Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2019, 16:50

НБУ пропонує не забирати у держбанків прибуток

Згідно з результатами стрес-тестів 2 з 4 держбанків можуть потребувати докапіталізації у 2019 році, але цього можна уникнути. Про це на прес-брифінгу заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За словами Рожкової, держбанки повинні більш активно працювати з проблемними активами. Крім того, держава повинна залишати цим банкам прибуток, щоб вони могли формувати буфер капіталу. Вона нагадала, що минулого року 90% свого прибутку держбанки перерахували до держбюджету.

Розіграш від топ-банків: головний приз — 25 000 грн

«У банків немає іншого джерела формування капіталу, крім прибутку. Тому ми говоримо сьогодні з Міністерством фінансів про те, щоб зменшити відрахування держбанків в бюджет. В іншому випадку, це може не тільки зменшити їх потенційну здатність до подальшого розвитку, але й вимагати їх докапіталізації у подальшому», — підкреслила Рожкова.

Чому держбанкам не вистачає грошей

Як писав «Мінфін», за результатами стрес-тестування банків, регулятор дійшов висновку, що деякі з них потребують докапіталізації. Близько 85% від суми додаткової потреби банків у капіталі припадає всього на 5 фінустанов. Серед них 2 державних банка, 2 банка з російським капіталом і Укрсоцбанк.

Читайте також: Банки продовжують нарощувати рекордний прибуток

Якщо виключити ці п'ять фінустанов, інші банки потребують докапіталізації на 5 млрд грн за базовим сценарієм і на 11 млрд грн — за негативним.

В НБУ підрахували, що на сьогоднішній день у 11 банків є потреба в додатковому капіталі на суму 35,2 млрд грн при базовому сценарії розвитку економіки. Якщо буде реалізований негативний сценарій, ці ж установи, а також інших 7 банків, будуть потребувати вже 73,8 млрд грн додаткового капіталу.

Скільки заробляють банки

За підсумками 9 місяців 2019 року прибуток склав:

Коментарі - 2

+
0
Mindent
Mindent
8 листопада 2019, 19:03
#
Туча мертвых кредитов в них. И никто их уже не вернёт:((((
+
0
corsww
corsww
9 листопада 2019, 18:10
#
Почему госбанкам не хватает денег? Я отвечу. Легко. Потому что Пышный к примеру со своей группой друзей правленцев получают более одного миллиона грн зарплаты в месяц  ни черта не делая. А если посчитать всех бездельников и их родственников что там окопались то отдайте им всю выручку . Они и ту разворуют и снова мало будет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися