Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 жовтня 2019, 13:13

Дубілет розповів, як будуть виводити з тіні алкогольно-тютюновий ринок

В уряді запустили проект, у межах якого спробують знову зробити ринки сигарет і алкоголю «білими». Про це повідомив Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет в інтерв'ю ЕП.

В уряді запустили проект, у межах якого спробують знову зробити ринки сигарет і алкоголю «білими».
Фото: delo.ua

Масштаб проблеми

"Є така проблема, як тіньовий обіг підакцизних товарів, є такий поліграфкомбінат «Україна» – це підприємство випускає акцизні марки. За останні кілька років кількість замовлених марок зменшилася вдвічі. Щось мені підказує, що це не пов'язано з тим, що українці стали менше пити або курити.

Зараз до 50% алкоголю і 10% сигарет перебувають в тіні.

Це пов'язано з тим, що значна частина продукції «переїхала» в тінь, з різних причин. Є непрямі ознаки, за якими оцінюють реальний ВВП, незалежно від податкових надходжень. Якщо порівняти реальний оборот і той, який відображено в податковій, то ця різниця досягає мільярдів гривень.

Читайте також: Кабмін став на бік «табачників» щодо скасування «маржі»

«Якщо вивести „на світло“ хоча б половину тіньового ринку сигарет і алкоголю, то це принесе в бюджет додатково 5-10 млрд грн на рік», — каже Дубілет.

Як планують вирішувати проблему

За словами Дубілета, в уряді запустили проект, в рамках якого різними методами спробують знову зробити цей ринок «білим».

  • По-перше, планують оновити акцизну марку, щоб її було складніше підробити.
  • По-друге, налагодити роботу з силовими органами, щоб вони працювали з тими магазинами, які торгують незаконною продукцією. Всі адреси й імена відомі, «просто потрібна політична воля».
  • По-третє, зараз обговорюється можливість реалізувати концепцію track and trace. Тобто зробити так, щоб шлях підакцизної продукції з моменту виробництва до моменту продажу можна було відстежити в електронній формі.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники

Раніше повідомлялося

  • Уряд під час зустрічі з тютюновими компаніями підтримав скасування норми про регулювання цін на тютюновому ринку в законопроекті №1049.
  • Поправка до закону, яка обурила виробників, пропонувала встановити торгову націнку на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни.

Коментарі - 7

+
+45
bonv
bonv
30 жовтня 2019, 13:18
#
Акцизи вже оновлювали не раз
Правоохоронці вже всіх ганяли.
Відстежиш тільки білу а не тінь.
Висновок: популізм чистої води.
+
0
lika197
lika197
30 жовтня 2019, 13:42
#
Снизит ли это бюджетный дефицит, или деньги пойдут в «лечение орфанных заболеваний» и всякие другие коррумпированные схемы?

Хотите настоящий и эффективный социализм и национализм, запретите иностранным соцсетям под тоталитарным контролем 5 олигархов. Наши бизнесы и люды зависимы от них и их пропаганды, и при политической смене нон-резы могут сильно ударить нас, отключая доступ.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
30 жовтня 2019, 13:52
#
Союзом незламним республіки вільні навіки... хоча, що це я, далі ви знаєте. Заборонити соцмережі, відновити піонерів і комсомол. Секса нєт і нє прєвідіцца. Ковбаса по 2,20. Уря....
+
0
lika197
lika197
30 жовтня 2019, 13:53
#
С одного края до другого? Марксизм, как и текущий образ капитализма, оба — идеологии нон-резов. Пока не будет настоящего национализма и собственной идеологии для правительства, всё — ложная оппозиция.

«Ядерная семья должна быть разрушена, и люди должны найти лучше способов жить вместе. Каким бы ни были его конечные последствия, распад семей в настоящее время является объективно революционным процессом»

-Линда Гордон, еврейский феминист, 1969.
+
+11
Fennec .
Fennec .
30 жовтня 2019, 14:49
#
Якщо зможуть впровадити підхід track and trace, то це вирішить автоматично багато питань. І взагалі, Дубілет вселяє оптимізм в багатьох питаннях, але орієнтуємось тільки на результати.
+
0
Григорий П
Григорий П
30 жовтня 2019, 16:36
#
Блокчейн в помощь
+
0
Bitcoin
Bitcoin
30 жовтня 2019, 15:54
#
А доходы прокурорских, ментов и прочей ш***али когда будут выводить из черной дыры или вручать им кассовый аппарат?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися