Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2020, 18:36

Ощадбанк пролонгує Нафтогазу 2 мільярди кредиту на 4,5 року

Ощадбанк і НАК «Нафтогаз України» домовилися про продовження терміну дії кредитного договору, борг за яким складає 1,97 млрд грн. Договір продовжать з 9 червня 2020 року до 24 грудня 2024 року. Про це йдеться в проекті розпорядження Кабміну, передає Інтерфакс-Україна.

Ощадбанк і НАК «Нафтогаз України» домовилися про продовження терміну дії кредитного договору, борг за яким складає 1,97 млрд грн.
Фото: zn.ua

Що відомо

Повідомляється, що Кабінет міністрів раніше надав держгарантію за цим кредитом, а на засіданні в середу, 15 січня, погодив його пролонгацію на зазначених вище умовах.

Фінансовий стан компанії

Згідно зі звітом Нафтогазу, на 30 вересня 2019 року близько 98% його грошових коштів та залишків на банківських рахунках, загальна сума яких становила 24,96 млрд грн, були розміщені в підконтрольних державі банках.

Одночасно на частку цих банків припадало приблизно 59% позик НАК при загальному їх обсязі у компанії в 60,79 млрд грн.

Читайте також: В Нафтогазі прокоментували чутки про премії з виплаченого Газпромом боргу

На кінець 2018 року ці показники становили відповідно 96% від 14,22 млрд грн і 76% від 56 млрд грн.

Сума наданих держгарантій за зобов'язаннями Нафтогазу за січень-вересень минулого року скоротилася з 15,44 млрд грн до 2,91 млрд грн.

Читайте також: Гроші вже на рахунках. Україна в повному обсязі отримує плату за транзит російського газу

Раніше повідомлялося

  • 26 грудня 2019 року Нафтогаз на вимогу Кабміну перерахував державі 8,5 млрд грн дивідендів і 4,5 млрд інших податкових платежів.
  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія домовилися про транзит газу на 5 років з можливістю пролонгації контракту на тих же умовах ще на 10 років.
  • За словами міністра енергетики Олексія Оржеля, гарантовані обсяги поставок газу: 1 рік — 65 млрд куб м і 40 млрд куб. м в наступні 4 роки.
  • Згідно з домовленостями, Газпром погодився виплатити Нафтогазу борг в $2,9 млрд, встановлений Стокгольмським арбітражем.

Читайте також: Міністр енергетики розповів про умови газового контракту з Росією

Коментарі - 3

+
0
tarick
tarick
15 січня 2020, 20:47
#
А куда уже успели деть 3 лярда баксов, сбитых с кацпрома?
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
16 січня 2020, 10:02
#
Нєма, мужік, дєньжат... Який може бути прибуток, коли маєш просрочений кредит? Але то практика, яку почав Китай, де є держкорпорації і вплив на бізнес колосальний. В такій економіці боргами закачується не уряд, а підконтрольні компанії. Тоді типу і дивіденли є і борг статистику не псує. Але то до пори до часу, наразі в Китаї вже йде хвиля корпоративних дефолтів, хоча уряду поки що нічого не загрожує. Це працює, коли ти знаєш, що економіка росте еа 7%, генерує додаткові гроші, з яких ти 90% платиш на обслуговування кредиту, а на 10 живеш. Ці 10 при великих оборотах дуже не кислі. Але що вийшло в Китаї? Ростуть менше, ніж розраховували, а борги лишилися і ті 90% стали меншими, бо зменшилася сума, з якої їх беруть, тому не вистачає і тому дефолти. Є вихід, коли валюту девалять, тоді легше борги віддати. Але росте інфляція. Для того і є курс валюти, це дозволяє згладити коливання, але зазвичай курс росте, коли економіка спотикається і це допомагає їй. По ходу, наші також користуються таким методом. Але є різниця. В Китаї борг в юанях, а у нас в доларах більшість. Тому два процеси, перевід боргу в гривневий і порятунок бюджету незаробленими грошима держмонополій зіграли один проти одного. Маємо високий відсоток за кредитами, нєрєзи заливають бакс, курс падає, нерези ще активніше заливають. Курс падає ще нижче. Економіці труба. Єдиний плюс це падіння відсотків по облігаціям. Але це має відкрадений ефект, адже зараз треба погашати дорогі облігації, де доходило до 19%.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
16 січня 2020, 10:03
#
А падіння економіки та недобори податків то вже навіть не теперішнє.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися