Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 7:41

Виплати за ВВП-варрантами. Скільки і кому заплатить Україна за економічне зростання

У травні 2021 року українському уряду доведеться платити інвесторам за ВВП-варрантам (VRI) — цінними паперами, які були випущені у 2015 році після глобальної реструктуризації держборгу. Україна стане третьою країною в світі, що відпрацювала даний інструмент.

Економіка дійшла до «межі»

Україна не зможе відкрутитися від додаткових виплат за держборгом наступного року. Це стало зрозуміло, як тільки з'явилися попередні звіти Держстату.

За підсумками жовтня-грудня 2019-го, реальний ВВП України зріс на 1,5%. Але в попередні три квартали минулого року економіка зростала значно швидше:

  • I квартал — на 2,5%;
  • II квартал — на 4,6%;
  • III квартал — на 4,1%;
  • IV квартал — на 1,5%.

Це означає, що за підсумками 2019 року загальний ріст ВВП складе 3,1-3,2%, — вважають опитані «Мінфіном» експерти. Остаточну цифру Держстат повинен назвати у 20-х числах березня.

Чому це важливо

Реструктуризація держборгу, яку проводила у 2015 році міністр фінансів Наталія Яресько, була прив'язана саме до показників економічного зростання України. Країна перебувала на межі дефолту — вона насилу тягла великі виплати за єврооблігаціями разом з платежами МВФ та іншим кредиторам. Тому уряду довелося вести переговори з власниками бондів.

Чиновники домовилися про списання 20% боргу від $19,3 млрд — тобто на $3,8 млрд.

В якості компенсації за списання Україна випустила для власників своїх єврооблігацій нові цінні папери — ВВП-варранти — на $3,2 млрд. По суті, ми погодилися ділитися з ними своїм економічним зростанням у майбутньому.

Реструктуризація затівалася через те, що країна сильно постраждала від кризи і її економіка перебувала в руїнах. У 2015 році ВВП України впав на 9,9%. Тому ми пообіцяли виплатити кредиторам премію, якщо ситуація стабілізується і ВВП почне зростати. Їм гарантували виплату певної частки від майбутніх досягнень.

В угоді були прописані наступні умови:

· Якщо річне зростання ВВП становить до 3%, а реальний валовий продукт не перевищує $125,4 млрд — країна не платить нічого.

· При зростанні ВВП від 3% до 4% — Україна платить 15% від перевищення показника ВВП над 3%.

· Якщо ВВП зросте більш ніж на 4% — платимо 40% з кожного наступного відсотка економічного зростання.

Виплати за варрантами починаються з 2021 року. З 2021 до 2025 року платежі не можуть перевищити 1% ВВП. А ось з 2026 року і до 2038-го вони можуть бути будь-якими.

«ВВП-варранти не є частиною держборгу країни», — пояснив «Мінфіну» голова аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін. За паперами премія виплачується тільки за зростання економіки та не нараховуються відсотки.

Читайте також: Яресько розповіла, коли Україна виплатить 50 млрд доларів держборгу

Скільки заплатимо за ВВП-варрантами

Оцінки майбутніх платежів дуже відрізняються. Хтось говорить про $20-25 млн у 2021 році (за 2019 рік). Хтось називає цифру вдвічі більшу — $40-50 млн.

У 2022 році інвесторам доведеться заплатити вдвічі більше — від $50 до $100 млн.

Що стосується сумарних виплат за варрантами за всі роки, то тут прогнози досягають загрозливих $9-10 млрд.

Читайте також: Високі премії чиновникам можна виплачувати варрантами

Економісти почали прикидати потенційні обсяги виплат після того, як восени 2019 року новопризначений прем'єр-міністр Олексій Гончарук пообіцяв, що економіка України зросте на 40% у найближчі 5 років.

При такому сценарії виходило, що виплати за варрантами могли б бути значно більше тих $3,8 млрд., які були списані за єврооблігаціями. Втім, досить швидко стало ясно, що наша країна ще не скоро побачить економічне диво.

«Суми виплат озвучувалися різні, аж $10 млрд. Але є кілька проблем з розрахунками: по-перше, спрогнозувати зростання ВВП/курс/структуру економіки на настільки тривалий період неможливо в принципі. По-друге - не зрозуміло, як поведе себе уряд з часом, якщо постане перед необхідністю платити за боргами, що виникли при досить дивних обставин», — вважає директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик. У цьому випадку можуть розглядатися різні варіанти. Наприклад, обмін варрантів на єврооблігації.

2021 рік — за досягнення 2019-го

«За нашими оцінками, виплати за варрантами у 2021 році (розраховуються за підсумками 2019 року) будуть менше $50 млн. При зростанні ВВП на 3,2% виплата складе $40-50 млн, а при 3,1% — удвічі менше, тобто близько $20-25 млн», — порахував «Мінфіну» керівник аналітичного відділу Альфа-Банку України Олексій Блінов.

У гривні це близько 0,9-1,2 млрд грн — не зайві гроші для держбюджету, але й не критична сума. Середній розмір одного випуску 1-1,5-річних мінфінівських ОВДП у 2020 році.

2022 рік — за зростання у 2021-му

На цей рік Нацбанк дав прогноз зростання ВВП на рівні 3,5%. Однак не факт, що економіка покаже зростання. Картину можуть зіпсувати наслідки китайського коронавірусу і невирішений торговий конфлікт з США.

Читайте також: Консенсус-прогноз — 2020: курс гривні, інфляція, ВВП

«Українська промисловість уже відчуває негативні тенденції на світовому ринку. У грудні-2019 промислове виробництво впало на 8,3%. В останній місяць минулого року промвиробництво також скоротилося в Єврозоні — на 2,1%. Якщо найближчим часом не вдасться переломити ці тенденції, прогноз у 3,5% зростання ВВП у 2020 році буде нереалістичним», — запевнив «Мінфін» начальник відділу з роботи з інвесторами банку «Кредит Дніпро» Андрій Приходько.

Багато економістів сходяться на середньому прогнозі — 3,2%. «Це передбачає невеликий обсяг виплат за варрантами у 2022 році — в діапазоні $45-55 млн. Але якщо припустити зростання економіки України на 3,5% у 2020 році, то відповідна сума платежу зросте до $110-125 млн», — уточнив Олексій Блінов.

Аргентина, Греція і Україна

Виплати України за VRI точно увійдуть в історію світової економіки. Ми одна з небагатьох країн, які коли-небудь користувалися цим інструментом.

«ВВП-варранти — рідкісний фінансовий інструмент. Його під час реструктуризації боргу випускали Аргентина у 2005 році, і Греція у 2012-му», — розповіла «Мінфіну» головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, параметри випуску варрантів не стандартизовані — це результати домовленості уряду і кредиторів під час реструктуризації. Немає ні стандартних ставок, ні обмежень за сумою виплат. Якщо порівнювати Україну з іншими емітентами VRI, наш випуск має свої переваги і недоліки.

«Аргентина за такими паперами протягом 2006-2035 років сплачує 5% від перевищення ВВП певного рівня. Зараз це 3% реального зростання ВВП, як у нас. Також там є обмеження, що загальна сума виплати за такими паперами не може перевищувати 48% від номінальної вартості паперів. У нас такого обмеження немає. Загальний випуск паперів — близько $40 млрд. Варранти випущені в доларах, євро, ієнах і песо», — розповів «Мінфіну» керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

В Греції угода за VRI підписана на 2015-2042 роки. Виплати залежать від перевищення реального ВВП понад 2-2,9% — залежно від року. «Але там річна виплата обмежена 1% номінальної вартості паперів. Причому, починаючи з 2023 року, це обмеження звужується. Обсяг випуску — 62,4 млрд євро», — додав Паращій.

Як поменше заплатити за варрантами

Але окремий розділ у підручнику зі світової історії економіки Україна все ж таки заслужить. «У випадку з варрантами Аргентини і Греції — суми виплат математично не можуть бути вищими суми списання за держборгом. Україна, мабуть, буде першою країною, яка заплатить більше», — зауважив Паращій.

Навряд чи VRI стануть проблемою уряду Гончарука. Про неї будуть думати вже його наступники. Вони можуть розглядати різні варіанти — від обміну до викупу. Правда, грошей буде потрібно чимало.

«Обмежень на викуп варрантів немає, але за поточною ціною для цього потрібно знайти в бюджеті як мінімум $3,5 млрд. Насправді, навіть більше, так як ціна викупу повинна бути вищою за поточну. Також можна запропонувати власникам варрантів обміняти їх на єврооблігації. Ще варіант — запропонувати змінити параметри паперів, наприклад, ввести обмеження на загальну суму виплат в обмін на премію», — прокоментувала різні сценарії Олена Бєлан.

ВВП-варранти України знаходяться в лістингу Ірландської біржі — Irish Stock Exchange, вважаються позабіржовим інструментом. Точних даних про обсяги торгів немає. Експерти оцінюють ліквідність наших паперів як середню. На момент випуску вартість українських VRI перебувала на рівні 30% номіналу, але за мірою зростання ВВП досягала і 100%. В них повірили і чекають виплат. Але ті, кому потрібні живі гроші, цілком можуть і домовлятися.

«Це ринкові інструменти, тому тут багато чого буде залежати від «спритності рук» Міністерства фінансів або будь-якого органу, що буде відповідальним за боргову політику в перспективі», — вважає Віктор Шулик.

Нещодавно Олексій Гончарук заявив про створення в Україні Боргового агентства, якому вже зараз потрібно продумувати варіанти щодо роботи з нашими варрантами. «Якщо щось і робити, то найближчим часом. Доки ціни на ці папери не сильно полетіли вгору», — спрогнозував Олександр Паращій. Він вважає, що оптимальним варіантом, який власники сприймуть без негативу, може стати обмін варрантів на довгострокові облігації з фіксованою дохідністю.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 34

+
+263
AleksandrBank
AleksandrBank
20 лютого 2020, 9:37
#
Супер статья.
Нас реально зажали в свое время и прописали не выгодные условия в случае роста 3%+, возможно частично сделано специально что уронили в 4 кв. до 1,5%. 
Сейчас получается нам не выгодно сильно расти, так как много денег будем отдавать. Как вариант - это досрочный выкуп этих бумаг.
+
+223
SergS7
SergS7
20 лютого 2020, 13:41
#
Нас реально зажали у часи лжепатріота Пе. Тому ми не бачимо тут Бонва
+
+137
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 16:38
#
Хотів би я побачити, що зробив би Непрофан, якби треба було виплатити 19 лярдів баксів, маючи ЗВР 5 лярдів і то, які не можна було швидко обнілічити. Про шо ви булькаєте? Нам списали 3 лярди в ноль, нам реструктуризували остальне без відсотків. Там було 2 варіанти, або так, або дефолт і привіт 90ті. Лжепатріот в період війни з гнилою армією наростив ЗВР, розрулював дефолт. Да, украв трохи, але щось пішло і в плюс. Ці ж дятли навіть з готового напівдохлого осла не можуть видоїти нічого. Вони тупо товчуть його ногами. Економіка почала зростати на 4 %. При такому рості ми б платили б цілу фігню, як раз ті 3 лярди виплатили б до 2038 року. А так і сам не гам, і іншому не дам. Це як з податками, щоб не платити більше в бюджет, деякі не хотять більше заробляти. Але ж навіть з варрантами при рості в 5% і віддали б баригам і собі лишилося б, а так самі в дупі, зате горді, нікому не платимо. Йолопи. Але гірше було б при дефолті.
+
+68
xo4y xo4y
xo4y xo4y
20 лютого 2020, 20:40
#
Кто вам сказал что дефолт это плохо? В агентине был дефолт и не раз. И люди живут. Порошенко не умел и не умеет переводить переговоры. Мы это видим по реструктуризации долга и позорным минским соглашениям.
+
+24
AlexZag
AlexZag
21 лютого 2020, 10:57
#
В прошлом году отдыхал в Испании. Там в отеле работала девочка аниматором, разговорились немного. Так вот с Аргентины люди бегут не меньше, чем с Украины, говорит, работы нет, будущего нет, страну ведут в пропасть, а еще говорит, что в Испании уже очень много выходцев из Аргентины, а сколько в США валят то не счесть. Так что ничего хорошего от их дефолтов нету для народа.
+
0
roman731
roman731
21 лютого 2020, 18:14
#
Неделю назад разговаривал со знаокмыми итальянцами, они говорили, что в Аргентине много потомков итальянцев (даже больше, чем испанцев). И многие ломятся по линии родства за итальянскими паспортами.
+
0
Conclusion
Conclusion
21 лютого 2020, 20:22
#
Люди (пересичные) и их мнение не являются показателем успешности/неуспешности деятельности исполнительной власти. Люди в большинстве своём глупы и безответственны по отношению к себе и окружающим.
+
0
Strain
Strain
21 лютого 2020, 9:58
#
Выкупать уже поздно.
Недавно читал, что выкупать нужно было 2-3 года назад когда ценность этих варрантов составляла 30%, а сейчас, если не ошибаюсь — 160%
+
0
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 10:12
#
Ну почему поздно, если как говорят, мы будем платить там много в будущем, можно и за 160% выкупить.
+
+39
manhatta
manhatta
20 лютого 2020, 10:24
#
Когда считают мин зп и прожиточные минимумы наша статистика врёт и глазом не моргает, а когда считают ВВП за варанты подкрутить статистику у них не получается, видать не хотят подкручивать хотят варранты выплачивать 

Зеленскому нужно начать с того чтобы огласить список кредиторов - кому собственно должны кто эти т.н. кредиторы а там глядишь раскопают, что конечными бенефициарами являются всё те же на манеже.. спонсоры майдана
+
+30
AlexZag
AlexZag
20 лютого 2020, 13:06
#
ВВП-варранты Украины находятся в листинге Ирландской биржи — Irish Stock Exchange, считаются внебиржевым инструментом. Точных данных об объемах торгов нет. 

То есть данная информация вне компетенции Зеленского.
+
+9
Dobrofey
Dobrofey
20 лютого 2020, 10:28
#
Что-то много хайпа по поводу этих бумаг в последнее время. Очевидно, кто-то из нынешней ЗЕ-власти удачно скупил их после выборов по 30% от номинала и теперь проталкивает идею досрочного выкупа по 120%, вчетверо увеличив свои вложения.
В данный момент выкуп или обмен их на еврооблигации я считаю нецелесообразным, это нужно было делать год назад при низкой стоимости. Реальный рост ВВП (а не нарисованный в мечтах Милованова с Гончаруком) не сильно превысит 3% в последующие годы, так что дешевле ежегодно выплачивать 30-40 млн долларов процентов по ним, чем сразу заменить на облигации с более высокой доходностью. К тому же искусственное укрепление гривны сейчас очень способствует тому, чтобы «псевдоинвесторы» получили максимально больше выгоды из этой аферы Яресько.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 16:40
#
От і подивимося. Є інфа, що таким чином Зе віддячить Ко за підтримку, але Приват не віддадуть. І МВФ радий і Ко улібатиметься.
+
0
BarDuck
BarDuck
21 лютого 2020, 9:44
#
Так Зеленський і викупив, і став президентом, а потім держава поверне! Це все план Зеленського!!! Він у всьому винний! Порошенка на нього немає
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
20 лютого 2020, 11:39
#
Курс доллара, МВФ и теневая экономика [Украина 2020]

https://www.youtube.com/watch?v=y6cLQV9PYbI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+207
AlexZag
AlexZag
20 лютого 2020, 12:39
#
Просто похлопаем в очередной раз Яресько, Яценюку и Порошенко.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
20 лютого 2020, 12:42
#
Сообщаю об ошибке (глюке) Минфина: невозможно публиковать заметки блока и не работает система подсчёта просмотров профиля.
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
20 лютого 2020, 13:50
#
Спасибо большое, мы знаем. У нас сейчас проблемы в целом на сайте. Работаем, чтобы все наладить
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
20 лютого 2020, 15:08
#
Видимо каждый производитель или владелец бизнеса считает своим долгом рубить капусту сейчас, доллар снижается, цены растут. Долги то все равно не сейчас отдавать, а когда придет время, запас по деньгам уже будет. Вопрос только в том, будет ли существовать эта страна лет через 5? Или растащат землю за долги и нынешние новостройки будут отдавать за копейки, лишь бы кто-то купил.
+
0
Seven S
Seven S
20 лютого 2020, 15:50
#
Из Конкретики:

У 2014 році ми дійсно опинилися в надважких умовах краху фінансової системи, але саме в такі моменти проявляються державники та чинуші. Перші думають про перспективу і виходять з того, що буде завтра, а другі міряють все сьогоднішнім днем.
У 2014 році міністр фінансів Яресько уклала«угоду з кредиторами» про відстрочку платежу та списання частини боргу. В результаті довгих переговорів нам списали 3.6 млрд. та відстрочили платежі на 4 роки (довідка: Греції списали понад 100 млрд. дол. хоч там і інша структура боргу). Здавалось би угода була для нас вигідна, але це тільки здавалось.

Що таке ВВП-варанти? Це аморальний фінансовий інструмент, який має форму цінних паперів. Він зобов’язує державу сплачувати визначенні за формулою суми, якщо наше ВВП збільшується вище 3% на рік та досягло познaчки у 125 млрд. дол.
Простими словами, за цими паперами нам не вигідно зростати й найстрашніше, що останній платіж по ним буде аж у 2040 році(!!!), в результаті ми втратимо до 10 млрд. дол. а якщо почнемо реально швидко рости, то ця цифра може сягнути 19 млрд. (розрахунки умовні, але наближені до реальності). Підкреслю, реструктуризація боргу стосувалась всього 18 млрд. дол.
Наприклад, якщо ми зростаємо до 4% ми сплачуємо 300 млн., якщо зростаємо до 6-7% сплачуємо 1.6 млрд. доларів.!!! (Розрахунки ICU Михайло Демків).

+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 16:45
#
Та ми ще понад 4% ніколи не зростали. І з такими клоунами наступні 5 років нам це не грозить. 40 за 5 років то вже утопія, маючи за останній квартал цілий ноль, падіння виробництва, зростання дефіциту. Це такий низький старт, що треба рвати жили, щоб лиш не падати, а про ріст понад 3% тим більше. Ото 300 млн протягом 18 років то не так і багато. Наші йолопи не здатні розігнати економіку до 7%.
+
+51
Seven S
Seven S
20 лютого 2020, 17:10
#
Почти ВСЕ разивающиеся страны по прогнозам мирового банка будут расти такими темпами - нужно быть идиотом, чтобы не достичь ВВП в 125 млрд дол. за 20 лет, это 100% будет и мы будем выплачивать миллиарды.

При этом хотят щемить ФОПов, «гениальное» управление и приоритеты.

Подробнее:

Щодо «геніальності нової та старої команди». Нова влада, яка прийшла завершити епоху бідності, могла викупити ці варанти коли вони ще не досягли 100% від номіналу. Простими словами зростання ціни варантів почалося на хвилі обіцянок нової влади, що вони виростуть на 40% ВВП і тп.
Однак, стара влада могла викупити варанти коли вони впали до 29% (у 2017-2018 році), але вони цього не зробили, хоча і телепню було зрозуміло, що до 2040 року ми точно виростимо вище 125 млрд. дол. Це ще раз фіксує той факт, що в держави немає державників, є тільки «пост сдал, пост принял», і це по-справжньому лякає...

+
+37
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
20 лютого 2020, 16:49
#
При 7% росту економіки ми платитимемо 1,6 лярдів. Але вузьколобі ніяк не допруть, що нам лишатимуться десятки лярдів. Але ж ні, нам то ніяк не підходить, ми сидітимемо, розмазуватимемо соплі по морді, жалітимемося на капіталістів, які нас тиснуть. Хрєн їм, а не виплати, самі здохнемо, але і їм хрєн.
+
0
AlexZag
AlexZag
20 лютого 2020, 17:43
#
При ВВП 125 млрд. $ и росте в 7% получается рост 8,75 млрд. $, но это не 15% уже, а «Если ВВП вырастет более чем на 4% — платим 40% с каждого следующего процента экономического роста.», то есть 120% от роста, что равно 10,5 млрд. $, нас спасёт только если такой рост будет до 2025 года, потому что там ограничение в 1% ВВП, то есть до 2025 года максимальная выплата может быть 1,25 млрд. $, но если данный рост будет после 2025 года, тогда ничего не спасёт. Вот и считайте, есть здесь зрада или нету. Если рассчитывать, что мы будем болтаться в районе 3%, тогда можем закрыть глаза на эти варранты.
+
0
Юрій Косик
Юрій Косик
5 квітня 2022, 0:58
#
Якщо ріст ВВП 7% від 125 млрд долл,тоді виходить ріст ВВП 8,75 млрд долл. По правилам,без пільвого періоду до 2025 року мало б бути від 3% до 4%-15 % приросту ВВП,тобто 0,15% ВВП; якщо більше 4% тоді 40%(або 0.4) в цьому випадку 7%-4%=3%*0,4=1,2% .Тоді виходить 1,2%+0,15=1,35% ВВП мали б заплатити.Якщо ВВП 125 млрд долл 7% росту тоді ВВП буде 133,75 млрд долл*0,0135=1,8 млрд долл,але пільговий період (то 1%)ВВП) то 1,25 млрд тільки
+
+40
AlexZag
AlexZag
20 лютого 2020, 17:51
#
При том, что стоимость данных варрантов оценивалась в 3,2 млрд $ на 2014 год, ещё в прошлом году их можно было выкупить за 30% от стоимости, то есть 1 млрд $, а сейчас их стоимость 3,8+ млрд $, а чтобы выкупить, то нужно все 4 млрд $, а за год мы можем выплачивать только проценты по ним свыше 10 млрд, как я показал выше. Вот и считайте, кто тут узколобый. Или может все-таки есть заинтересованные лица, которые не хотят, чтобы данные варранты выкупались?
+
0
huliolopez
huliolopez
21 лютого 2020, 12:39
#
Чому я не здивований що зеботи знову плутають номінальний та реальний ВВП. Що уряд повний нуль, що шанувальникі такі ж дубові.
+
+24
xo4y xo4y
xo4y xo4y
20 лютого 2020, 16:00
#
Good job Poroshenko and team.
+
+15
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 10:07
#
О, как набросились. Миллиарды на годы вперед считают. Плохой Порошенко, ну так путь Минфин договорится заново, выкупят варанты.
Легко рассказывать, какая плохая сделка, но «болтать — это не мешки таскать». Все такие спецы, так бы договорились.
Главное память, как у «аквариумной рыбки» — на дворе 2014 год, война в разгаре, гривна улетела вниз, банки пачками банкротятся, вот чего-чего, а именно дефолта нам не хватало до полного счастья.
+
+45
AlexZag
AlexZag
21 лютого 2020, 11:02
#
Даже тогда было немало людей, которые говорили, что данная сделка - чёрная дыра для Украины. Я прекрасно помню те дни, когда Яресько, Яценюк и Порошенко кричали какая это ПЭРЭМОГА! Но я уверен, что с учётом угрожающего дефолта, войны и нескольких волн санкций против России, можно было выпустить не такие варранты, или хотя бы оставить ограничение 1% ВВП на весь срок, как в Греции или Аргентине. А так получается, что «Сенька-попрошайка» выпросил абы что.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 11:15
#
Алекс, потенциальные риски я уверен понимали все. Есть одна проблема, не вас, не меня на этих переговорах не было. Мы можем только догадываться, что там происходило и где и как мы могли торговаться. 
Как по мне главное сейчас не выяснять кто виноват и что можно было сделать, а что нельзя - это просто спекуляции, а пытаться решить проблему, а решить проблему без «премии» тем кто списал долг не получится. Нужно компенсировать им убытки от списания и недополученную прибыль, и закрыть вопрос. Я думаю это реально.
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
21 лютого 2020, 15:03
#
Так уже ж сообщили до конца 2020 года Украина по внешним и внутренним долгам выплатит 400 миллиардов гривень ! Богдан же недавно писал , Денег нет но вы там держитесь ! Я так понял Дефолтнет скоро )
+
0
SAndreyS
SAndreyS
21 лютого 2020, 15:14
#
Ежегодно так...
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
21 лютого 2020, 17:03
#
Минфин, почему бы не выложит обязательства погашения долгов за 2020 в размере около 400 миллиардов гривень помесячно, картина проседания было бы видно, а так втихаря гасят по 26-38 миллиардов гривень ежемесячно а публично это не видит никто и курс забитый в 24 на ручном регулировании
Из статьи Finance.ua
В целом в течение 2020 года Украине необходимо выплатить 169,24 млрд гривен по внешним долгам и 231,46 млрд гривен по внутренним долгам
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися