Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2019, 16:14

НБУ не бачить ризиків для валютного ринку через купівлю нерезидентами ОВДП

Попри певну волатильність короткострокового капіталу, наразі Національний банк не бачить ризиків для ситуації на валютному ринку через купівлю нерезидентами ОВДП. Про це «Мінфіну» повідомили в прес-службі НБУ.

В Нацбанку назвали три причини, чому не варто чекати на негативний сценарій розвитку подій.

По-перше, обсяги притоку капіталу нерезидентів є незначними відносно обсягів ОВДП в обігу. Тим більше, що за рахунок припливу капіталу Національний банк нарощує міжнародні резерви. Станом на 1 серпня 2019 року вони, за попередніми даними, становили 21 840,13 млн дол.

По-друге, наразі притік капіталу відбувається виключно у державні боргові інструменти. «Натомість, більшість ризиків, пов’язаних з притоком короткострокового боргового капіталу, виникають через притоки у приватний сектор з наступним перегрівом споживчого попиту», — нагадують в НБУ.

По-третє, притік відбувається саме у гривневі боргові інструменти, це мінімізує валютні ризики та зовнішню вразливість економіки.

Окрім того, іноземні інвестори достатньо активно придбають не тільки короткострокові ОВДП, але й середньо- та довгострокові.

Читайте такожНБУ не знає, що за нерезиденти купують українські ОВДП

Що викликає занепокоєння

Як писав «Мінфін», за даними НБУ, станом на 14 серпня нерезиденти збільшили свій портфель ОВДП на 421 млрд грн з початку року. Тільки в липні портфель ОВДП у власності нерезидентів зріс на рекордні $1,3 млрд.

Щоб купувати держоблігації, інвестори продають валюту. Обсяг пропозиції валюти на міжбанку збільшився так значно, що це призвело до ревальвації курсу гривні.

Інвестиції в ОВДП: до 16,5% річних плюс бонус від «Мінфіну»

У липні 2019 року курс гривні до долара пробив чергову «психологічну межу» – 25 грн. /$. Є ймовірність, що гривня зміцниться ще більше. За прогнозами аналітиків, в серпні курсовий коридор для гривні може бути в межах 24,75-25,75 грн за долар. Найближчий рівень для подальшого зміцнення – 24,70 грн за долар, який є мінімальним з 2016 року.

Але в довгостроковій перспективі, коли іноземці закінчать купувати, гривня почне повертатися до звичного стану. А якщо нерезиденти почнуть продавати ОВДП, на  українську економіку може очікувати неабиякий шок.

В Нацбанку кажуть, що не знають, що за нерезиденти купують валюту. На Інститутській вважають, що відповідальність за встановлення реальних бенефіціарних власників, які стоять за нерезидентами, лежить на суб’єктах первинного фінансового моніторингу - професійних участниках фондового ринку та банках — первинних дилерах. 

.

Коментарі - 7

+
+30
bonv
bonv
14 серпня 2019, 16:24
#
І де ви побачили - іноземні інвестори АКТИВНО купляють  ОВДП?:)
+
+7
SourLemon
SourLemon
14 серпня 2019, 16:45
#
А..., тогда конечно, бояться не чего, берем деньги, что бы потом попросить еще в долг под эти деньги, ну и всегда можно обесценить чутка, что минимизировать риски... железная логика )
+
+14
Limmilog
Limmilog
14 серпня 2019, 17:12
#
Чего ни случись — НБУ никаких рисков не видит.
+
0
AAAA2000
AAAA2000
14 серпня 2019, 17:47
#
Может не мешало бы инструмент какой над головой повесить, для улучшения качества зрения - что бы случай чего ту хрень, что с гляделками, отсекал *** - не так обидно будет, если проглядят ненароком. Ну что, айяяй, если что да и всё. Была голова, но ..... видеть дальше своего носа не умела.
+
0
vlad9486
vlad9486
14 серпня 2019, 18:20
#
Ну так при этом НБУ никаких проблем и не было пока. Вот когда будет проблема, а НБУ говорил что не видел, тогда и будете гнобить НБУ.
+
+14
viking5007
viking5007
14 серпня 2019, 18:59
#
Не то, чтобы не умеют - не хотят, ведь раслачиваться не им.
+
+7
tomsfsb
tomsfsb
14 серпня 2019, 21:47
#
Свои, скупили по наводке, в какой стране еще купишь под такие процы ОВГЗ.Все в доле.Какие инвесторы, деньги с офшоров вытянули не много и все.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися