Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 лютого 2020, 13:53

Для швидкого зниження ставок за кредитами потрібна допомога держави — банкір

Зниження Нацбанком облікової ставки до 11% – важливий сигнал для зменшення ставок за депозитами, але до швидкого здешевлення кредитів це не призведе. Таку думку у блозі на «Мінфіні» висловила голова правління Айбокс Банку Галина Хейло.

«Реакція кредитного ринку на зниження облікової ставки не буде миттєвою: ставки за кредитами залежать від вартості ресурсів на ринку, а не безпосередньо від облікової ставки», — вважає Галина Хейло.

На її думку, банкам потрібно спочатку залучити за нижчою ціною депозити, а потім з певним лагом у часі на півроку-рік теоретично можуть подешевшати і кредити. Крім того, банки не можуть істотно знизити кредитні ставки через слабкий захист прав кредиторів і значну частку проблемних кредитів, виданих у минулі роки.

Як прискорити зниження ставок

Для зниження ставок за кредитами необхідні механізми компенсації кредитної ставки за рахунок коштів держбюджету. Це дозволить банкам частково покрити високі ризики при кредитуванні, переконана Галина Хейло.

Вибери кредит з низькою відсотковою ставкою в каталозі від «Мінфіну»

«Обсяг ресурсів у держпрограмі для малого та середнього бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%», яка стартувала на початку лютого,  поки що невеликий — 2 млрд грн, і його потрібно обов'язково збільшувати. Необхідні й інші аналогічні програми, адже попит на кредити буде високий», — говорить банкір.

Як держава допомагає зараз

Держпрограма «Доступні кредити 5-7-9%» стартувала 1 лютого цього року. Програма передбачає виділення 2 млрд грн для часткової компенсації відсотків за кредитами для підприємців.

Читайте також: В Україні видали перший дешевий кредит під 5-7-9%

Ставки складають від 5 до 9% річних в залежності від кількості створених робочих місць. Також буде можливість щоквартального зниження процентної ставки:

  • 5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн;
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Читайте також: Доступні кредити для бізнесу. Чого чекають підприємці

За попередніми оцінками уряду, взяти участь у цій програмі зможуть близько 50 тис. позичальників.

Коментарі - 7

+
+41
bonv
bonv
4 лютого 2020, 13:59
#
Банкам потрібно спочатку залучити за нижчою ціною депозити, а потім з певним лагом у часі на півроку-рік теоретично можуть подешевшати і кредити. Саме цим банки активно і займаються - зменшують відсотки по депозитам і практично не зменшують відсотки по кредитам..
+
+15
bonv
bonv
4 лютого 2020, 13:59
#
Теоретично по кредитам і практично по депозитам.
+
0
bonv
bonv
4 лютого 2020, 14:02
#
Проблема малого бізнесу – не стільки проблема ставок по кредитах, скільки проблема застави. Їм часто просто нема чого віддати під заставу, не вистачає основних фондів. А банк вимагає забезпечення по кредиту. Це не тільки українська, а загальносвітова проблема. Тому потрібно було починати зі створення фонду гарантій кредитів для малого і середнього бізнесу. Вперше таку систему гарантій для малого та середнього бізнесу ввела ще в 1930-х роках Японія. Там був створений місцевий фонд, який гарантував 50% розміру кредиту. Ще 25% повинен був гарантувати сам бізнесмен, а решта 25% ризиків залишалися за банком. Сьогодні такі фонди існують в багатьох країнах", – розповідає Кушнірук.
За словами експерта, якщо працюючий малий бізнес ще зможе надати банку якісь основні фонди в заставу, то новоствореним підприємцям зробити це складніше, і кредит може виявитися для них недоступним.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 лютого 2020, 14:41
#
У банків є 60 лярдів, зароблені торік. Могли б на початку і в ноль зіграти, щоб розігріти ринок, підштовхнути кредитування. Але ж ні, напівдохла економіка з дірявим бюджетом має покрити всі ризики. Ну давайте, валіть її. Заробляти фінпослугами можна лиш тоді, коли є ринок. Коли дехто виїхав, дехто на біржу, лехто в тінь і нал, банки зароблятимуть лиш на бюджеті через овдп. Поки не настане дефолт. Чекаємо, що буде далі.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
4 лютого 2020, 15:11
#
Доля доходов банков от ОВГЗ незначительная. Никто не будет разогревать рынок, потому что качественных заемщиков на рынке нет, а для того чтобы работать с менее качественными нужны другие условия, конкретно — защита прав кредиторов.
+
0
Григорий П
Григорий П
4 лютого 2020, 16:28
#
Как всегда, все вывели на дивиденды. У нас в данных условиях на долгосрок ни кто не вкладывается.В стране контрастов, вслед за зелеными не факт, что не придут голубые, и не по ориентации, а по партийным флагам... Вот тогда вообще веселее станет....
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 лютого 2020, 14:54
#
Таким банкам как АйБокс и т.д. будет еще труднее выжить на фоне падения ставок, потому что более крупные банки уже понизили и у них более дешевые ресурсы, а маленькие держали более высокие депоз.ставки, чтобы привлечь клиентов, и потом сейчас им труднее так оперативно снизить ставки.
Плюс гос.программа по льготным кредитам убрали потенциальных клиентов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися