Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 вересня 2019, 8:00

Платіжні технології для покоління Z

Українці поступово забувають про пластикові карти. Кожна 9 карта в Україні токенізована в мобільний телефон. Особливо популярний новий спосіб оплати у молоді.

Банки розуміють це і намагаються бути в тренді. Про те, якими будуть платіжні технології у найближчому майбутньому, і що потрібно поколінню Z, розповів заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн в ході конференції PayTech Ukraine 2019.

Протягом 5 років 70-80% карт будуть токенізовані в мобільні пристрої. Сьогодні ми спостерігаємо бум безконтактних платежів. Обсяг транзакцій телефоном збільшився на 300% з початку року. Кожен місяць кількість клієнтів, що віддають перевагу безконтактним карткам, зростає на 7%.

В середньому кожен клієнт здійснює 15 операцій на місяць. А середній чек безконтактної оплати в 2,5 рази більше звичайного чека. До 2022 року половина покупок буде здійснюватися завдяки мобільним платежам.

Це цілком відповідає еволюції споживання. Раніше ми приходили до магазинів і бачили товари на прилавку, і нам треба було попросити продавця подати товар, щоб поглянути на нього. Тепер ми купуємо товари в супермаркетах, де є великі візки. Це стимулює нас купувати більше. Але процес оплати великого чека завжди незграбний. Безконтактні платежі дозволяють зробити його максимально зручним та швидким, знижуючи стрес покупця. Тому кількість безконтактних пристроїв зростає, вже навіть почали випускати авто з NFC-модулем.

Отримайте 1% річних додатково з Бонусом від «Мінфіну»

Що обирає цифрове покоління

Не варто недооцінювати нинішню молодь. Вони досить цілеспрямовані і самостійні. Якщо вони приходять на роботу, то самі скажуть керівнику, що будуть робити, самі оберуть шлях, як досягти мети.

Саме тому ієрархічна структура корпорацій, звична старому світу змінюється. Компанії типу Google тепер влаштовані інакше.

Але, згідно з дослідженнями, в Європі вже сьогодні 71% батьків при здійсненні великої покупки враховують думку дітей до 21 року.

З них:

  • 65% батьків враховують думку дитини при виборі туру для поїздки у відпустку
  • 35% — при виборі меблів
  • 25% — при виборі машини

Молодь вже сьогодні змінює споживання. Стандартні фінансові послуги їм не підходять, тому що вони не готові робити зайвий крок. Вони хочуть отримувати все і відразу в зручній формі. Їх немає у Facebook, вони сидять в Instagram, Youtube. До 2025 року половина людей до 35 років відмовиться від підписки на кабельне телебачення. Вони всі дивляться Netflix.

Щоб здійснювати контакти ще швидше, при цьому гарантувати захист платежів, вже зараз впроваджуються технології FacePay, ідентифікація за голосом, сітківкою ока, ходою, ЕКГ, особливостями набору тексту. Це все тому, що тривалість концентрації уваги у молоді 8 секунд. А, отже, ми повинні встигнути.

Ризики

Цифрова трансформація неминуча. Але в гонці за поліпшенням і спрощенням платежів ми ризикуємо втратити приватність та особисту свободу.

У Швеції в останні 2 роки проводили експеримент — вже 5 тисяч добровольців погодилися вбудувати в тіло чіпи, які дозволяють проводити ідентифікацію і оплату. У Китаї, як відомо, введена система соціального рейтингу. Людина, яка не погашає кредит, не вчасно оплачує рахунки, буде мати більш низький рейтинг. Отже, він не зможе отримати роботу на держслужбі, оселитися в дорогому готелі і навіть на митниці його будуть більш пильно оглядати.

Це все дасть державі можливість контролювати виборця. Але до якої межі ми можемо дійти. І головним викликом стане збереження права на захист особистості. Нам потрібно його відстояти.

Коментарі - 5

+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
16 вересня 2019, 10:11
#
А где пометка Р?
+
0
bonv
bonv
16 вересня 2019, 14:12
#
Миллиардер Тим Дрейпер в эфире Block TV заявил, что его недавний прогноз о рывке биткоина до $250 000 является консервативным и не отражает реальную мощь первой криптовалюты. Курс BTC вырастет до $250 000, если доля биткоин-транзакций на глобальном рынке достигнет 5%.
Тим Дрейпер известен тем, что он сохранял оптимизм даже во время доминирования негативного тренда на рынке в 2018 году, когда биткоин упал ниже $3500.
Даже тогда миллиардер призывал инвесторов к спокойствию. Нужно немного подождать, и мы станем свидетелями возобновления ралли, говорил Дрейпер. Биткоин – это лучшая альтернатива фиатным валютам, которые контролируются центральными банками.
Сейчас перед нами стоит задача по активизации массового распространения BTC. Люди должны понять, что биткоин – это не только выгодная инвестиция, но и отличный инструмент для повседневного использования, например, оплаты товаров и услуг.
В феврале 2019 года Дрейпер заявлял, что к 2021 году обычные люди будут использовать биткоин для оплаты кофе в ресторанах.
Некоторые государства даже могут сделать BTC своей национальной валютой, что позволит привлекать инвестиции в экономику и укрепить финансовую стабильность, подчеркивал Дрейпер.
+
+22
irakez
irakez
16 вересня 2019, 14:35
#
*** это, а не альтернатива. Если бы биткоин реально был альтернативой, с ним бы боролись так же упорно и ожесточенно, как с Либрой. Что как бы намекает, какие сапоги лучше брать ;)
+
0
Ferox
Ferox
16 вересня 2019, 17:02
#
Ну не знаю… у нас в городе есть магазины у которых очень часто бесконтакт на терминалах не работает, говорят, что нужно втыкнуть карту, чтоб оплатить, а еще есть магазины у которых безналом платежи принимают только днем, ночью только наличкой… О каких удобствах платежей телефоном идет речь не совсем понятно… Желательно всегда иметь с собой обычную банковскую карту, которую нужно втыкивать или проводить, и наличку, иначе могут быть проблемы.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
16 вересня 2019, 17:44
#
Ferox

В магазинах, где по вечерам принимают только наличку продавцы научились оплачивать товар своими картами Монобанка за Счёт кредитного лимита, зарабатывая ежемесячно по 500 гривен кешбека с каждой карты (жены, мужа, мамы и папы).

Если на терминале в магазине не работает бесконтакт — вы не стесняйтесь писать жалобы на сайте соответствующего банка на эту тему с указанием адреса установки и ID-терминала.
Например, у меня возле дома в одном магазине пара терминалов Аваля не принимала бесклнтакт — всего месяц препирательства с банком и они от греха подальше заменили старое барахло на новенькие терминалы с работающими NFC-модулями…
Не проходите мимо — не будьте безразличны…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися