Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2019, 7:52

Короткий тиждень: Чи впаде курс нижче 26,4

Потреба у валюті з боку бізнесу на початку травня знизиться. Це спрацює на зміцнення гривні.

Минулого тижня безготівковий долар подешевшав з 26,80/26,845 гривень до 26,37/26,42. На торгах відчувався надлишок пропозиції, який активно викуповували великі імпортери та Нацбанк.

Регулятор, як мінімум, чотири дні з п'яти виходив зі скупкою долара в «тихому» форматі через Matching. За підрахунками «Мінфіну», НБУ поповнив резерви не менше, ніж на $80-90 млн. Регулятору вдалося плавно знизити ціну своїх покупок з 26,82 гривень в понеділок 22-го квітня до 26,42 гривень до кінця торгів п'ятниці, 26-го.

Міжбанк залишався дуже залежним від трьох чинників:

1) результатів проведення чергового аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Він виявився вдалим і нерезиденти активно продавали валюту, щоб оплатити гривневі облігації;

2) нестачі ресурсів у нацвалюті у більшості клієнтів. Перед тривалими вихідними і звітною датою, бізнесу потрібна була гривня для фінансування поточних виробничих витрат і виплат зарплат;

3) загального настрою учасників торгів на зміцнення позицій нацвалюти.

Тренд на торгах всіх сесій минулого тижня формувався під впливом інтересів і курсових завдань найбільших гравців, нерезидентів-покупців ОВДП і самого НБУ.

Не особливо вплинули на настрої учасників міжбанку:

  • стан ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків змінювалися в діапазоні від 47,7 до 54,5 млрд гривень, але курс на це майже не реагував;
  • графік вливань відшкодувань ПДВ експортерам. Навіть минулого четверга курс просів, всупереч надходженням відшкодувань клієнтам майже на 5,5 млрд гривень.

Це ще раз говорить про великі диспропорції в розподілі ліквідності в банківській системі. Зараз в 10-15 перших банках зосереджено від 75% до 85% всіх гривневих ресурсів і саме дії та ситуативні завдання цих фінустанов «роблять погоду» на міжбанку.

Зниження облікової ставки НБУ з 18% до 17,5% річних також не відбилося на торгах. Як і заява Нацбанку про збільшення планового обсягу викупу долара в день на міжбанку з раніше озвучених $15 млн до $20 млн.

Обидва ці рішення регулятора є дуже важливими для прогнозування поведінки валютного та ресурсного ринків, але поки що вони ще просто «не зіграли» в більшості основних операторів фінансового сектора.

Що буде найближчим часом з курсом

Цей тиждень – нестандартний, і на настрої учасників торгів будуть впливати наступні фактори:

1) Завершення отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ і період покупки валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.

Більшість великих клієнтів-експортерів вже отримали основні суми відшкодувань ПДВ. Це знизить їх потребу в продажі валюти понад обов'язкових 30% і скоротить пропозицію на міжбанку.

Цей тиждень буде дуже коротким — всього два робочих дні, а в середині наступного також буде вихідний — 9 травня. Через це у «дочок» іноземних компаній залишається дуже мало часу для купівлі валюти під вивід дивідендів. Це спрацює проти гривні;

2) Календарні перекоси попиту і пропозиції через тривалі великодні вихідні. 29 та 30 квітня, а також 1 травня в США і частині країн ЄС — робочі дні. Тому валютна виручка українських підприємств буде зараховуватися їм в цей період на коррахунки банків. 2 травня вона буде зарахована клієнтам і не пізніше 3-го продана в обсязі, як мінімум, обов'язкових продажів. У той же час покупців валюти в ці дні може виявитися дуже небагато. Це призведе до подальшого перевищення пропозиції над попитом і просідання валютних котирувань, навіть з урахуванням купівель «дочок» іноземних компаній під вивід дивідендів.

У НБУ в цей період з'являється чудова можливість поповнити резерви. Головне, щоб регулятор не перестарався і не купив занадто багато. В іншому випадку на торгах може утворитися дефіцит пропозиції.

3) Активізація бізнесу з продажу валюти для фінансування своєї поточної господарської діяльності.

На початку травня аграрії виходять на фінішну пряму в частині фінансування весняних польових робіт, тому вони ще будуть продавати валюту для забезпечення своїх гривневих витрат. Буде потреба в гривні і у всіх інших клієнтів, в тому числі і металургів. Їм потрібно розраховуватися з персоналом, оплачувати оренду і закупівлю сировини та матеріалів. Це підтримає нацвалюту.

До основних покупців валюти в цей період можна буде віднести імпортерів енергоносіїв і великих рітейлерів.

Але в цілому потреба у валюті з боку бізнесу на початку травня знизиться, що також спрацює на зміцнення гривні;

4) Поведінка готівкового ринку, ліквідність в банківській системі, інтервенції НБУ та виплата на початку травня майже $2 млрд зовнішніх боргів.

Читайте також: НБУ оприлюднив річний графік погашення зовнішнього боргу

Готівковий ринок. Власники обмінників грунтовно «затаряться» валютою під час великодніх свят. У такій ситуації готівковий ринок поки що не становить загрози для гривні. Більше того, він буде постачальником відносно недорогої валюти на міжбанк завдяки скупці її у населення в святковий період. Ця валюта надалі буде перепродаватися на торгах через валютну позицію банків.

Ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ. Ринок швидко «перетравлює» всі обсяги гривні, що вливається в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ. Її дефіцит збережеться, особливо у невеликих фінустанов. Гривня сконцентрована в держбанках, 5-7 «дочках» іноземців та кількох найбільших вітчизняних фінустановах.

Нерівномірність розподілу ліквідності між банками, норматив валютної позиції та резервування НБУ, а також обмеженість клієнтських заявок, — не дозволять цьому гривневому навісу зіграти на істотне зростання вартості валюти в цей період.

У Нацбанку є чудова можливість при такому розкладі поповнити ЗВР, виходячи з інтервенціями з викупу долара в межах до $20 млн, згідно з оновленим ним в кінці квітня планом поповнення резервів.

Головне, щоб в пориві боротьби за зростання резервів — НБУ «не перестарався» в обсягах такої скупки і не спровокував би цим черговий перекіс попиту і пропозиції, але вже в бік нестачі валюти на міжбанку.

Виплата на початку травня майже $2 млрд зовнішніх боргів. Це більше психологічний фактор, але з суто економічними наслідками в разі негативного сценарію розвитку подій в майбутньому.

У країни зараз достатньо валюти, щоб фізично забезпечити це повернення. Резерви знаходяться в межах $20-21 млрд. Але з урахуванням подальших виплат 2019 року і взаємин із західними інвесторами — зниження ЗВР на тлі невизначеності надходжень запланованих раніше траншів МВФ — не додає довіри до України з боку іноземців.

Тому принциповим питанням для нового президента і, як ми сподіваємося, — оновленої Верховної Ради — будуть масштаби співпраці з міжнародними кредиторами на тлі максимально можливого економічного зростання.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 2-3 травня

Більшість факторів у ці два дні будуть працювати на гривню, а у НБУ при обережному використанні «анонімного і тихого» формату через Matching є всі шанси поповнити резерви як мінімум на $40-60 млн.

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення із загальною тенденцією до заниження котирувань прийому валюти при дуже обережному виставленні курсу продажу, орієнтованого на котирування і поведінку міжбанку.

Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту» з рівнем спреду по долару в межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній, і в коридорі до 20-30 копійок в касах банків.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на 2-3 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,40-26,60 гривень, а в банках — 26,35-26,65 гривень.

На міжбанку. Ми не бачимо нічого небезпечного для гривні цього короткого тижня. Головну небезпеку для неї в ці дні може представляти тільки «перегин» НБУ в частині скупки надлишку долара на міжбанку, що може штучно розгорнути ринок в бік зростання котирувань.

Обсяги купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів не будуть особливо впливати на тренд на міжбанку, так як вони з лишком перекриваються потенційними надходженнями валюти на міжбанк у вигляді обов'язкових продажів експортерів за кілька неробочих в Україні, але робочих у інших країнах, днів.

Але не варто забувати і про інтереси бюджету, який як і раніше недовиконується і втрати від істотного просідання курсу (до нього прив'язані основні митні та інші збори) — тільки збільшують цю діру. Це розуміють як в Мінфіні України та Держказначействі, так і в самому НБУ, що буде стримувати особливо завзятих прихильників зміцнення офіційної гривні у всіх цих відомствах.

За нашими прогнозами компромісним варіантом для всіх учасників ринку (експортерів, імпортерів, нерезидентів і самого Нацбанку) на цьому тижні буде коридор за доларом в межах 26,40-26,65 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У четвер — перший робочий день нового місяця — банки і клієнти тільки почнуть входити в свій звичайний діловий ритм. Статистика торгів зросте в межах до $380-420 млн при укладанні до 490-550 угод.

У цей день відбудеться зарахування клієнтам валютної виручки за декілька святкових днів і почнуться покупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів. Частина компаній буде продавати валюту для фінансування своєї поточної господарської діяльності;

У п'ятницю — ми очікуємо зростання сум обов'язкових продажів від збільшених надходжень четверга, що розширить обсяги міжбанку до $430-460 млн при здійсненні до 570-600 угод.

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 травня 2019, 10:09
#
Новый Блог на Май месяц.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121332/
+
+15
bonv
bonv
2 травня 2019, 10:57
#
26,4 — 26,7
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 травня 2019, 11:30
#
02.05.2019
После впечатляющего укрепления в последний банковский день в апреле, сегодня доллар решил немного отыграть. Хотя кор.счета на уровне 43,6 млрд.грн. Похоже сегодня будет игра вокруг 26,45-26,50. На наличном предложение больше спроса, потому там роста на этом фоне не будет.
Сегодня еще вывод дивидендов вряд ли будет. Да и клиенты мало кто еще будет покупать валюту. основной игрок НБУ, он будет в тихом режиме грести валюту.

Доллар 26,40-26,55
Евро 29,60-29,83
Рубль 0,4053-0,4079
+
0
Александр  Ситников
Александр Ситников
2 травня 2019, 12:17
#
Поэтому принципиальным вопросом для нового Президента и как мы надеемся — обновленной Верховной Рады — будут масштабы сотрудничества с международными кредиторами на фоне максимально возможного экономического роста. возникает вопрос-какие парторганизации должны присутствовать в обновлённой ВР, чтобы благосостояние страны устремилось ввысь.
+
0
Kvestor2019
Kvestor2019
2 травня 2019, 13:06
#
Не упадет
+
+53
Transfer Go
Transfer Go
2 травня 2019, 14:01
#
Откат доллара до 27
+
+10
NSV83
NSV83
2 травня 2019, 21:51
#
27,50-28,00 к концу мая будет!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися