Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2019, 16:40

Правління НБУ готове виступити поручителем екс-співробітників у справі ВіЕйБі банку

Правління Національного банку готове виступити поручителем екс-співробітників Нацбанку у справі Віейбі банку щодо обставин видачі йому стабілізаційного кредиту в 2014 році. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Правління Національного банку готове виступити поручителем екс-співробітників Нацбанку у справі Віейбі банку щодо обставин видачі йому стабілізаційного кредиту в 2014 році.
Фото: finance.liga.net

Що відомо

Правління Національного банку України прибуло до будівлі Вищого антикорупційного суду в Києві.

Тут повинні розглянути рішення про запобіжний захід і застави колишнім співробітникам НБУ, яких НАБУ звинувачує у зловживанні при наданні стабкредиту ВіЕйБі банку (Київ) у 2014 році.

«Ми маємо на меті виступити поручителем у цій справі, коли будуть слухання про обрання попереднього запобіжного заходу», – повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Вона наголосила, що правління НБУ хоче продемонструвати, що буде захищати інституційність своїх рішень.

Читайте також: НАБУ назвало всіх підозрюваних у справі ВіЕйБі Банку

Раніше в НБУ повідомляли, що серед 7 осіб, яких затримала НАБУ, немає нікого з нинішніх членів правління та директорів департаментів НБУ.

Передісторія

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 7 осібза підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

  • Ідеться про колишніх і чинних чиновників Нацбанку, ВіЕйБі Банку і приватних компаній, пов'язаних з кінцевими бенефіціарами банку.

  • Пізніше стало відомо, що НАБУ затримала екс-заступника голови Національного банку Олександра Писарука. Причина — можливі зловживання у справі щодо збанкрутілого ВіЕйБі Банку Олега Бахматюка.

  • Олександр Писарук в 2014-2015 роках працював першим заступником голови Національного банку і відповідав за банківський нагляд. Тоді НБУ очолювала Валерія Гонтарєва.

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив ВіЕйБі Банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн.

  • У листопаді 2014 року Нацбанк визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію.

  • Справу Бахматюка НАБУ почало розслідувати в жовтні 2016 року. Детективів зацікавив факт виділення Нацбанком стабілізаційного кредиту для фінансового оздоровлення банку.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

  • Слідчі бюро вийшли на фінішну пряму, але генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у ВіЕйБі Банку поліція зберігала в підвалі стороннього підприємства, яке було затоплене.
  • Гонтарева каже, що затримання Писарука є «посиленням терору з боку влади».

Коментарі - 7

+
0
lsdog
lsdog
12 листопада 2019, 17:04
#
Ну да, ок, только у НБУ последнее время самих рыльце в пуху, кого там недавно ловили на взятке для лицензий обменников? И еще второго кадра тоже ловили пару недель назад. 

Своих не бросают))
+
+90
Dаrk Lite
Dаrk Lite
12 листопада 2019, 17:22
#
Мафия крышует своих пешек… офигеть
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
12 листопада 2019, 17:29
#
А не хочет правление НБУ, за счет личных средств врзместить ущерб? Круговая порука - порочный преступный круг!
+
+15
Exba
Exba
12 листопада 2019, 17:32
#
«Круговая порука мажет как копоть...»
+
0
Богдан Сташинский
Богдан Сташинский
13 листопада 2019, 11:18
#
«Скованные одной цепью...»
+
0
lenta19
lenta19
12 листопада 2019, 17:56
#
На передержку
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 листопада 2019, 20:39
#
Атака на Писарука — це такий самий сигнал, як спалений будинок Гонтаревої. Будинок спалили, коли місія МВФ була в місті. За Писаруком прийшли, коли всі чекали повернення місії.

Співпраця з МВФ критично важлива для української економіки. І дуже болісна для українських олігархів. Фактично, МВФ наполягає на тих кроках, які зменшують роль олігархів у економіці. І олігархам, а особливо одному олігарху, це дуже не подобається. І вони мріють зруйнувати співпрацю з МВФ. Навіть ціною економічних потрясінь. І дуже прикро, що їм в цьому допомагає НАБУ.

https://patrioty.org.ua/blogs/iakshcho-khtos-khotiv-pered-pryizdom-misii-mvf-daty-zrozumity-shcho-im-tut-ne-radi-to-vin-mozhe-buty-shchaslyvyi--finansyst-fursa-303185.html

Полностью согласен с мнением уважаемого эксперта…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися