Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 березня 2020, 14:13

Близько 700 тисяч українських підприємців зупинили роботу через карантин

Через карантин зупинили роботу близько 600-700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти, які дають роботу 3,5-4 млн осіб. Таку оцінку озвучив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, передає Liga.net.

Через карантин зупинили роботу близько 600-700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти, які дають роботу 3,5-4 млн осіб.
Фото: segodnya.ua

Проблеми з орендою

«На щастя, в 95% випадків підприємці можуть домовитися з власниками орендованих приміщень про умови роботи, тому що орендодавці та орендарі взаємозалежні. Цьому сприяє, в тому числі визнання карантину форс-мажором на законодавчому рівні», — зазначив він.

За словами Чижикова, в тих випадках, коли сторони не можуть домовитися, торгово-промислові палати видають сертифікати про факт форс-мажор, з яким підприємці можуть захищати свої інтереси в суді.

Читайте також: У Раді планують зменшити орендну плату для бізнесу на час карантину

Погашення кредитів

За словами Чижикова, зараз дуже актуальне питання відстрочки з погашення банківських кредитів, виданих підприємцям, незастосування штрафів і пені за затримку виплат.

«Для пошуку рішення необхідний діалог банків і Національного банку. Торгово-промислова палата буде вносити цю пропозицію в підготовлюваний законопроект з комплексу більш широких заходів підтримки бізнесу», – додав Чижиков.

Читайте також: Бізнес просить президента надати безвідсоткові кредити для зарплатних фондів

За даними НБУ, на кінець січня 2020 року обсяг кредитного портфеля для МСБ склав 6,2 млрд грн. 44% кредитних коштів надано на строк до 1 року, 52% — терміном від 1 до 5 років.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Нагадаємо

  • НБУ розробляє кілька підходів для надання кредитних канікул банкам: стандартизований для роздрібних кредитів населенню і малому бізнесу, нестандартний — для середнього та великого бізнесу.
  • 19 березня Спілка українських підприємців закликала владу підтримати бізнес ввести справжні податкові канікули, безпроцентні або пільгові кредити для виплати заробітної плати і бюджетні компенсації втрат.
  • 17 березня Верховна Рада ухвалила закон про зміни в законодавстві для боротьби з коронавірусом. 

Коментарі - 11

+
+185
Bischof
Bischof
22 березня 2020, 14:54
#
Есть подозрение, что карантин по-украински и спровоцированная ним экономическая катастрофа в наших реалиях убьет больше людей, чем сам вирус.
+
+52
DaveGrey
DaveGrey
22 березня 2020, 15:12
#
Однозначно так, и это понимают, те которые принимают безответственные решения. Скупать обесцененные активно гораздо проще
+
+41
semenvekselberg
semenvekselberg
22 березня 2020, 15:16
#
Касательно карантина и прочих мер, Украина поступает точно так же, как и в странах ЕС, выполняя циркуляр Еврокомиссии. Страны, с евроинтеграционными настроениями обязаны выполнять эти циркуляры.
С другой стороны, Италия, не получив должной помощи от самого ЕС, запросила эту помощь у КНР и РФ. РФ согласилась оказать всю необходимую помощь для борьбы с коронавирусом.
На следующем заседании государств-членов ЕС по продлению антироссийских санкций, Италия их не поддержит, и они (санкции) продлены не будут…
+
+46
Artem Durnev
Artem Durnev
22 березня 2020, 15:47
#
> Италия, не получив должной помощи от самого ЕС, запросила эту помощь у КНР и РФ/

> Лично к главе российского государства обратилась Ассоциация итальянских адвокатов Camere Penali del Diritto Europeo e Internazionale https://utro.ru/life/2020/03/11/1438224.shtml

Забавно как звонки прикормленных ассоциаций стоматологов выдают за целое обращение страны. Инфоповод да и только.
+
+27
semenvekselberg
semenvekselberg
22 березня 2020, 17:11
#
Не несите чушь, какие ещё стоматологи??? Официально о помощи может просить только правительство страны. Иначе, оказание такой помощи может быть элементарно заблокировано… В данном случае прошение было подписано премьером министром Италии Джузеппе Конте.
https://www.europapress.es/internacional/noticia-rusia-suministrara-ayuda-medica-italia-batalla-contra-coronavirus-20200322054352.html
+
+15
Artem Durnev
Artem Durnev
22 березня 2020, 20:12
#
Где в той ссылке, что вы мне скинули информация про то, что прошение было подписано премьером министром Италии? Вижу инфу что россияне пока кичатся тем, что собираются её предоставить, а Италия и не против, что в противном случае было бы странно.
+
+27
semenvekselberg
semenvekselberg
22 березня 2020, 20:47
#
Это позорная инфа для ЕС с далеко идущими последствиями. Нужно понимать, что такие международные телодвижения не должны иметь серьёзных отголосков в системных западных СМИ…
https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=351706&SEO=rusia-inicia-envio-a-italia-de-ayuda-para-enfrentar-covid-19
+
0
Lefert
Lefert
23 березня 2020, 7:15
#
Бедный семьон. Я вот в блоге у чувачка с ведром на голове читанул что расея уже ЕС покорила спецназом UNO. Так что у вас старая информация, вы не владеете фактами.
+
+60
NordWind
NordWind
22 березня 2020, 15:47
#
Вот правильная статья, к сожалению очень многие жлобы не соглашаются на уменьшение или отмену аренды на время карантина.
+
+5
ofindependence
ofindependence
22 березня 2020, 19:57
#
««К счастью, в 95% случаев предприниматели могут договориться с владельцами арендованных помещений об условиях работы» )))))))))) это ж витька писал - инжИнер он у нас в детдоме и не такое написать мог. ГАГАГА РЖУ НЕ« МА»ГУ
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2020, 0:07
#
Уже у двух депутатов ВРУ
подтвердился диагноз — коронавирус:
— Шахов (Довіра)
— Гончаренко (ОПЖЗ)


а ВРУ до сих пор не закрывают на карантин…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися