Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2020, 23:31

Приватбанк VS Суркіси: Верховний суд оголосив перерву на невизначений термін

Верховний суд прийняв рішення оголосити перерву на невизначенний термін, у справі про визнання сім'ї Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами. Про це пише Інтерфакс-Україна.

Верховний суд прийняв рішення оголосити перерву до наступного дня, 17 березня, у справі про визнання сім'ї Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами.
Фото: epravda.com.ua

«Судний день»

Судове засідання тривало близько 10 годин з кількома перервами. В ході засідання Верховний суд відхилив клопотання про перенесення розгляду справи та про допуск до зали суду представників європейських держав і МВФ.

Читайте також: Суд Приватбанку з Суркісами: одного дня може бути замало

16 березня Високий суд ухвалив рішення на користь Приватбанку і дозволив йому не платити борг колишнім власникам.

Що буде означати рішення на користь Суркісів

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це. В такому випадку держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Передісторія

Під час націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) — емітентом єврооблігацій — підлягали процедурі bail-in. Зобов'язання примусово обміняли на акції додаткової емісії банку, які згодом продали Мінфіну дешевше, ніж 1 грн.

В капітал були конвертовані три випуски єврооблігацій:

  • на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року;
  • на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн. було погашено в серпні 2016 року;
  • на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу з погашенням у 2021 році.

Читайте також: Держбанки: коли чекати на інвесторів та що заважає приватизації

27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів. За матеріалами суду, Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик — 514,1 млн грн, Григорій Суркіс — 163,1 млн грн, Марина Суркіс — 174,5 млн грн, Рахміль Суркіс — 44,8 млн грн.

Окружний адмінсуд Києва 17 травня зобов'язав Приватбанк повернути особисто сім'ї Суркісів 1,048 млрд грн, $266,2 тис. і 8 тис. євро. На таке рішення суду Кабмін, НБУ і Приватбанк подали апеляції.

У грудні 2016 року Приватбанк був націоналізований за рішенням українського уряду. За словами Коломойського, він був змушений сам запропонувати націоналізацію Приватбанку через «способи штучного зниження капіталізації банку з боку НБУ.

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва повідомила, що екс-власники Приватбанку вивели 16 млрд грн ($592,6 млн) в ніч перед націоналізацією. Також повідомлялося, що Приватбанк перед націоналізацією вивів 110 млрд грн ($4 млрд) через фіктивні компанії.

Bail-in — процедура, яку здійснюють на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайною санацією. Вона дає можливість використовувати для фінансового оздоровлення банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються в акціонерів, а їх грошові вимоги в акції.

Коментарі - 1

+
0
zzel
zzel
17 березня 2020, 0:01
#
Интересно купится ли МВФ на это - завтра распродают землю, отложили возврат Приватбанка Игорю Валерьевичу, ввели карантин по всей стране из за 3х случаев. Точно надеются на теме коронавируса выудить из МВФ несколько млрд себе на пенсию
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися