Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2019, 8:00

Долар у вересні: що може підірвати валютний ринок

У серпні котирування безготівкового долара перебували в досить широких межах. Від мінімальних 25,00/25,04 гривень (відкриття торгів 23-го числа) до максимальних 25,63/25,67 (закриття 5-го серпня). А на готівковому ринку продаж долара в банках то злітав до 25,70-25,92 гривень (6-го серпня), то падав до 25,12-25,15 і навіть нижче (23-го числа).

Незважаючи на такий широкий розкид котирувань протягом місяця — в цілому спостерігається поступове зміцнення нацвалюти, яке фактично стримується Нацбанком за рахунок викупу надлишку долара в резерви з міжбанківського ринку.

Курс неодноразово підбирався до позначок близько 25 гривень за долар і навіть трохи нижче, але тут же йшов вгору завдяки інтервенціям НБУ зі скупки надлишку пропозиції. Таким чином, долар за 25 гривень можна вважати «негласним» нижнім порогом для регулятора в цей період.

До особливостей валютного ринку серпня можна віднести:

1) Поступове зниження ролі нерезидентів у формуванні тренда за курсом протягом сесії. Схоже, іноземці вже накупились ОВДП в межах встановлених на Україну лімітів (в основному вклавшись в ці папери в липні) і тепер не настільки активні з їх купівлею, як на останніх аукціонах Мінфіну України, так і на вторинному ринку. Звідси і зменшення з їх боку обсягів пропозиції валюти на торгах.

Нерезиденти, які купували ОВДП — були основним постачальниками долара в резерви в липні. НБУ викупив з міжбанку з 01 липня до 2 серпня «чистими» $1 254,3 млн. А ось за період з 5 до 30 серпня ця цифра вже становила всього $316,2 млн;

2) Зменшення загальної статистики торгів. Це пов'язано як з вищевказаним нерезидентським фактором, так і зі зниженням обсягів скупки валюти імпортерами.

По-перше — впали ціни на енергоносії, що зменшило валютні витрати компаній-постачальників при їх закупівлі.

По-друге — імпортери бачать поступове просідання котирувань останніх місяців і розуміючи, що час працює на них, — не поспішають активно затарюватися товарами (купуючи їх пізніше, вони економлять на зниженні курсу).

По-третє — НАК «Нафтогаз», закуповуючи зараз енергоносії, — витрачає в основному на це кредитні гроші (а позику було надано у валюті) і тому не купує для цього долари і євро на міжбанку.

При цьому — експортери на торгах продають приблизно стабільні обсяги валюти, що в кінцевому підсумку і призводить до невеликого надлишку пропозиції на міжбанку на тлі досить стриманого попиту;

3) Часткова «незалежність» поведінки готівкового ринку, де котирування обмінників стали відносно стабільні і сильно «не розбурхують» громадян частою зміною протягом дня, як це було ще в першій декаді серпня. Це психологічно вже не провокує населення на скупку валюти і працює на зміцнення довіри до гривні. Готівковий ринок, так само як і міжбанк, поступово знижує свої цінники, але вже не поспішає це робити «за будь-яким чихом» котирувань на торгах.

По факту — в останню робочу п'ятницю серпня долар в обмінниках можна було без проблем купити за 25,20 гривень, а на міжбанку котирування закриття виявилися на рівні 25,13/25,16.

Що буде впливати на курс найближчий тиждень

Цього тижня на валютний ринок будуть впливати наступні фактори:

1) Вихідний понеділок у США. Ефект першого дня місяця і купівлі валюти «дочками» нерезидентів під репатріацію дивідендів.

2 вересня американські банки не працюють (відзначається День Праці) і тому всі угоди за доларом пройдуть на українському міжбанку на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — завтра). Це не дуже цікаво багатьом вітчизняним клієнтам і вони перенесуть свої заявки відразу на вівторок, що знизить статистику міжбанку 2-го числа і призведе до ситуативних перекосів попиту і пропозиції за доларом 3-го вересня.

Крім цього — в перший робочий день кожного місяця бізнес підводить підсумки минулого звітного періоду і визначається зі стратегією на новий. Це також зменшить обсяги операцій 2 вересня.

І традиційно в першій декаді кожного місяця «дочки» нерезидентів купують валюту для виведення дивідендів за кордон. Це призводить до короткочасного зростання попиту на валюту, чим активно користуються її продавці і спекулянти, підіймаючи в такі моменти котирування;

2) Витрачання експортерами гривні, отриманої від держави у вигляді відшкодувань ПДВ.

Компанії — експортери витрачають отримані від Держказначейства гроші на свої господарські операції (в тому числі і на розрахунки з персоналом за серпень), що знижує у них потребу в продажі валюти в цей період і працює проти гривні;

3) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 3-го вересня Мінфін проведе аукціон з розміщення гривневих облігацій на терміни: 91, 350 і 1064 дні в загальній сумі за номіналом на 3 млрд гривень. Ці папери (особливо трирічні) досить цікаві для нерезидентів, і у вівторок (сам аукціон) і середу (дата розрахунку за куплені папери) відбуватиметься продаж валюти іноземцями для купівлі облігацій. Але особливих обсягів продажів не буде, так як пропонується досить скромний обсяг ОВДП.

Як і раніше — основну частину пропонованої нерезидентами на торгах валюти буде викуповувати Нацбанк через Matching. Це утримає долар від великого просідання навіть в разі істотного інтересу до цих паперів з боку нерезидентів;

4) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів, ліквідність в банківській системі та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. «Мінфін» не бачить особливих загроз для гривні цього тижня з боку готівкового ринку. Зараз обмінники продовжують працювати в режимі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду. Особливого ажіотажу зі скупки валюти з боку громадян не спостерігається, що не тисне на курс.

Дії спекулянтів. Низький попит на валюту з боку імпортерів не дозволяє спекулянтам сильно розгойдувати курс і вони в основному продовжать заробляти тільки у форматі «в дві сторони». У них цього тижня залишається єдиний серйозний шанс розігріти ринок — в моменти скупки валюти іноземцями для виведення дивідендів.

Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. Ринок швидко поглине всю гривню, яку отримали експортери у вигляді відшкодувань ПДВ, що змусить їх потім частіше виходити на торги з продажем валюти. Це підтримає гривню на ринку.

За прогнозами «Мінфіну» коррахунки банків цього тижня будуть перебувати в межах коридору 44-58 млрд гривень, чого буде абсолютно достатньо для здійснення банками всіх своїх поточних операцій і дотримання економічних нормативів НБУ.

Нацбанк продовжить викуповувати ситуативний надлишок долара на міжбанку і не дасть, таким чином, котируванням суттєво просідати навіть в періоди надлишку пропозиції на торгах. При можливих скачках курсу — НБУ не продаватиме валюту з резервів для стримування зростання котирувань, вважаючи за краще економити ЗВР.


Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 2-6 вересня:

На готівковому валютному ринку власники обмінників продовжать орієнтуватися в основному тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення. Обмінники будуть працювати у форматі «з обороту» при низькому рівні спреда. Фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати його рівень за доларом в межах 12-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на 2-6 вересня в обмінниках фінкомпаній в межах 25,00-25,35 гривень, а в банках 24,90-25,45 гривень.

На міжбанку. Котирування долара на торгах будуть залежати в основному від двох складових — поведінки, курсових завдань і потреби в гривні у великих вітчизняних експортерів і імпортерів, а також від операцій нерезидентів з ОВДП.
Фактори скупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і стан ліквідності в банківській системі останнім часом дуже короткочасно впливають на тренд міжбанку.

За прогнозом «Мінфіну» компромісним варіантом безготівкового курсу долара цього тижня буде коридор 25,00-25,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — зниження ділового ритму і кількості угод як за рахунок ефекту першого робочого дня місяця, так і за рахунок неробочого дня в США. Клієнти підведуть підсумки минулого звітного періоду, визначаться із завданнями на вересень і частково перенесуть свої операції в доларі на вівторок, щоб не працювати на ТОМі.

Обсяги будуть в межах до $160-180 млн при укладанні до 430-470 угод;

Вівторок — середа — бізнес увійде в свій звичайний діловий ритм, а нерезиденти та місцеві інвестори братимуть участь в аукціоні Мінфіну з розміщення ОВГЗ. Це збільшить статистику торгів в межах до $230-250 млн при укладанні до 500-540 угод;

У четвер — середній рівень активності на ринку, як за рахунок виходу на міжбанк «дочок» іноземних компаній з покупкою валюти під репатріацію дивідендів, так і за рахунок поточних господарських операцій клієнтів. Обсяги складуть $180-220 млн при укладанні до 420-450 угод;

У п'ятницю — зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги міжбанку складуть близько $170-190 млн при здійсненні до 390-410 угод.

Прогноз за курсом на вересень

Вересень не буде легким місяцем на валютному ринку.

На користь гривні спрацюють такі чинники:

1) досить активний продаж валюти експортерами, в тому числі зростання надходжень валютної виручки аграріям в період збору основних експортних культур;

2) відносна стабільність готівкового ринку, що не стимулює населення до активної скупки валюти і забезпечує збільшення гривневих депозитів в банківській системі;

3) дуже ймовірне зниження облікової ставки НБУ на початку вересня (а економічні передумови до цього зниження на 0,25-0,5% річних є) — стимулює інвесторів поквапитись зі скупкою нових порцій ОВДП, поки їх дохідність ще на попередньому рівні. Це може частково забезпечити приплив валюти від їх продажу нерезидентам;

4) потенційне відкриття ринку землі. Навіть декларативна програма нового уряду і Верховної Ради з приблизними графіком таких дій здатна різко збільшити інтерес іноземців до гривні, яка відразу ж стане потенційно недооціненою валютою. Це залучить додаткові спекулятивні капітали на валютний ринок України і здатне короткочасно різко зміцнити гривню;

5) поліпшення перспектив зі швидкої стабілізації і закінчення військових дій на Донбасі. Цей фактор багато в чому, на жаль, поки що залишається досить нестабільним і малопрогнозованим, але його не можна скидати з рахунків;

6) прийняття новою Верховною Радою цілого пакета законодавчих актів, які давно назріли в усіх напрямках суспільного, політичного та економічного життя країни;

7) формування Україною певного запасу міцності з валютної ліквідності (правда за рахунок дуже дорогих запозичень у вигляді ОВДП) для повного закриття вересневих зовнішніх виплат як з МВФ, так і з іншими міжнародними кредиторами. Нагадаємо, що загальна сума таких платежів у вересні складе більше $2 млрд. Своєчасна виплата цих боргів підвищить довіру до країни з боку потенційних і діючих інвесторів.

Проти гривні у вересні зіграють:

1) Фактор «переляку» інвесторів подіями на аргентинському фондовому і валютному ринках. Загроза швидкого дефолту Аргентини змушує міжнародні інвестиційні фонди переглядати свої «апетити до ризику» в частині їх портфелів паперів країн, що розвиваються, в тому числі і України. Частина спекулятивних вкладень в наші ОВДП може бути швидко виведена з українського ринку, що створить додатковий тиск на курс;

2) Продовження торгових воєн США і Китаю, що боляче б'є по всіх ринках, в тому числі металургії, яка є однією з основних експортних галузей української економіки. Падіння цін на метал відбивається на обсязі валютної виручки, що надходить до країни. Правда, це ж частково поки що і працює на користь України в частині зниження цін на енергоносії;

3) Збільшення недонадходжень у частині митних і податкових зборів до бюджету за рахунок фактора «низького» курсу. Закладений в бюджет курс понад 29 гривень за долар при поточному курсі міжбанку в межах трохи вище 25 гривень створює дірку в цих надходженнях і у чиновників є серйозна спокуса спробувати підійняти курс з метою латання дірок.

Ми сподіваємося, що у них не виникне бажання проводити подібні дії, але і виключити повністю такий розвиток подій ми теж не можемо;

4) Збереження негативного сальдо торгівлі та відповідно — перекосів між обсягами надходжень від експорту і оплат за імпортом. Вимивання валюти з країни перекривається за рахунок як надходжень від заробітчан (а вони не можуть постійно тільки зростати), а також за рахунок залучення дорогих позикових ресурсів. А необхідно, щоб це відбувалося за рахунок зростання прямих інвестицій в реальний сектор економіки зі створенням додаткових робочих місць для місцевого населення і створення виробництв з високою доданою вартістю. Україна продовжує поки що залишатися малопривабливою країною для інвесторів, що породжує зростання боргів держави без істотного прогресу в економіці.

«Мінфін» прогнозує на вересень цього року досить високу волатильність за курсом долара. На міжбанку — в межах 25,00-25,90 гривень, а на готівковому ринку — в межах 24,90-26,00 гривень.

При сприятливому розвитку подій у Нацбанку буде можливість ще поповнити резерви за рахунок викупу валюти на міжбанку в межах до $340-500 млн за місяць.

При негативному сценарії (повернення зовнішніх боргів понад $ 2 млрд і виведення частини спекулятивних капіталів з ОВДП) — регулятору доведеться додатково витратити до $300 млн для згладжування курсових коливань на міжбанку та недопущення істотних стрибків курсу.

Свої інтервенції на ринку Нацбанк буде проводити через Matching.

Коментарі - 12

+
+71
satro
satro
2 вересня 2019, 10:56
#
Какой точный прогноз. Прямо как в программе «Миколина Погода».
+
0
bonv
bonv
2 вересня 2019, 11:59
#
25 - 26  не велика і похибка:))))
+
+30
bonv
bonv
2 вересня 2019, 12:32
#
Через фінансову нестабільність в фінансистів летить не менше помідорів, ніж в нардепів.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
2 вересня 2019, 11:12
#
Новый блог по гривне на этот месяц:

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/123152/
+
+64
bonv
bonv
2 вересня 2019, 12:00
#
Гривні сьогодні - 23 і це позитивна новина.
Гривня сьогодні 25 і це теж позитивна новина:))))
+
+10
bonv
bonv
2 вересня 2019, 12:41
#
Нацбанк успішно впроваджує нанотехнології. Відсоткові ставки по депозитах стають все непомітнішими:))))
+
+100
Васян Васькин
Васян Васькин
2 вересня 2019, 17:15
#
Курс валют развивающихся стран странным образом зависит и от вскочившего на попе Макрона  чиряка и от магнитной бури на Марсе и от пола новорожденного носорога в национальном заповеднике государства Конго и ещё от многих , казалось бы , не взаимосвязанных событий ...  И верить всем этим шарлатанам , громко именующим себя финансовыми экспертами , это просто не уважать себя. Курс валют всех стран по отношению к доллару США  зависит только от ФРС этих самых США . Равно как и курс евро зависит от ЕЦБ. А ЗА ОДНО И КУРСЫ ЦЕННЫХ МЕТАЛЛОВ , ПРОДОВОЛЬСТВИЯ И СЫРЬЯ .
+
0
ugasua
ugasua
3 вересня 2019, 9:59
#
30 уже в конце сентября - как пить дать
+
0
bonv
bonv
3 вересня 2019, 10:02
#
Коломойский ждет курс под 30 грн/$ к октябрю:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 вересня 2019, 12:13
#
Сколько налили уже?
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
3 вересня 2019, 17:09
#
Пока реальные игрок на межбанке спят, спекулянкы хотят разогреть курс, но .. После недавнего заседания в ВР зайдут инвесторы и сломают хребет доллару а спекулянты будут как всегда в ж и.
+
0
bonv
bonv
3 вересня 2019, 17:11
#
Інвестори біжать аж спотикаються:))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися