вкладом через інтернет

Обмінки продовжать заробляти у форматі «з обороту», але зберігати досить великий спред. Котирування готівкового ринку будуть поступово зближуватися з курсами міжбанку. Але невизначеність і нервозність населення, а також необдумані політичні заяви і відверті інформаційні спекуляції навколо карантину можуть дуже швидко зруйнувати цю хитку рівновагу.

Якщо на готівковому ринку виникне паніка, він може стати основним драйвером розгойдування валютного ринку в даний час;

Спекулянти продовжать використовувати як внутрішній дисбаланс попиту та пропозиції на українському міжбанку, так і активно заробляти на євровалюті, використовуючи валютні ралі за парою євро/долар на зовнішніх ринках. Вони будуть працювати як у форматі «у дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — максимально розгойдувати курс протягом сесій;

Міжнародні валютні ралі за парою євро/долар продовжаться після останніх рішень ФРС США та ЄЦБ, істотних змін цін на нафту (почали активно зростати останні кілька днів) та продовження відтоку значних капіталів інвесторів з країн, що розвиваються, на ринки США і Європи.

Америка показує велику оперативність у прийнятті рішень з порятунку своєї економіки, ніж країни ЄС. І це потенційно робить долар в очах інвесторів більш привабливим. Тому стрибки долара відносно євро продовжаться, що дозволить і українським спекулянтам активно на цьому грати на внутрішньому ринку відносно пари євро/гривня.

Показники ліквідності в банківській системі цими днями особливо впливати на курс не будуть. У експортерів ще є гривневі запаси від відшкодувань ПДВ Держказначейством в кінці березня-початку квітня, але вони витрачають їх дуже стримано. Бізнес керується правилом, що в кризу треба залишатися з кешем.

За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період 6-10 квітня будуть знаходитися в межах від 54,5 до 68 млрд гривень, чого достатньо для виконання вимог Нацбанку з резервування на коррахунках банків в НБУ.

Потенційною загрозою для настроїв та поведінки валютного ринку будуть параметри, а потім затвердження нового бюджету країни, який зараз відправлений на доопрацювання. Дуже важливо, щоб чиновники Кабміну могли виразно роз'яснити бізнесу і населенню всі нюанси нового документа і, головне — його виконувати. Інакше політичні та псевдоекономічні спекуляції навколо цього групами депутатів, в поєднанні з майбутнім другим читанням «антиколомойського»закону — здатні знову чинити істотний психологічний тиск на курс.

Дивіться також: Дефолт відміняється? МВФ отримав своє: ринок землі Приват. Як реагує курс та економіка (відео)

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 20-35 копійок, а в банках 20 — 50 копійок. З готівкового євро спред буде ширшим — від 25 до 65 копійок. А за рублем, який теж зараз зазнає істотних коливань на міжнародних ринках через стрибки цін на нафту — спред складе від 0,005 до 0,015 гривень, а в деяких обмінниках і більше.

Певна нервозність на готівковому ринку цього тижня збережеться.

Через збереження валютних зовнішніх і внутрішніх ризиків «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 6-10 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,90-28,00 гривень, а в банках — 26,85-28,10 гривень, за євро — в межах 28,72 — 30,52 гривні і за рублем 0,335-0,366 гривень.

На міжбанку. Основними чинниками, що впливають на котирування будуть:

1) поведінка найбільших клієнтів і їх курсові завдання;

2) інтервенції НБУ;

3) співвідношення пари євро/долар на міжнародних ринках;

4) дії спекулянтів;

5) ситуація на готівковому ринку.

Виходи на ринок Нацбанку у відповідь на перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і його цінники при інтервенціях будуть фактично диктувати тренд за курсом. Припливу валюти на міжбанк від нерезидентів за результатами аукціону 7 квітня (навіть якщо він відбудеться) — ми не очікуємо. При інтервенціях НБУ продовжить використовувати Matching.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 6 до 10 квітня коридор за безготівковим долара на міжбанку буде знаходитися в досить широких межах 26,95-27,90 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $250-330 млн при укладенні до 490-610 угод, за рахунок активізації «дочок» іноземних компаній з репатріації дивідендів;

У четвер — п'ятницю в межах $190-230 млн при здійсненні до 440-570 угод, за рахунок фактору низької економічної активності клієнтів у період карантину в поєднанні з ефектом закінчення тижня.

Коментарі - 9

+
0
motoruller
motoruller
6 квітня 2020, 10:56
#
Наличный будет проседать относительно межбанка. С каждым днем карантина голодных все больше. Ломбарды заменят обменки когда у людей закончится валюта. В США уже проблемы с этим, а там выдавали по 3шт баксов.
В Италии тоже народ готовится к революции. При этом Италия оптимизировала медицину и как совпало что ее экономика самая слабая в ЕС и теперь нуждается в помощи.
+
+24
motoruller
motoruller
6 квітня 2020, 11:00
#
Как ни странно в январе критиковали что аграрии не будут продавать валюту и пр, но мы видим что они одни ее продают сегодня. В феврале они покупали технику, сейчас уже будут засевать. В любом случае до конца карантина больше шансов на ревал, после через 3 мес начнется сильный девал к 30
+
0
gamble2020
gamble2020
6 квітня 2020, 11:04
#
Прогнозист забыл напрочь о внешних факторах: ОПЕК+ обещают в четверг. Ведь именно с этого и начался обвал 9.03.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
6 квітня 2020, 11:45
#
Moneyman Обвал чего?
+
+8
Алексей Козырев
Алексей Козырев
6 квітня 2020, 12:16
#
По ОПЕК на самом деле все интересное будет уже завтра. Думаю -договорятся, не зря засуетились и Трамп, и Путин. и саудиты. Основная проблема — перехитрили сами себя. Американцы хотели выиграть за счет сланцевой нефти (думали, что себестоимость ее низкая и они таким образом собьют рынок — а он ушел еще ниже их себестоимости и результат — банкротство этих компаний или на грани дефолта). Русские и арабы — так же в минусе — продавать сейчас некому, а чтобы Китай стал потреблять — надо убирать карантин (промышленность КНР уже почти восстановилась — продавать некому, все закрыто). Так что ждите скоро разговоров «о том, что ну его тот карантин». Причем — как с китайским акцентом, так и с русским и американским. А Европа как всегда — очень медленно реагирует на вызовы. Так было с потоком мигрантов, с террористами-мусульманами, с нашим Крымом и Донбассом, так и сейчас. Так что ОПЕК, это конечно хорошо (и начнется все завтра. а не в четверг), но сейчас не он играет в этом первую скрипку. Нашим бы сейчас, пользуясь ситуацией создать стратегический резерв нефти (пока дешевая и даже доплачивают за ее покупку), использовать ( а если много — то сдать в аренду произдсвенные хранилища — с ними сейчас в мире напряженка, глядишь и денег бы сэкономили и заработали, да и независмость энергетическую по факту начали делать. Разговоры то о стратегическом запасе государственном для регулирования цен на нефть тут ведутся еще с времен Кучмы. Да то их разворовывают, то денег на это нет якобы…
+
+36
Moneyman
Moneyman
6 квітня 2020, 11:09
#
Достаточно широких пределах 26,95-27,90 гривен.

Перевод: Мы не знаем, каким будет доллар на этой неделе.
+
0
a987654321a
a987654321a
6 квітня 2020, 13:01
#
Ждем доллар по 20 гривен
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
6 квітня 2020, 13:07
#
Шо даже такi …… эсть?
+
+15
Олег Окушко
Олег Окушко
6 квітня 2020, 19:02
#
Самый чёткий курс на апрель был бы: 28 - 28,5 !!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися