Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 11:33

Більше мільярда на рік. Стало відомо, скільки Ощадбанк платитиме за участь у ФГВФО

Перший внесок Ощадбанку за входження до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становитиме 1% від статутного капіталу, а це — 495 млн грн. Також передбачені регулярні платежі. За попередніми підрахунками — 334 млн грн на квартал. Про це розповіла перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв’ю «Мінфіну».

Можлива розстрочка

«Ці цифри ми передали Фонду гарантування і Ощадбанку. Можливо, буде мова про плавне входження Ощадбанку до Фонду і поетапне внесення внесків. Щоб ми не прийшли до ситуації, коли Ощад стане учасником ФГВФО, але Міністерству фінансів доведеться його докапіталізувати», — зазначила Катерина Рожкова.

Що буде з держгарантіями за депозитами

Зараз держава гарантує вклади в Ощадбанку на 100%, незалежно від суми депозиту. Після входження банку до Фонду гарантування, його буде позбавлено цієї привілеї. Всі нові вклади, які клієнти оформлять в Ощадбанку після 1 липня 2019 року, будуть гарантуватися в розмірі до 200 тис. грн., як і в інших банках. Депозити, які були розміщені до цієї дати, будуть захищені в повному обсязі.

Навіщо Ощадбанку ФГВФО

З точки зору НБУ входження Ощадбанку до Фонду — питання конкурентності в банківському секторі. «Внески до ФГВФО – це додаткові витрати банків на депозити. І, зрозуміло, що вони їх враховують при розрахунку реальної ставки. Виходить несправедлива ситуація, оскільки в Ощадбанку цих витрат немає», — зазначила Катерина Рожкова.

Також це допоможе залучити міжнародного інвестора в капітал Ощадбанку. «Міжнародних інвесторів цікавлять однакові умови роботи на ринку. Вони не можуть заходити в інституцію, яка сьогодні має преференції, а завтра їх можуть забрати. Тому Ощадбанк повинен приєднатися до ФГВФО до того, як, в його капітал зайде міжнародний інвестор. Тоді ніяких сюрпризів у майбутньому чекати не доведеться», — пояснила вона.

Відтоку вкладів НБУ не очікує

«Зміни не призведуть до того, що умови обслуговування в Ощадбанку стануть гіршими, ніж в інших установах. Якби всі платили за депозитами 13% річних, а Ощад — 9%, тоді, ймовірно, почався б відтік. Але ми говоримо, що умови стануть такими ж, як у інших банків», — зазначила Катерина Рожкова.

Також вона зазначила, що є багато клієнтів, які довгий час обслуговуються в Ощадбанку і тому не залишатимуть його. «Більшість клієнтів – досить інерційні. Ті, хто вже звик до якогось банку, не будуть поспішати його змінювати. Не варто забувати і про те, що в Ощадбанку велика мережа відділень і тому жителям невеликих міст може бути зручно обслуговуватись саме в ньому», — пояснила Катерина Рожкова.

Коли банк стане учасником Фонду

Входження Ощадбанку до ФГВФО передбачено законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи» (№2571).

Відповідно до нього Ощадбанк стане учасником Фонду з 1 липня наступного року. Наразі Верховна Рада цей проект ще не розглядала.

Коментарі - 4

+
+38
Stich626
Stich626
26 грудня 2019, 11:37
#
От и цветочки-скоро ягодок насыпят
+
+23
Mindent
Mindent
26 грудня 2019, 13:20
#
Оттоки,безусловно,будут...
+
+6
ccc2013
ccc2013
26 грудня 2019, 20:39
#
Исчезает главная гарантия((
+
+11
obozrevatel17
obozrevatel17
19 лютого 2020, 18:35
#
В Ощадбанке клиентам у которых от 200 тис. Особенно пенсионерам...  
Стоит серьезно задуматся и разложить свои сбережения в другие банки по 150 тис. + % проценты будет до 200. 
Так будет безопасней.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися