Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2019, 11:20

Нацбанк буде концептуально змінювати ринок платежів і переказів

Національний банк України планує гармонізувати з європейським національне платіжне законодавство відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Національний банк України планує гармонізувати з європейським національне платіжне законодавство відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС.
Фото: acc.cv.ua

Про що йдеться

«Зокрема, ідеться про старт процесу імплементації норм європейської директиви PSD2 (Open Banking) в національне законодавство, що посилить конкуренцію на фінансовому ринку і сприятиме інноваційному розвитку вітчизняного платіжного ринку», — сказано в повідомленні.

До роботи залучать зовнішніх юридичних експертів за технічної підтримки іноземних донорів.

Що планують змінити

Нацбанк планує ввести деякі нові платіжні послуги (фінансові і нефінансові). Так, замість однієї послуги з переказу коштів з'явиться вісім нових, зокрема шість фінансових (внесення грошей на розрахунковий рахунок, зняття/списання коштів з розрахункового рахунку, переказ з платіжного рахунку, переказ з рахунку платіжного за рахунок кредиту, емісію/еквайринг, грошові перекази) і дві нефінансові (послуга ініціювання платежу і послуга надання консолідованої інформації по платіжному рахунку).

Крім того, НБУ планує трансформувати суб'єкти переказу коштів та змінити ролі платіжних систем, зокрема скасувати необхідність створення або членства в платіжній системі для надання платіжних послуг (послуг з переказу грошових коштів).

Крім постачальників платіжних послуг, на ринку повинні з'явитися нові постачальники інформаційних послуг — ініціювання платежу (PISP) і надання консолідованої інформації по платіжному рахунку (AISP).

Нацбанк також хоче категоризувати постачальників платіжних послуг. Зокрема, платіжні послуги зможуть надавати банки, платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори, держустанови тощо. З'являться і постачальники обмежених платіжних послуг, наприклад, телеком — та інтернет-оператори, соціальні проекти і т. д.

Читайте також: Грошові перекази в країни з низькими доходами б'ють рекорди

У планах регулятора ввести відкритий банкінг (безпечний онлайн-доступ до засобів і даних на клієнтських рахунках для окремих категорій постачальників, що надають послуги ініціювання платежу і надання консолідованої інформації по рахунках).

НБУ створить нові правила ліцензування та реєстрації небанківських установ, які будуть надавати платіжні послуги, а також нагляду за ними. Як зазначають в Нацбанку, ідеться про скасування попереднього отримання статусу фінансової установи перед зверненням до НБУ для отримання ліцензії: статус фінансової установи буде надаватися одночасно з видачею ліцензії. Ліцензія на надання платіжних послуг буде видаватися в електронній формі, а також в електронній формі буде відбуватися звітність і взаємодія між учасниками ринку. Реєстрація буде здійснюватися за рахунок включення інформації до Єдиного реєстру постачальників платіжних послуг і послуг платіжної інфраструктури.

Нацбанк також створить нове регулювання в сегменті електронних грошей за суб'єктності їх емітентів та забезпечення операцій за їх зверненням, а також надання права небанківським фінустановам на емісію та еквайринг платіжних карток, випуск електронних грошей, відкриття карткових рахунків (для платежів і розрахунків).

Читайте також: НБУ посилить захист прав користувачів платіжних карт

У планах регулятора і впровадження платіжних рахунків разом з процедурою страхування коштів користувачів платіжних послуг на таких рахунках, а також посилення вимог до захисту платіжних послуг, зокрема встановлення вимог щодо посиленої клієнтської аутентифікації і безпечного віддаленого взаємодії.

Зміни торкнуться і підвищення захисту прав користувачів платіжних послуг. Будуть встановлені чіткі вимоги до постачальникам за їх обов'язків, введені ліміти відповідальності за неавторизованими операціями та інше.

Роль Нацбанку в регулюванні

Нацбанк буде регулятором ринку платіжних послуг, наділений правом контролювати надання платіжних послуг, організовувати роботу зі зверненнями користувачів послуг, а також здійснювати регулювання рівня ставки міжбанківської комісії за картковими платіжними операціями тощо.

Що це дасть

Як зазначив заступник голови Національного банку Сергій Холод, такі кроки сприятимуть осучаснення держрегулювання в платіжній галузі та дасть позитивний імпульс розвитку інноваційних бізнес-рішень на ринку платіжних послуг.

«Це створить єдині прозорі правила для банківських і небанківських гравців, підвищить конкуренцію за клієнта і, як наслідок, якість платіжних послуг, а також запровадить новий рівень захисту користувачів», — наголосив він.

За даними Нацбанку, у першому кварталі в межах України переведено майже 47 млрд грн. Тобто порівняно з минулим роком обсяг внутрішніх переказів виріс на третину.

За 2018 рік в Україну надійшло 2,3 млрд дол., за її межі — 294 млн дол.

Коментарі - 4

+
+45
bonv
bonv
10 липня 2019, 11:38
#
Підвищить конкуренцію за клієнта... Несіть свої грошики до банків:)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 липня 2019, 22:58
#
И не только в банки...
+
0
avantoffer
avantoffer
10 липня 2019, 13:08
#
Жду возможность платитье в рознице не Гривной, а ОВГЗ. 
И когда вся гривна будет у нацбанка, а физики будут слегкостью оперировать этим надежным финансовым инструментом,
18%-ый годовой прирост капитала сделает нацию самой богатой уже через несколько лет 
:)
+
0
vlad9486
vlad9486
10 липня 2019, 14:49
#
Я понимаю что это шутка, но все равно хочу поправить. ОВГЗ продает не нацбанк, а минфин. И продает он их не для того чтобы иметь гривны в сундуке, а чтобы потратить. В результате гривен не стает меньше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися