Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2019, 13:11

Поляки оцінили внесок українських мігрантів у ВВП країни

Праця українських мігрантів у Польщі піднімає ВВП країни. Зокрема, за 2016-2017 роки польська економіка зросла на 0,6 і 0,7% відповідно. Про це йдеться в дослідженні економістів Нацбанку Польщі та Вищої школи торгівлі РП, передає Укрінформ з посиланням на Puls Biznesu.

Праця українських мігрантів у Польщі піднімає ВВП країни.
Фото: shoppingpl.com

Внесок українських мігрантів в економіку Польщі

«Праця мігрантів з України привела у 2014-2018 роках до зростання ВВП Польщі, незважаючи на те, що скорочувався місцевий робочий ресурс», — зазначив один з авторів дослідження Павло Стшелецький.

За його словами, ще в 2014 році явище міграції було досить обмеженим, попри несприятливі тренди на польському ринку праці. Це результат демографічної кризи і низького рівня професійної активності поляків.

Читайте також: Monobank випускає картку в злотих для українських заробітчан

Згідно з оцінками в 2015 році внесок українців у зростання ВВП Польщі склав 0,3%, в 2016 році — 0,6%, у 2017 році — 0,7%, а в 2018 році зменшився до 0,3%.

Як зазначає Стшелецький, для польських роботодавців все більш відчутною стає конкуренція за українського працівника в інших країнах ЄС.

«Зростання кількості мігрантів вже не буде таким динамічним, як протягом 2014-2017 років, але людський капітал, можливо, буде використовуватися краще», — констатував польський експерт.

Читайте також: Польща не гумова: що чекає на українських заробітчан

Раніше повідомлялося

Коментарі - 7

+
+83
Dostoevsky
Dostoevsky
3 листопада 2019, 15:39
#
В Украине созданы все предпосылки, чтобы в ближайшем будущем поступления от гастарбайтеров сокращались. Потому как трудовая миграция из страны ускоренно переходит к следующему этапу – к выезду семьями, многие из которых уже не вернутся. К такому решительному шагу подталкивают: во-первых, цены в эквиваленте выросли до уровня, как минимум, восточноевропейских государств, а по некоторым позициям их превышают; во-вторых, комиссия в банковской системе Украины очень высокая, а с учётом такого укрепления национальной валюты, не идёт ни в какое сравнение. Ну и, в-третьих, повсеместный «теневой налог» (так сказать бытовая коррупция) забирает существенную часть из заработка (им есть с чем сравнивать). Отсюда, как следствие – сокращение потребительского рынка внутри страны.
+
+15
Lefert
Lefert
4 листопада 2019, 1:25
#
Для некоторых- это выгодно. В связи с выездом перспективных и амбициозных людей, включая специалистов- мои доходы хорошо так увеличились. Так что это ситуативно- кому-то лучше, кому-то хуже.
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 листопада 2019, 8:03
#
Триндіти - не лопатою кидати.
+
+18
Lefert
Lefert
4 листопада 2019, 8:46
#
Непонятно, почему вы недовольны тем что выше написал достоевский, ведь это логично. Я вам напомню, что украинцы которые уезжают с семьями- не предатели, а украинцы в первую очередь. Просто кто-то ждал коммунизма всю жизнь, другие светоча демократии, а некоторые не хотят ничего ждать и берут быка за рога, за то им и респект и удачи.
+
+15
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
4 листопада 2019, 14:34
#
Уехать на заработки и уехать с семьёй - это немного разные уезды.
Типичный трудовой мигрант с 3-4 тзл. на руки попросту не потянет аренду квартиры и семью. Разве что жена тоже получит рабочую визу и будет так же вкалывать.
+
0
Lefert
Lefert
5 листопада 2019, 5:32
#
Непонятен термин «вкалывать». И да- если муж работает больше 2х лет, жена очень просто получает рабочую визу прицепом, это польское ноу-хау для заманивания наших ребяток. Также, есть отличные квоты на медперсонал.
https://rentflatpoland.com/properties/modern-2-room-apartment-kolejowa/    2850зл, в центре
Если окраина, сравнимая с киевской Троещиной или Теремками- до 2к вложиться можно.
+
0
Італій .
Італій .
4 листопада 2019, 14:10
#
Dostoevsky пише
во-вторых, комиссия в банковской системе Украины очень высокая, а с учётом такого укрепления национальной валюты, не идёт ни в какое сравнение


Взагалі то комісія низька. Ну і незрозуміло як комісія в банківській системі (думаю що насправді ти мав на увазі СЕП), тобто в середині України, відгоситься до стимулювання еміграції. Два з чотирьох банків, в якіх я маю рахунки, пропонують безкоштовні перекази. При тому перехід грошей з одного рахунку на інших відбувається протягом годин, в той час як в деяких странах-сусідах на це потрібно від пів доби до цілої доби.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися