Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2020, 7:41

Що чекає трудових мігрантів у 2020 році

До недавнього часу найпопулярнішим напрямком для трудових мыгрантів залишалась Польща. За різними оцінками, у 2019 році там працювало від 1,2 до 1,5 млн наших співвітчизників. Але найближчим часом «маршрути» трудової міграції почнуть змінюватися.

«Мінфін» з'ясовував, які напрямки стануть популярними у 2020 році і як будуть залучати заробітчан європейські країни. 

За оцінками Мінекономіки, обсяг грошових переказів в Україну від трудових мігрантів за підсумками 2019 року складе близько $12 мільярдів. У Нацбанку підрахували, що лише за 6 місяців минулого року українці переказали в країну з-за кордону 5,5 млрд грн. Найбільшим «постачальником» грошей залишається Польща. Саме там «осідає» левова частка тих, хто їде на заробітки за кордон. Торік вид на проживання в країнах ЄС отримали 527 тисяч українців, з них 78% було видано у Польщі. Але незабаром ситуація може змінитися.

Згідно з даними експертної платформи НБУ, все менше наших співвітчизників хоче працювати в Польщі. Зарплати в цій країні більше не виглядають привабливо. Причина — зниження курсів долара і євро по відношенню до гривні і зростання зарплат в Україні. Зате все більше українців думає про роботу в Німеччині. І для цього є вагомі причини.

Зміна напрямку

У 2020 році кваліфікованим працівникам з України буде значно простіше знайти легальну роботу в Німеччині. З початку року набув чинності новий міграційний закон. Він дозволяє українцям подаватися на будь-які вакансії, а не тільки на дефіцитні. А німецькі роботодавці більше не зобов'язані перевіряти, чи претендують на вакантну посаду громадяни ФРН чи інших країн ЄС, яким раніше віддавали перевагу.

Щоправда, кандидатам треба буде підтверджувати свою профпридатність. Знадобляться відповідний диплом, записи в трудовій книжці тощо. Прорахувати свої шанси на отримання роботи за фахом у Німеччині можна тут. Починати процедуру визнання кваліфікації краще заздалегідь.

Читайте також: Поляки оцінили внесок українських мігрантів у ВВП країни

Українці, які знають німецьку мову і мають відповідну кваліфікацію, можуть шукати роботу не з України, а безпосередньо в Німеччині. Для цього їм можуть видати візу на 6 місяців. Щоправда, ніяких соцвиплат на цей період не передбачено. Для отримання тимчасової візи доведеться підтвердити свою платоспроможність.

За результатами 2018 року Україна увійшла до топ-5 країн, які постачають Німеччині висококваліфікованих трудових мігрантів. І західноєвропейська влада готова залучати більше фахівців. Поляки вже підрахували, що близько 900 тис. українців можуть виїхати з Польщі найближчі кілька років. Причина — більш високі зарплати, офіційне оформлення та краща соціальна захищеність працівників у країнах Західної та Північної Європи.

Чехія теж проявляє інтерес до наших заробітчан. У кінці серпня 2019 року ця країна подвоїла річну квоту на трудових мігрантів з України — з 19,6 тисяч до 40 тис. осіб.

Як і у випадку з Польщею, чеських роботодавців приваблює мовна і культурна близькість між нашими країнами. І якщо раніше Чехія потребувала, в основному, українських різноробочих, то зараз двері відкриті і для кваліфікованих фахівців.

Чехія пропонує особливу інтеграційну програму для тих, хто хоче і може працювати лікарем. Для програмістів – теж відмінні умови. Наприклад, у Празі за 2018 рік кількість вакансій зросла на 47%.

Особливості законодавства країн ЄС

Польща ближче

Польща все ще залишається найбільш лояльною до українських заробітчан країною. Українці мають право в'їжджати сюди за безвізом і шукати роботу на місці. Такий варіант більше підходить тим, хто вже відвідував Польщу раніше і добре володіє польською мовою.

Щоправда, щоб робота вважалася легальною, отримати візу недостатньо. Після приїзду до Польщі потрібно подати пакет документів в повітове управління праці та підписати договір. В ідеалі це має бути трудовий договір, який гарантує працівникові максимальний захист. Однак багато роботодавців воліють підписувати договір доручення, який регулює відносини між замовником і виконавцем. Важливо, щоб умови цього договору відповідали тим пунктам, які прописані в дозволі на роботу. Інакше робота буде вважатися нелегальною.

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 рази вище, ніж в Україні

Протягом 7 днів з моменту підписання контракту, працівник зобов'язаний зареєструватися в управлінні соціального страхування (ZUS).

Якщо довгостроковий трудовий контракт з польським працедавцем вже підписаний, і є бажання отримати вид на проживання, можна податися на карту тимчасового побиту.

Особливості роботи в Чехії

Для легальної роботи в Чехії необхідно отримати дозвіл на працевлаштування, трудову або синю карту. Видають їх лише під конкретне робоче місце у конкретного роботодавця. Це означає, що спочатку здобувач повинен знайти вакансію, що йому підходить, і домовитися про співпрацю з майбутнім роботодавцем. Тільки після цього він може подати заяву на видачу дозволу на працевлаштування, трудової чи синьої карти.

Дозвіл на працевлаштування необхідний для отримання короткотермінової візи на 3 місяці, а також 6-місячної візи для сезонних робіт у сільському господарстві та лісництві, харчовій промисловості та туризмі.

Кваліфіковані фахівці, які знайшли офіційну роботу в Чехії на постійній основі, можуть розраховувати на отримання трудової або синьої карти. Обидва документи дають право на довгострокове перебування (до 2 років) і працевлаштування в Чехії. Але синя карта доступна лише фахівцям з вищою освітою та досвідом роботи за затребуваною в Чехії професією.

Читайте також: Чотири біди бізнесу: від чого українці тікають за кордон

Претендентам на отримання трудової або синьої карти відкривають в'їзну візу терміном на 6 місяців. Але це – коридор, в рамках якого потрібно спланувати поїздку. Адже насправді віза дозволяє перебувати в Чехії тільки 60 днів з моменту в'їзду. Протягом 3 днів після прибуття в країну мігрантові потрібно подати документи до територіального відділу міграційної служби. Після чого він буде чекати на оформлення дозволу на проживання в країні та робочу або синю карту. Термін оформлення карт — до 60 днів, вартість — 2 500 CZK.

Для отримання трудової карти необхідно надати трудовий контракт з чеським роботодавцем. Заробітна плата, зазначена у договорі, не повинна бути нижчою базової мінімальної зарплати в країні — незалежно від обсягу виконуваної роботи. А кількість робочих годин — не менше 15-ти на тиждень.

Для отримання синьої карти складається трудовий договір терміном не менше одного року. Місячний або річний оклад повинен відповідати мінімум 1,5-кратному середньорічному окладу в країні.

Поради тим, хто планує працювати за кордоном

1.Підійдіть до вибору країни для міграції усвідомлено

Спочатку потрібно перевірити, які професії затребувані в тій чи іншій країні, і наскільки ваша кваліфікація та досвід відповідають запитам роботодавців. Наприклад, подивіться список 10 найбільш затребуваних професій у Німеччині для іноземних здобувачів у 2018-му році. Якщо ви розраховуєте затриматися в країні довше, ніж на півроку-рік, і претендуєте на хорошу посаду, потрібне хоча б базове знання місцевої мови.

Також важливо враховувати вартість життя в країні, де ви плануєте працювати. Іноді витрати на проживання «з'їдають» велику частину доходів, і різниця, що залишилася, не буде більше тієї суми, яку ви можете заробити в Україні. Подібну інформацію можна знайти на тематичних форумах і сайтах, де зібрані і проаналізовані дані за цінами.

2.Використовуйте для пошуку роботи онлайн-ресурси

Шукати роботу можна самостійно — на спеціалізованих порталах та в соцмережах. Іноді можна обійтися навіть без знання іноземної мови, хоча з ним це робити набагато простіше.

Якщо ви ще не визначилися з напрямком, зайдіть на сайт EURES (European jobs network). На цій платформі зібрані вакансії державних агентств з працевлаштування всіх країн-членів ЄС.

Шукати роботу в Польщі найпростіше, так як багато онлайн-ресурсів пропонують інформацію українською та російською мовами. Серед них:

https://razem.work/ua

https://worksol.com.ua/poslugi/robocha-viza-d/

https://www.yavp.pl/uk/oholoshennia

Не варто нехтувати пошуком роботи на польських порталах працевлаштування — вибір вакансій на них зазвичай набагато більший.

●praca.pl

http://gazetapraca.pl

http://pracuj.pl

http://infopraca.pl — є англомовна сторінка

Якщо вам цікава Чехія і ви знаєте чеську мову, шукайте вакансії тут:

https://www.jobs.cz/

https://www.prace.cz/

http://www.hotjobs.cz/

https://www.uradprace.cz/web/uk — є інформація українською та російською мовами.

Пошук роботи в Німеччині:

https://www.stepstone.de/en/ — є англомовна сторінка;

https://de.indeed.com/

https://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/startseite.html?aa=1&m=1&kgr=as&vorschlagsfunktionaktiv=true

Знайти гідні пропозиції реально і в соцмережах — в першу чергу, в LinkedIn і Facebook. У LinkedIn можна підписатися на сторінки цікавих компаній або агентств з працевлаштування і відстежувати появу нових вакансій. Або ж налаштувати пошук за ключовими показниками — посада, місто, сфера діяльності. Правда, в основному це стосується вакансій для офісних фахівців.

Групи у Facebook, створені для мігрантів з України, більше підійдуть тим, хто шукає некваліфіковану роботу — на будівництвах, в якості прибиральниці тощо. Правда, без суворої руки адмінів вони перетворюються у філію «однокласників» з листівками.

3.Уникайте нелегальних посередників

Ті, хто не готовий шукати роботу за кордоном самостійно, користуються послугами посередників. Це зручно і безпечно, якщо співпрацювати з легальними компаніями, які можуть надати всі необхідні реєстраційні документи та ліцензії. До того ж, легальні посередники не беруть гроші з претендентів — за пошук потрібного співробітника їм платять іноземні наймачі.

Компанії-шахраї не мають ліцензії Мінсоцполітики, а, значить, не можуть надавати послуги з працевлаштування за кордоном. Перевірити наявність такої ліцензії можна на сайті Держслужби зайнятості. Крім того, у посередника повинні бути дозвільні документи на працевлаштування громадян України, видані в країні, в якій шукають роботу. Важливо, щоб ці ліцензії і дозволи були легалізовані в консульстві України.

Читайте також: Мігранти в небезпеці: За рік в Польщі збанкрутувало 662 компанії з працевлаштування

Нелегальні посередники зазвичай беруть передоплату зі здобувача за реєстрацію, консультацію чи оформлення документів. При цьому вони не гарантують працевлаштування за кордоном, приховують реальні умови роботи та проживання. Перевірити репутацію посередника можна на сайті Zarobitchany.org.

Неофіційна робота дозволяє наймачеві диктувати свої умови і зловживати довірою працівників. Наприклад, не виплачувати їм останню зарплату. Схема проста: у людини закінчується термін перебування за безвізом або за туристичною візою, і він змушений їхати додому. Йому обіцяють вислати зарплату за останній місяць пізніше, але не роблять цього. Забрати гроші не можна, адже наступного в'їзду в ЄС доведеться чекати кілька місяців, а до того часу роботодавець «забуде» про борг. Боротися за свої права без доказів теж не вийде.

4.Уважно читайте трудовий договір

Угода має бути складена на зрозумілій вам мові. Особливо важливо звертати увагу на виноски, написані дрібним шрифтом. Часто вони містять важливу інформацію, яку роботодавець не особливо хоче афішувати.

Якщо умови контракту прописані недостатньо ясно, краще витратитися на послуги юриста і захистити себе від неприємних сюрпризів у майбутньому. Вас повинно насторожити, якщо в графі обов'язків написано «інші види роботи» або «робота на розсуд роботодавця». Так наймач отримує можливість навантажувати співробітника понаднормової роботою без додаткової оплати.

У вас обов'язково повинен бути на руках ваш примірник трудового договору. У ньому повинні бути прописані наступні моменти:

●повна інформація про роботу: період, умови праці, кількість робочих годин, оплата, соцзахист, порядок припинення співробітництва;

●назва і контактні дані роботодавця.

5. Займіться оформленням робочої візи

Отже, у вас є трудовий договір або запрошення від роботодавця. Саме час зайнятися оформленням документів, які дають право жити і працювати на території відповідної країни ЄС. Зазвичай це національна або робоча віза, або тимчасовий вид на проживання.

Важливо: безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати в країнах єврозони 90 днів протягом півроку, але не дає права на роботу. Звичайно, завжди знайдуться ті, хто згоден працювати нелегально. Однак у разі виявлення нелегала, це загрожує для нього серйозними проблемами — наприклад, депортацією із забороною в'їзду в країни ЄС на кілька років. До того ж, працівник без офіційного оформлення позбавлений соціального захисту: якщо з ним станеться нещасний випадок на роботі, лікування доведеться оплачувати зі своєї кишені. А в Європі медпослуги недешеві.

Щоб отримати національну/робочу візу, потрібно подати документи до консульського відділу тієї країни, де ви плануєте працювати. Насамперед, слід зайти на веб-сайт консульства або візового центру і уважно вивчити їх вимоги.

Стандартний пакет документів включає:

●закордонний паспорт, який буде дійсний ще мінімум 3 місяці після закінчення терміну візи, плюс копії його сторінок;

●заповнену анкету;

●внутрішній паспорт та його копію;

●2 актуальні фотокартки;

●оригінал трудового контракту/запрошення від роботодавця/дозволу на роботу;

●підтвердження оплати консульського збору або інших платежів, якщо вони передбачені;

●страховий поліс, що діє на території країн ЄС.

Також можуть запитати й інші документи. Наприклад, довідку про несудимість або договір оренди (якщо ви відкриваєте чеську візу). Для Німеччини та Чехії важливі документи, які підтверджують кваліфікацію здобувача — трудову книжку, дипломи, сертифікати. Вони повинні бути перекладені на чеську або німецьку мову.

Робочі візи до Польщі

Тип польської робочої візи залежить від типу дозволу на роботу і може бути 3-х видів:

1.Короткострокова віза на 180 днів видається на підставі заяви про доручення роботи іноземцеві;

2.Віза терміном на 270 днів видається на підставі дозволу на сезонну роботу. Вона призначена для тих, хто буде виконувати роботи на певний період в агросекторі або туристичному бізнесі;

3.Воєводська віза терміном на один рік. Для такої візи необхідно отримати робоче запрошення, затверджене польським воєводою.

В залежності від виду, термін оформлення національної польської візи займає від 5 до 30 днів, але може затягнутися і на декілька місяців.

7. Познайомтеся з країною до переїзду

Можна довго читати відгуки про країну або місто, де ви плануєте жити, але все ж краще перед переїздом побувати там самому. Благо, у нас все ще діє безвізовий режим з країнами ЄС, лоукости регулярно пропонують дешеві перельоти до Польщі або Німеччини, є зручні автобусні маршрути.

Читайте також: 7 євро за в'їзд. Українцям ускладнять в'їзд у країни ЄС

Знайдіть недороге житло на airbnb або схожому сервісі і використовуйте його, як плацдарм для вивчення міста. Погуляйте різними районами, проаналізуйте ціни на житло та умови оренди. Вивчіть маршрути на роботу і ціни на громадський транспорт — так ви зможете зрозуміти, в якому районі вигідніше знімати кімнату або квартиру. І які місця краще обходити десятою стороною.

8. Їдучи за кордон, залишайте «хлібні крихти»

Візьміть із собою копію закордонного паспорта, візи, трудового договору, а також залишіть копії будинку. Якщо ви втратите документи, відновити їх буде простіше і швидше. Крім того, у ваших рідних повинні бути дані про вашу роботу — назва компанії, адреса, телефон, контакти керівника або співробітника.

Запишіть телефони українського консульства або посольства в країні вашого проживання. Якщо виникнуть проблеми, ви зможете звернутися до них за допомогою.

●гаряча лінія для громадян України, які перебувають за кордоном — +38 (044) 284-19-15 (оплата за тарифами відповідного оператора зв'язку);

●сайт для онлайн-звернення — www.ukc.gov.ua;

●безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людей і консультування мігрантів — 527 і 0-800-50-55-01. Сюди можуть звернутися за конфіденційною консультацією українці, які планують їхати за кордон, чи вже повернулися додому.

●онлайн-консультація на сайті 527.org.ua.

Звичайно, всіх ситуацій передбачити практично неможливо. Тим не менш, все ж є способи звести ризики до мінімуму і зробити свій досвід роботи в чужій країні вигідним і безпечним.
Світлана Волкова

Коментарі - 13

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
23 січня 2020, 11:35
#
Выплата долгов Украиной 2020 [что будет с курсом]:

https://www.youtube.com/watch?v=ydiUHaN_C9c

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
+
+56
mary27
mary27
23 січня 2020, 12:52
#
Хах, вот будет номер, если заробiтчане массово свалят с Польши.
Польше тогда будет п… дефлот)
+
+30
brigadirius
brigadirius
23 січня 2020, 14:06
#
Польща якось переживе. А от якщо таджики звалять з Масквабада, то така галузь як ЖКГ накриється повністью.
+
+8
mary27
mary27
23 січня 2020, 14:15
#
Кажется, будет в равной степени плохо и там и там)
Минус 900 000 людей, которые работают там, куда ни один нормальный поляк работать не пойдет...
+
0
Orozco
Orozco
23 січня 2020, 14:35
#
Завезут новых, на крайняк возьмут из западной Европы мигрантов. Не накроется одновременно 900тыс рабочих мест, свято место пусто не бывает.
+
0
mary27
mary27
23 січня 2020, 14:37
#
Откуда?
Поляки кстати громко бугуртят по поводу мигрантов.
И не желают их пускать.
Которые кстати работать не собираются, им интереснее жить на пособие.
+
0
Orozco
Orozco
23 січня 2020, 14:52
#
Из Украины выехали далеко не все желающие, и Германия не резиновая, тем более там ищут white collar специалистов, а не паковальщиков. Пакуют у них Абубакары и Мухаммеды, девать некуда. Собственно Польше их и вышлют, неизбежное падение уровня жизни из-за дефицита рабочей силы в экономике приведет к тому, что Польша станет куда лояльнее к ближневосточным мигрантам, не с этим так с другим правительством.
+
0
mary27
mary27
23 січня 2020, 14:59
#
''Вайт коллар'' с разговорным немецким и подходящими дипломами?
Таких и в ЕСе не слишком много.
Абубакары, а точнее Энверы в Гермашке давно полноправные граждане.
Во 2-3 поколениях.

Пшекостанцы вон писали, что ваще с ЕСов уйдут, еcли им мигрантов будут тулить.
В результате может выйти история смешнее BrExit)
+
0
Orozco
Orozco
23 січня 2020, 15:17
#
Не знаю, насколько репрезентативна выборка для IT специалистов, но там точно без знания немецкого берут. Разница только потом, для ВНЖ.

Польша выходит из ЕС это смешно конечно ) При всем их традиционализме при одной угрозе этого их правые популисты вылетят из власти. Там не Украина, в ущерб себе делать не будут.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
23 січня 2020, 16:21
#
Так у нас тоже никто не голосует в ущерб себе.. Еще и аванс берут перед аля голосованием.. А что будет с ненькой дальше - развлекуха, всем по попкорну.. Совесные тоже бывают, но не долго, те и могут впрячься, пока им не обьяснят что либо берешь и делишься, либо на**г с пляжа)
+
0
mary27
mary27
23 січня 2020, 21:16
#
То чувство, когда вся Гермашка превратилась в один большой ИТ-коворкинг?)
Ну допустим, ваш кодер в коворкинге на английском будет изъясняться.
А когда рабочий день закончится, и надо будет в магазин идти, или в трамвае ехать?)

Ведь пересiчний фольксдойч только на своем понимает, это не наше рабское низкопоклонство перед Иностранным)

Великобриташка с BrExit — тоже смешно.
Однако лучшие умы королевства теперь не понимают, как можно было так феерически обгадиться, что даже Шотландия уже готова их послать)

Правые (а на самом деле левые) популисты — сейчас ''тренд'' в ЕС)
Все жду, кто первый начнет ''парад суверенитетов'')
+
0
Anton Shulga
Anton Shulga
28 січня 2020, 13:06
#
И что полякам теперь делать
+
0
mary27
mary27
29 січня 2020, 12:45
#
Забыть про польский гонор и начинать самим мыть свои туалеты и собирать клубнику.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися