Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2019, 14:57

З карткою чи без: У податковій пояснили, чи потрібен РРО для безготівкових операцій

У Державній податковій службі роз'яснили нюанси застовування РРО під час безготівкових операцій. Зокрема, розповіли, чи зобов'яжуть фіскалізовувати розрахунки з ФОПами третьої групи. Про це йдеться в повідомленні ДПС.

У Державній податковій службі роз'яснили нюанси застовування РРО під час безготівкових операцій.
Фото: epravda.com.ua

Операції без застосування платіжної карти

За словами голови ДПС Сергія Верланова, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток, і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО.

Те саме стосується випадків, коли покупець вносить кошти через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. «Спрацьовує» звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 Закону.

Читайте також: 11 болючих питань про РРО для ФОПів

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом.

Читайте також: Що на очікує ФОПів: закон про РРО набуде чинності через півроку

Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», — зазначив голова ДПС Сергій Верланов.

Операції з використанням платіжної карти

Якщо при розрахунку за товар або послугу клієнт використовує банківську платіжну карту, то така операція підпадає під визначення «розрахункової операції».

«Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО по операціях із застосуванням платіжних карток діяли і раніше», — уточнив Сергій Верланов.

Читайте також: До яких наслідків призведуть закони про РРО та кешбек — юрист

Раніше повідомлялося

  • Електронні реєстратори розрахункових операцій будуть безкоштовними, українським підприємцям не доведеться їх купувати.
  • 17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закони (1053-1 та 1073), спрямовані на детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг, впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій та механізму кешбека.
  • Також президент доручив ввести дворічний мораторій на перевірки ФОПів. Відповідний указ забороняє перевіряти, чи дотримуються ФОПи порядку застосування касових апаратів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися