Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 березня 2020, 15:41

Англійський суд дозволив Приватбанку платити борги не всім власникам євробондів

Високий суд Англії та Уельсу 16 березня підтвердив право Приватбанку виплачувати борги за випущеними банком у 2010 та 2013 роках євробондами не всім пред'явникам. Про це повідомила пресслужба Приватбанку.

Високий суд Англії та Уельсу 16 березня підтвердив право Приватбанку виплачувати борги за випущеними банком у 2010 та 2013 роках євробондами не всім пред'явникам.
Фото: delo.ua

Про які євробонди йдеться

Ідеться про єврооблігації, які Приватбанк випустив ще до націоналізації. Їхня загальна вартість складає близько 335 мільйонів доларів.

Виплати за цими цінними паперами було призупинено через те, що банк вже після націоналізації вказав, що їх власниками були особи, пов’язані з колишніми власниками банку.

Читайте також: Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч євро — ЗМІ

Свого часу ці євробонди скупили пов'язані з Приватбанком особи, а держава обміняла цю заборгованість банку на акції та викупила їх за 1 гривню у ході націоналізації. Це була так звана процедура bail-in.

Bail-in — процедура, яку здійснюють на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайною санацією. Вона дає змогу використовувати для фінансового оздоровлення банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються на акціонерів, а їхні грошові вимоги — в акції.

Що вирішив Англійський суд

Як повідомляють у пресслужбі Приватбанку, рішення Високого суду Англії підтверджує рішення Арбітражного суду про механізм виплати Приватбанком за випущеними у 2010-2013 роках євробондами.

«Відповідно, навіть якщо Приватбанк буде зобов'язаний здійснити будь-які виплати, такі виплати будуть істотно меншими за сукупну суму вимог, заявлених Довірчим управителем в арбітражних провадженнях. У разі успіху лінії захисту ПриватБанку щодо визнання процедури «bail-in» банк не буде зобов'язаний здійснювати жодних виплат взагалі», — пояснюють у Приватбанку.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

У Києві тривають пов'язані суди

Наразі 16 березня у Верховному суді у Києві триває засідання у ще одній справ щодо bail-in у якій родина Суркісів намагається довести незаконність цієї процедури.

Від рішення у цій справі залежить подальша доля судових засідань, у яких ексвласники намагаються оскаржити націоналізацію банку.

Читайте також: Суд Приватбанку з Суркісами: одного дня може бути замало

Інші суди, зокрема з розгляду справи про законність націоналізації Приватбанку, прив'язали свої рішення до рішення Верховного суду у справі Суркісів і перенесли розгляд апеляцій держави.

Що означатиме рішення на користь Суркісів

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це. У такому разі держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Коментарі - 4

+
+21
zzel
zzel
16 березня 2020, 15:59
#
У зеленского теперь проблемы будут. Нужно срочно звонить куму баканову что бы тот кошмарил приватбанк обысками.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 16:21
#
Хоть кошмарь обысками, хоть возбуди уголовное дело против Крумханзла, а на суды в Великобритании и США сложно повлиять в нужную для Коломойского сторону.
+
0
zzel
zzel
16 березня 2020, 16:51
#
Не понял что тяжелого? Если юристы Привата скажут мы претензии больше не имеем, или откажутся передавать доказательства против Игоря Валеревьича - вы думаете суд Лондона насильно будет пытаться выиграть дело для привата ?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 березня 2020, 17:01
#
Решение Высокого суда Англии, которое подтверждает решение Арбитражного суда уже принято.

О рассмотрении иска Привата в канцелярском суде штата Делавэр (США) - там идёт рассмотрение по акту RICO, а значит даже если истец (Приватбанк) отзовёт свой иск, суд продолжит рассмотрение и вынесет приговор на основании ранее переданных документов и полученных свидетельских показаний.

И конечно не забываем, что на кону стоит многое - либо меркантильные интересы Коломойского либо судьба страны.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися